Banánová bábovka, která vás překvapí: Bez lepku a BIO – tohle musíte zkusit!

Banánová bábovka na talíři Sophia Michalčíková

Banánová bábovka, která je nejen zdravá, ale i neuvěřitelně chutná! Když k tomu přidáte BIO ingredience a bezlepkový základ, vznikne dezert, který si získá srdce celé rodiny. Tento recept je snadný, zvládnou ho i začátečníci – a výsledek? Dokonale vláčná bábovka, která voní po banánech a kokosovém oleji a chutná tak, že se po ní jen zapráší. Připravte si ji na víkendovou pohodu, oslavu nebo jen tak ke kávě. Pojďte si ji s námi upéct!

Přečtěte si také

„Rychlé dekorace“ kupujeme bez rozmýšlení. Jsou obrovskou hrozbou pro planetu a někdy i zdraví

Banánová bábovka je klasika, která nikdy neomrzí, a když ji připravíte v bezlepkové a BIO verzi, získáte dezert, který je nejen lahodný, ale i šetrný k vašemu zdraví. Kokosová a kukuřičná mouka dodává bábovce zajímavou texturu, zatímco mleté mandle a banány se postarají o nezaměnitelnou vláčnost. A co je nejlepší? Tento recept je jednoduchý, rychlý na přípravu a ideální pro každou příležitost – od rodinné snídaně až po slavnostní odpoledne s přáteli. Připravte si ji jednou a garantujeme, že se stane vaším oblíbeným dezertem!

Bio banánová bábovka bez lepku

  • Počet porcí: 12
  • Délka přípravy: 70 minut

Ingredience

  • 200 g kokosového oleje BIO
  • 100 g mletých mandlí BIO
  • 110 g kokosové mouky BIO
  • špetka soli
  • 4 zralé banány BIO
  • 4 vejce BIO
  • 200 ml plnotučného mléka BIO
  • 100 g kukuřičné mouky BIO
  • 20 g třtinového cukru BIO
  • 1 balení kypřicího prášku
Tvarohová bábovka s kakaem
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Tvarohová bábovka s kakaem

Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.

Tvarohová bábovka s kakaem
Rychlé banánové pralinky
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Rychlé banánové pralinky

Hledáte rychlý a zdravý dezert, který zvládnete připravit za pár minut? Náš banánový dezert bez pečení je tou pravou volbou! S kombinací banánů, arašídového másla a kakaa vytvoříte lahodnou pochoutku, která uspokojí vaše chutě a dodá energii. Navíc je plný zdravých ingrediencí a připravený za pouhých 10 minut.

Rychlé banánové pralinky

Postup přípravy

  1. Na mírném ohni si rozehřejte kokosový olej a nechte ho lehce vychladnout. Mezitím si mandle rozmixujte najemno v kuchyňském robotu.
  2. Formu na bábovku vymažte 20 ml rozpuštěného kokosového oleje a vysypte 10 g kokosové mouky, aby se těsto nepřichytávalo.
  3. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli do tuhého sněhu a dejte stranou.
  4. Oloupejte banány, nakrájejte je na menší kousky a vložte do větší mísy. Vidličkou je pečlivě rozmačkejte na kaši.
  5. Přidejte žloutky a důkladně promíchejte metličkou, aby vznikla hladká směs.
  6. Do banánové směsi postupně přilévejte rozpuštěný kokosový olej a mléko, přičemž stále míchejte. Poté přidejte kokosovou mouku, kukuřičnou mouku, mleté mandle a kypřicí prášek. Vše spojte do hladkého těsta.
  7. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte připravený sníh z bílků, aby těsto zůstalo nadýchané.
  8. Hotové těsto nalijte do připravené formy na bábovku. Formu několikrát jemně poklepejte o pracovní desku, aby se zbavila případných vzduchových bublin.
  9. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 40 minut. Po upečení nechte bábovku 15 minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  10. Před podáváním můžete bábovku posypat jemně rozmixovaným třtinovým cukrem pro sladký finiš.
Banánová bábovka na talíři Sophia Michalčíková

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud chcete bábovce dodat ještě více chuti, přidejte do těsta hrst nasekané hořké čokolády nebo sušeného ovoce.
  • Pro extra vláčnost můžete místo plnotučného mléka použít kokosové nebo mandlové mléko.
  • Pokud nemáte kuchyňský robot na mletí mandlí, použijte už hotové mandlové vločky – ušetříte si čas.
  • Bábovku skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstala déle vláčná. Můžete ji také zamrazit a mít po ruce rychlý dezert na později.
  • Máte rádi ořechy? Přidejte do těsta pár nasekaných vlašských ořechů nebo lískových oříšků.

Zdroj: Autorský recept Sophie Michalčíkové