Nachos jsou králem každé pořádné párty! A co teprve, když je zapečete se šťavnatým mletým masem, sýrem a červenými fazolemi? Tento recept je neuvěřitelně jednoduchý, rychlý a zvládne ho i úplný začátečník. Křupavé tortillové chipsy, rozteklý cheddar a pikantní chilli paprička – to je kombinace, která vás okamžitě přenese do Mexika. Připravte si zapečené nachos během pár minut a sledujte, jak se po nich na stole jen zapráší!
Zapečené nachos jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů na párty a setkáních s přáteli. Tento mexický předkrm má jednoduchý základ – křupavé tortillové chipsy, bohatou masovou směs, fazole a pořádnou dávku sýra. Nachos vznikly v Mexiku ve 40. letech, kdy je poprvé připravil Ignacio „Nacho“ Anaya pro hladové hosty v restauraci. Od té doby se staly oblíbeným jídlem po celém světě. Tento recept je ideální, pokud hledáte rychlý pokrm, který zasytí a potěší vaše hosty. Navíc si ho můžete přizpůsobit podle vlastní chuti!
Zapečené nachos – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 25 minut
Ingredience
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 4 rajčata
- 360 g mletého hovězího masa
- 360 g sterilovaných červených fazolí
- špetka soli
- špetka pepře
- 400 g tortillových chipsů
- 300 g sýra cheddar (bloček)
- 1 polévková lžíce zakysané smetany
- 1 hrst čerstvého koriandru
- 1 chilli paprička
Marcos Castillo / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Na pánvi zahřejte lžíci olivového oleje a přidejte na menší kousky nakrájené stroužky česneku. Krátce je opečte, aby se rozvoněly, a poté přidejte na kostičky nakrájená rajčata. Směs opékejte přibližně 5 minut.
- K rajčatům přidejte mleté hovězí maso, osolte, opepřete a opékejte na středním plameni asi 15 minut, dokud maso nezměkne a nepropeče se.
- Do hotové masové směsi přidejte scezené červené fazole. Promíchejte, nechte směs krátce prohřát a sundejte z plotny.
- Připravte si pekáček vyložený pečicím papírem. Na dno nasypte první vrstvu tortillových chipsů, na kterou rovnoměrně naneste část masové směsi a posypte částí nastrouhaného sýra cheddar. Postup zopakujte ještě dvakrát, aby vznikly tři vrstvy, přičemž poslední vrstva bude zakončena sýrem.
- Pekáček vložte do předehřáté trouby na 200 °C a zapékejte přibližně 10 minut, dokud se sýr neroztaví a nevytvoří zlatavou krustu.
- Hotové nachos podávejte teplé. Na talíři je ozdobte zakysanou smetanou, nasekaným koriandrem a kolečky chilli papričky. Podle chuti můžete přidat i různé salsy.
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do masové směsi trochu chilli omáčky nebo více chilli papriček.
- Pro vegetariánskou verzi vynechte maso a přidejte více fazolí nebo grilovanou zeleninu, jako je paprika nebo cuketa.
- Sýr cheddar můžete nahradit jiným druhem sýra, například mozzarellou nebo goudou, pokud preferujete jemnější chuť.
- Pro ještě intenzivnější chuť přidejte do masové směsi trochu uzené papriky nebo římského kmínu.
- Nachos se nejlépe podávají ihned po zapečení, aby si zachovaly svou křupavost. Pokud zbydou, ohřejte je v troubě, aby opět získaly správnou konzistenci.
Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková