Pivo ze starých rohlíků i lógru. Dělají si pivovary z Čechů srandu, nebo káply na nový oblíbený mok?

Půllitr piva a hrnek kávy Slava Dumchev / Shutterstock.com

Že je pivo tekutý chléb? V poslední době to o našem národním zlatavém moku začíná platit doslova. Čím dál více pivovarů zkouší experimentovat s neobvyklými surovinami, jako je například kávová sedlina nebo staré pečivo. Namísto v koši tak skončí v půllitrech nebo plechovkách a najdou ještě zužitkování. Proč jsou odpadní suroviny pro vaření piva tak oblíbené? A mají taková piva u českých zákazníků vůbec šanci?

Přečtěte si také

Klasické rizoto už chtít dělat nebudete! Čirokoto s rajčatovou omáčkou je levné, zdravé a výborně chutná

Sice odpadní, pořád ale surovina

Využívání jedlých zbytků pro vznik nových potravin a nápojů se v Česku stává silným trendem, který se nevyhnul ani našemu pivovarnictví. Oblíbenou surovinou cirkulární ekonomiky s ohromným potenciálem je v tomto ohledu například kávová sedlina. Tu zatím známe spíše jako ingredienci různých upcyklovaných sušenek či sladkých likérů. Díky projektu školního minipivovaru Johann Mendelovy univerzity se ale možná již brzy stane novou oblíbenou přísadou piva.

Muž a žena v pivovaru zkoumají pivo ve sklenici Zoran Zeremski / Shutterstock.com

Pivo plné antioxidantů a kávové vůně

Jak vznikl nápad přidat do receptury piva zrovna kávovou sedlinu? Ročně se jí vytvoří obrovské množství a my jsme se ji rozhodli využít pro její obsah polyfenolických látek, což jsou vlastně antioxidanty,“ vysvětlil pro Kupi.cz vědec a sládek Tomáš Gregor. S inovativní myšlenkou přišla jedna z jeho studentek, která netradiční surovinu zvolila v rámci své diplomové práce.

Antioxidanty, které se v kávě i její sedlině přirozeně vyskytují, by výslednému pivu měly propůjčit nejen zdraví přínosné vlastnosti, ale také zlepšit jeho kvalitu. Mimo jiné totiž chrání před oxidací, čímž prodlužují trvanlivost. Jak potom takové pivo chutná, zatím není jasné, neboť proces výroby teprve probíhá. Již nyní ale podle Gregora testované vzorky hezky voní po kávě.

Hlavní jsou škroby, na zdroji až tak nezáleží

Lógr však není jedinou druhotnou surovinou, se kterou vědci z pivovaru Mendelovy univerzity experimentují. Podle sládka se při výrobě piva dá obecně využívat různorodých „odpadních“ surovin, které obsahují škroby. Ty v receptuře zastoupí část sladu a při zahřívání neboli rmutování se z nich uvolní nejen zajímavé chutě a aromata, ale také cukry potřebné k procesu kvašení.

Pivo se dá uvařit i z ovocného koláče

„I u nás se do rmutů pro výrobu piva přidávají různé škrobnaté suroviny, kromě pečiva např. pšenice, rýže, kukuřičné vločky, oves, žito, triticale a další,“ vyjmenovává pro Kupi.cz Gregor a pro zajímavost doplňuje, že v zahraničí existuje dokonce i tzv. American Pie Beer, do kterého se přidává upečený jablečný koláč.

„V českém pojetí bych tam přidal třeba štrůdl, nicméně ne z listového těsta, kde je hodně tuku, jenž by vadil pěnivosti, ale koláč z kynutého těsta s libovolným ovocem, třeba s jablky, hruškami nebo třešněmi,“ popisuje nám dále Gregor.

Pivo a pečivo na stole Alessandro Tumminello / Shutterstock.com

Pivo z chlebů a rohlíků jde na dračku

Právě staré pečivo, které by jinak skončilo v koši, se při výrobě piva stává pomalu obvyklou ingrediencí. A zákazníci na ni slyší. Již před lety například uvařili v zábřežském pivovaru Welzl 11stupňový Chlebák, který se okamžitě stal senzací a během chvilky se vyprodal.

Podobnou zkušenost má také online supermarket Rohlík, který si u pivovaru Zichovec nechal loni uvařit vlastní pivo v plechovkách „Tekutý rohlík“, pro nějž dodává neprodané pečivo.

„Hned po uvedení na trh sklidilo pivo obrovský úspěch a během prvního měsíce se kompletně vyprodalo,“ potvrdila pro Kupi.cz Denisa Morgensteinová, tisková mluvčí Rohlík.cz, a dále dodala: „Ačkoliv se jednalo o limitovanou edici, díky vysokému zájmu jsme se rozhodli ho zařadit do stálé nabídky. Popularitu tohoto produktu dokládají i prodeje, které jsou srovnatelné s ostatními pivy řemeslné výroby.“

Sám pivovar Zichovec je myšlenkou progresivní cirkulární ekonomiky nadšený a na svém kontě má za poslední roky několik vlastních upcyklovaných experimentů, mezi které patří například svrchně kvašená žitná IPA s názvem Tekutý chleba.

Zdroje: Mendelova univerzita, Rohlík, pivovar Zichovec, Kupi.cz