Reklama

Pomazánka z červené řepy a křenu, která vás probudí z jarní únavy

Růžová pomazánka v bílé misce, okolo bageta a jablka Sophia Michalčíková

Hledáte něco originálního, zdravého a přitom neuvěřitelně chutného? Vyzkoušejte pomazánku z červené řepy s křenem! Tato kombinace jemné sladkosti řepy, pikantního křenu a svěžího tvarohu vytvoří dokonalou chuťovou harmonii, která potěší vaše chuťové buňky. Ideální jako rychlá večeře, lehká svačina nebo stylové občerstvení pro návštěvu. A co je nejlepší? Příprava této pomazánky je tak snadná, že ji zvládne úplně každý.

Přečtěte si také

Dubajská čokoláda konečně i v Tescu a za bezkonkurenční cenu! Ale pozor, mizí rychlostí blesku

Červená řepa je v poslední době hvězdou zdravé kuchyně, a to právem. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které prospívají našemu tělu. Společně s křenem, který je známý svým výrazným aroma a zdravotními benefity, tvoří dokonalou dvojici.

Tato pomazánka z červené řepy s křenem je nejen zdravá, ale také chuťově zajímavá a osvěžující. Hodí se na každodenní mazání na pečivo, ale i jako netradiční doplněk na párty stůl. A co víc – její příprava je rychlá a nenáročná. Pojďte si ji připravit a ochutnat!

Pomazánka z červené řepy s křenem – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 20 minut

Ingredience

Na pomazánku

  • 3 střední uvařené červené řepy
  • 2 ks jablka
  • 3 lžíce čerstvého křenu
  • 250 g polotučného tvarohu (kostka)
  • sůl podle chuti
  • mletý pepř podle chuti
  • citronová šťáva podle chuti
  • nasekaná petrželka na dochucení
  • 4 ks pečiva
Tři chleby s růžovou pomazánkou a rukolou Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Uvařenou červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k ní jedno oloupané a nastrouhané jablko a čerstvý strouhaný křen. Pokud nemáte čerstvý křen, můžete použít naložený křen ze skleničky.
  2. Do směsi přidejte tvaroh a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  3. Dochucujte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou podle vlastní chuti. Přidejte nasekanou petrželku a znovu promíchejte.
  4. Směs ochutnejte a podle potřeby upravte chuť přidáním citronové šťávy, soli nebo křenu.
  5. Připravte si pečivo – může to být houska, bageta nebo krajíc chleba. Rozkrojte ho a namažte na něj připravenou pomazánku.
  6. Na závěr ozdobte pomazánku kousky nakrájeného jablka a posypte jemně nastrouhaným křenem pro extra chuť.
Nakládaná červená řepa
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Nakládaná červená řepa

Nakládaná červená řepa je plná vitamínů a využijete ji v průběhu celého roku jako doplněk k mnoha jídlům. Ať už ji připravujete pro rychlou spotřebu nebo ji budete zavařovat pro pozdější použití, skvěle se bude hodit především k masu, zelenině nebo do nejrůznějších salátů.

Nakládaná červená řepa
Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou je velmi zdravý a lahodný pokrm, který vás zaujme svou dokonale vyladěnou chutí. Díky zázvoru má řepa lehce pikantní chuť, není tedy pochyb o tom, že si ji zamilujete.

Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud chcete výraznější chuť, přidejte více křenu nebo použijte ostřejší odrůdu.
  • Pomazánka skvěle chutná i s čerstvým celozrnným pečivem nebo křupavými krekry.
  • Pro hladší texturu můžete směs rozmixovat tyčovým mixérem.
  • Pokud vám pomazánka zbyde, uložte ji do uzavíratelné nádoby a uchovejte v lednici – vydrží čerstvá až dva dny.
  • Pro lehce sladkou variantu můžete použít med místo citronové šťávy.

Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková

Načítání...
Reklama
Reklama