Banánová bábovka, která je nejen zdravá, ale i neuvěřitelně chutná! Když k tomu přidáte BIO ingredience a bezlepkový základ, vznikne dezert, který si získá srdce celé rodiny. Tento recept je snadný, zvládnou ho i začátečníci – a výsledek? Dokonale vláčná bábovka, která voní po banánech a kokosovém oleji a chutná tak, že se po ní jen zapráší. Připravte si ji na víkendovou pohodu, oslavu nebo jen tak ke kávě. Pojďte si ji s námi upéct!
Banánová bábovka je klasika, která nikdy neomrzí, a když ji připravíte v bezlepkové a BIO verzi, získáte dezert, který je nejen lahodný, ale i šetrný k vašemu zdraví. Kokosová a kukuřičná mouka dodává bábovce zajímavou texturu, zatímco mleté mandle a banány se postarají o nezaměnitelnou vláčnost. A co je nejlepší? Tento recept je jednoduchý, rychlý na přípravu a ideální pro každou příležitost – od rodinné snídaně až po slavnostní odpoledne s přáteli. Připravte si ji jednou a garantujeme, že se stane vaším oblíbeným dezertem!
Bio banánová bábovka bez lepku
- Počet porcí: 12
- Délka přípravy: 70 minut
Ingredience
- 200 g kokosového oleje BIO
- 100 g mletých mandlí BIO
- 110 g kokosové mouky BIO
- špetka soli
- 4 zralé banány BIO
- 4 vejce BIO
- 200 ml plnotučného mléka BIO
- 100 g kukuřičné mouky BIO
- 20 g třtinového cukru BIO
- 1 balení kypřicího prášku
Tvarohová bábovka s kakaem
Kdybychom hledali ikonické české moučníky, bábovka by do tohoto výběru určitě patřila. Nedělní odpolední káva s kouskem bábovky je totiž prostě klasika. Upečte si tentokrát třeba tuto vláčnou tvarohovou s kakaem podle babiččina receptu. Příprava je jednoduchá a zvládne ji každý.
Tvarohová bábovka s kakaem
Rychlé banánové pralinky
Hledáte rychlý a zdravý dezert, který zvládnete připravit za pár minut? Náš banánový dezert bez pečení je tou pravou volbou! S kombinací banánů, arašídového másla a kakaa vytvoříte lahodnou pochoutku, která uspokojí vaše chutě a dodá energii. Navíc je plný zdravých ingrediencí a připravený za pouhých 10 minut.
Rychlé banánové pralinky
Postup přípravy
- Na mírném ohni si rozehřejte kokosový olej a nechte ho lehce vychladnout. Mezitím si mandle rozmixujte najemno v kuchyňském robotu.
- Formu na bábovku vymažte 20 ml rozpuštěného kokosového oleje a vysypte 10 g kokosové mouky, aby se těsto nepřichytávalo.
- Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte spolu se špetkou soli do tuhého sněhu a dejte stranou.
- Oloupejte banány, nakrájejte je na menší kousky a vložte do větší mísy. Vidličkou je pečlivě rozmačkejte na kaši.
- Přidejte žloutky a důkladně promíchejte metličkou, aby vznikla hladká směs.
- Do banánové směsi postupně přilévejte rozpuštěný kokosový olej a mléko, přičemž stále míchejte. Poté přidejte kokosovou mouku, kukuřičnou mouku, mleté mandle a kypřicí prášek. Vše spojte do hladkého těsta.
- Nakonec do těsta opatrně vmíchejte připravený sníh z bílků, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Hotové těsto nalijte do připravené formy na bábovku. Formu několikrát jemně poklepejte o pracovní desku, aby se zbavila případných vzduchových bublin.
- Pečte v troubě předehřáté na 160 °C přibližně 40 minut. Po upečení nechte bábovku 15 minut chladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Před podáváním můžete bábovku posypat jemně rozmixovaným třtinovým cukrem pro sladký finiš.
Sophia Michalčíková
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete bábovce dodat ještě více chuti, přidejte do těsta hrst nasekané hořké čokolády nebo sušeného ovoce.
- Pro extra vláčnost můžete místo plnotučného mléka použít kokosové nebo mandlové mléko.
- Pokud nemáte kuchyňský robot na mletí mandlí, použijte už hotové mandlové vločky – ušetříte si čas.
- Bábovku skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstala déle vláčná. Můžete ji také zamrazit a mít po ruce rychlý dezert na později.
- Máte rádi ořechy? Přidejte do těsta pár nasekaných vlašských ořechů nebo lískových oříšků.
Zdroj: Autorský recept Sophie Michalčíkové