Nechutná vám rýže, kterou připravujete doma? Možná děláte tyto chyby

Rýže v misce New Africa / Shutterstock.com

Rýže je jedna ze základních příloh, kterou máme pravděpodobně všichni doma. Udělat ale opravdu dobrou nadýchanou rýži neumí každý. Pokud se vám nedaří a s výsledkem nejste spokojeni, zkuste osvědčené tipy.

Přečtěte si také

„Rychlé dekorace“ kupujeme bez rozmýšlení. Jsou obrovskou hrozbou pro planetu a někdy i zdraví

Ne každý umí uvařit dobrou rýži

Rýže je velmi oblíbenou přílohou, kterou najdeme v základu nejen asijské kuchyně, ale bývá součástí i té české. Pokud si pamatujete tu školní, slepenou, nedovařenou nebo naopak rozvařenou a bez chuti, pravděpodobně si ji doma moc neděláte. A pokud ano, možná nemá tu chuť a konzistenci, jakou byste si přáli. Možná se dopouštíte chyb, jež zabraňují skvělému výsledku.

Neproplachujete důkladně

Rýže se musí před vařením propláchnout ve studené vodě. Jednak proto, abychom ji zbavili škrobu, ale i kvůli prachu a nečistotám. Pokud ji propláchnete jednou, zapomeňte na to, že to stačí. Výsledkem bude slepená nedobrá rýže. Čím déle ji budete proplachovat, tím lépe! Někdy i osmkrát je málo. Řiďte se čirostí vody, která z ní vytéká – pokud má mléčnou zakalenou barvu, pokračujte v proplachování. Cílem je voda čistá a průhledná.

Málo nebo moc vody

Rýže se vaří ve vodě, to asi není pro nikoho překvapením. Důležité je ale věnovat pozornost množství vody, ve které rýži budete vařit. Pokud dáte vody málo, bude tvrdá, a pokud moc, rozvaří se. První možnost je lepší, protože můžete vždy přidat. Pamatujte, že na hrnek rýže byste měli použít dva hrnky vody.

Rýže na lžíci Lesterman / Shutterstock.com

Příliš mícháte

Pokud se chcete vyhnout lepivé rýži, není třeba ji jen dobře propláchnout, ale také se vyhnout nadměrnému míchání. Tím totiž zapříčiníte uvolňování škrobu, proto míchejte co nejméně.

Všechny druhy rýže připravujete stejně

Pamatujte si, že každý typ rýže vyžaduje trochu jinou přípravu, a proto bude rozdíl v tom, jak ji dělají Indové, Thajci i Pákistánci. Řiďte se pokyny na obalu, protože každá rýže potřebuje jinou dobu na vaření a také se hodí k jinému pokrmu.

Volíte nevhodný stupeň vaření

Volba stupně, na kterém budete rýži vařit, je trochu komplikovanější. Pokud zvolíte příliš vysoký stupeň, rýže bude uvnitř tvrdá, a pokud nízký, bude se vařit pomalu a bude mít tendenci se rozvařit. Nejlepší je zvolit vyšší stupeň hned na začátku (s poklicí), a jakmile voda začne vařit, sundejte poklici a snižte stupeň na mírný (odpovídá stupni 4 až 5).

Nevěnujete pozornost solení

Nejhorší, co se vám může stát, je, že to přeženete se solí. Přesolená rýže se doopravdy nedá jíst. Neslaná ale také není dobrá, i když například Asiaté dávají nesolené rýži přednost. Solte přiměřeně a hned na začátku vaření. Pokud osolit zapomenete, je pozdě. Můžete samozřejmě osolit již uvařenou rýži, ale nebude moc dobře chutnat, protože sůl se nestihne dostatečně rozvinout.

Autorka článku radí: Vsaďte na rýži z pytlíku

„Trvalo mi dlouho, než jsem přišla na kouzlo skvělé rýže. Zkoušela jsem všemožné druhy za různé ceny, proplachovala, míchala i nemíchala, dochucovala během vaření a nikdy nebyla tak dobrá. Až jsem vyzkoušela rýži z pytlíku! Ano, správně. Nevařila jsem ji ale v pytlíku, ale vyndala ji z něj. Shodou okolností to byla nejlevnější rýže, která byla v obchodě k dispozici, a světe div se, výsledek byl skvělý. Pokud se vám rýže také nedaří dle vašich představ, vyzkoušejte můj tip.“

Rychlé tipy pro skvělou rýži

  • Zkuste ji místo na plotnu dát do trouby.
  • Přidejte k rýži cibuli a hřebíček pro lepší chuť.
  • Do uvařené rýže vmíchejte lžičku oleje nebo másla.
  • Pokud nemáte čas a nedaří se vám připravit dobrou rýži, vsaďte na rýžovar.
  • Vyzkoušejte rýži pečenou: Vsypte syrovou rýži na plech, přidejte olej a koření a nechte péct na 180 stupňů do křupava. Můžete ji podávat jako přílohu nebo přidat jako křupavý element třeba do salátu nebo do polévky.

Zdroj: autorský článek Kupi.cz