Rýže je jedna ze základních příloh, kterou máme pravděpodobně všichni doma. Udělat ale opravdu dobrou nadýchanou rýži neumí každý. Pokud se vám nedaří a s výsledkem nejste spokojeni, zkuste osvědčené tipy.
Rýže je velmi oblíbenou přílohou, kterou najdeme v základu nejen asijské kuchyně, ale bývá součástí i té české. Pokud si pamatujete tu školní, slepenou, nedovařenou nebo naopak rozvařenou a bez chuti, pravděpodobně si ji doma moc neděláte. A pokud ano, možná nemá tu chuť a konzistenci, jakou byste si přáli. Možná se dopouštíte chyb, jež zabraňují skvělému výsledku.
Rýže se musí před vařením propláchnout ve studené vodě. Jednak proto, abychom ji zbavili škrobu, ale i kvůli prachu a nečistotám. Pokud ji propláchnete jednou, zapomeňte na to, že to stačí. Výsledkem bude slepená nedobrá rýže. Čím déle ji budete proplachovat, tím lépe! Někdy i osmkrát je málo. Řiďte se čirostí vody, která z ní vytéká – pokud má mléčnou zakalenou barvu, pokračujte v proplachování. Cílem je voda čistá a průhledná.
Rýže se vaří ve vodě, to asi není pro nikoho překvapením. Důležité je ale věnovat pozornost množství vody, ve které rýži budete vařit. Pokud dáte vody málo, bude tvrdá, a pokud moc, rozvaří se. První možnost je lepší, protože můžete vždy přidat. Pamatujte, že na hrnek rýže byste měli použít dva hrnky vody.
Pokud se chcete vyhnout lepivé rýži, není třeba ji jen dobře propláchnout, ale také se vyhnout nadměrnému míchání. Tím totiž zapříčiníte uvolňování škrobu, proto míchejte co nejméně.
Pamatujte si, že každý typ rýže vyžaduje trochu jinou přípravu, a proto bude rozdíl v tom, jak ji dělají Indové, Thajci i Pákistánci. Řiďte se pokyny na obalu, protože každá rýže potřebuje jinou dobu na vaření a také se hodí k jinému pokrmu.
Volba stupně, na kterém budete rýži vařit, je trochu komplikovanější. Pokud zvolíte příliš vysoký stupeň, rýže bude uvnitř tvrdá, a pokud nízký, bude se vařit pomalu a bude mít tendenci se rozvařit. Nejlepší je zvolit vyšší stupeň hned na začátku (s poklicí), a jakmile voda začne vařit, sundejte poklici a snižte stupeň na mírný (odpovídá stupni 4 až 5).
Nejhorší, co se vám může stát, je, že to přeženete se solí. Přesolená rýže se doopravdy nedá jíst. Neslaná ale také není dobrá, i když například Asiaté dávají nesolené rýži přednost. Solte přiměřeně a hned na začátku vaření. Pokud osolit zapomenete, je pozdě. Můžete samozřejmě osolit již uvařenou rýži, ale nebude moc dobře chutnat, protože sůl se nestihne dostatečně rozvinout.
„Trvalo mi dlouho, než jsem přišla na kouzlo skvělé rýže. Zkoušela jsem všemožné druhy za různé ceny, proplachovala, míchala i nemíchala, dochucovala během vaření a nikdy nebyla tak dobrá. Až jsem vyzkoušela rýži z pytlíku! Ano, správně. Nevařila jsem ji ale v pytlíku, ale vyndala ji z něj. Shodou okolností to byla nejlevnější rýže, která byla v obchodě k dispozici, a světe div se, výsledek byl skvělý. Pokud se vám rýže také nedaří dle vašich představ, vyzkoušejte můj tip.“
Zdroj: autorský článek Kupi.cz