Hledáte něco originálního, zdravého a přitom neuvěřitelně chutného? Vyzkoušejte pomazánku z červené řepy s křenem! Tato kombinace jemné sladkosti řepy, pikantního křenu a svěžího tvarohu vytvoří dokonalou chuťovou harmonii, která potěší vaše chuťové buňky. Ideální jako rychlá večeře, lehká svačina nebo stylové občerstvení pro návštěvu. A co je nejlepší? Příprava této pomazánky je tak snadná, že ji zvládne úplně každý.
Červená řepa je v poslední době hvězdou zdravé kuchyně, a to právem. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které prospívají našemu tělu. Společně s křenem, který je známý svým výrazným aroma a zdravotními benefity, tvoří dokonalou dvojici.
Tato pomazánka z červené řepy s křenem je nejen zdravá, ale také chuťově zajímavá a osvěžující. Hodí se na každodenní mazání na pečivo, ale i jako netradiční doplněk na párty stůl. A co víc – její příprava je rychlá a nenáročná. Pojďte si ji připravit a ochutnat!
Pomazánka z červené řepy s křenem – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 20 minut
Ingredience
Na pomazánku
- 3 střední uvařené červené řepy
- 2 ks jablka
- 3 lžíce čerstvého křenu
- 250 g polotučného tvarohu (kostka)
- sůl podle chuti
- mletý pepř podle chuti
- citronová šťáva podle chuti
- nasekaná petrželka na dochucení
- 4 ks pečiva
Katarzyna Hurova / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Uvařenou červenou řepu oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte k ní jedno oloupané a nastrouhané jablko a čerstvý strouhaný křen. Pokud nemáte čerstvý křen, můžete použít naložený křen ze skleničky.
- Do směsi přidejte tvaroh a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Dochucujte solí, mletým pepřem a citronovou šťávou podle vlastní chuti. Přidejte nasekanou petrželku a znovu promíchejte.
- Směs ochutnejte a podle potřeby upravte chuť přidáním citronové šťávy, soli nebo křenu.
- Připravte si pečivo – může to být houska, bageta nebo krajíc chleba. Rozkrojte ho a namažte na něj připravenou pomazánku.
- Na závěr ozdobte pomazánku kousky nakrájeného jablka a posypte jemně nastrouhaným křenem pro extra chuť.
Nakládaná červená řepa
Nakládaná červená řepa je plná vitamínů a využijete ji v průběhu celého roku jako doplněk k mnoha jídlům. Ať už ji připravujete pro rychlou spotřebu nebo ji budete zavařovat pro pozdější použití, skvěle se bude hodit především k masu, zelenině nebo do nejrůznějších salátů.
Nakládaná červená řepa
Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou
Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou je velmi zdravý a lahodný pokrm, který vás zaujme svou dokonale vyladěnou chutí. Díky zázvoru má řepa lehce pikantní chuť, není tedy pochyb o tom, že si ji zamilujete.
Pečená červená řepa v papilotě se zázvorem a pomerančovou šťávou
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete výraznější chuť, přidejte více křenu nebo použijte ostřejší odrůdu.
- Pomazánka skvěle chutná i s čerstvým celozrnným pečivem nebo křupavými krekry.
- Pro hladší texturu můžete směs rozmixovat tyčovým mixérem.
- Pokud vám pomazánka zbyde, uložte ji do uzavíratelné nádoby a uchovejte v lednici – vydrží čerstvá až dva dny.
- Pro lehce sladkou variantu můžete použít med místo citronové šťávy.
Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková