Aktuálně nejžádanější nudle: Co jsou kataifi a kde je sehnat? Snadno je vyrobíte i doma

Kataifi nudle s pistáciemi PhoebeG / Shutterstock.com

Na trhu aktuálně není tak žádaných (a obtížně dostupných) nudlí, jako jsou tenké kataifi, které se proslavily díky virální dubajské čokoládě. Co jsou ale tyto nudle zač? Pokud je sháníte i vy, poradíme navíc, jak s nimi v kuchyni pracovat, kde je koupit nebo jak si je snadno vyrobit doma podle receptu, který zvládne každý. Všechny suroviny máte pravděpodobně už doma.

Přečtěte si také

Konec podpory Windows 10 se blíží, na Windows 11 budou muset přejít jednotlivci i firmy

Co jsou kataify nudle?

Většina z nás se s nimi setkala ještě mnohem dříve, než se na scéně objevila slavná dubajská čokoláda. Jsou totiž základem oblíbeného dezertu baklava nebo sladkých hnízd, která známe z dovolených v Řecku jako typický zákusek místních restaurací.

Kataifi (nebo též kadaifi, kadayif) je vlastně filo těsto v podobě tenkých a křehkých nudliček. Jsou obvyklou surovinou arabské, řecké, turecké i rumunské kuchyně. Nejčastěji se využívají jako základ pro mnoho tradičních balkánských a blízkovýchodních sladkých dezertů, ve kterých se obvykle doplňují ořechy, sladkými sirupy, máslem, tvarohem nebo sladkým krémem. Výborné jsou ale i ve slaných kombinacích, používají se například jako křupavý obal pro jednohubky ze sýrů, oliv, masa nebo mořských plodů.

Výroba kataifi nudlí isa yurtsever / Shutterstock.com

Jak v kuchyni pracovat s kataifi?

K dostání jsou nudle obvykle ve dvou možných formách:

  • Mražené: Po rozmrazení se s nimi dá ihned pracovat – například je tvarovat do typických hnízd nebo rolek, v případě domácí přípravy dubajské čokolády je opékat dokřupava na másle a poté míchat s pistáciovým krémem.
  • Sušené: Jejich výhodou je větší trvanlivost a snadnější skladování, před přípravou je ale nutné je nechat trochu změknout, například krátkým podušením na rozpuštěném másle. Poté se s nimi pracuje stejně jako v případě výše.

Vzhledem ke struktuře vyžaduje práce s kataifi nudlemi všeobecně trochu více jemnosti a opatrnosti. Před použitím je obvykle nutné je nechat lehce nasáknout rozpuštěným máslem nebo olejem, aby získaly pružnost a snadněji se s nimi manipulovalo.

Kde v Česku koupit kataifi těsto?

U nás se nejedná o zcela běžnou surovinu, aktuálně navíc může být vzhledem k obrovské poptávce o něco obtížnější ji sehnat. My jsme na kataifi narazili ve specializovaných kamenných obchodech a e-shopech s řeckými, arabskými nebo orientálními (asijskými) specialitami, případně s dovozovými a zahraničními potravinami.

Pokud se vám kataifi pořídit nepoštěstí, můžete případně zkusit koupit filo těsto, které prodávají i některé velkoobchody či online supermarkety. A plátky si na tenké nudličky vlastnoručně pokrájet nebo nařezat.

Kataifi nudle na dřevěném prkénku Axel Mel / Shutterstock.com

Domácí nudle kataifi – recept

Velmi snadno si ale nudličky připravíte i doma z tekutého těsta, na které budete potřebovat jen pár základních surovin:

  • 110 g hladké mouky
  • 80 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíci (15 ml) řepkového či olivového oleje
  • 220 ml vody pokojové teploty

Postup:

  1. Nejprve prosejte a smíchejte sypké ingredience (mouku, škrob a sůl) a důkladně promíchejte.
  2. Přilijte olej s vodou a metličkou vymíchejte do hladkého těsta bez hrudek.
  3. Hotové těsto nalijte do zdobicího sáčku a na konci udělejte opravdu malou dírku, případně použijte tu nejtenčí zdobičku.
  4. Nahřejte pánev (ideálně takovou, jakou byste použili na přípravu palačinek) a v tenké vrstvě ji potřete máslem nebo olejem.
  5. Následně těsto „cik cak“ vytlačujte napříč celou plochou pánve.
  6. Během chvilky nudle samy odskočí a snadno se odlepí. Pomocí gumové stěrky je shrňte a dejte stranou. A opakujte dále se zbytkem těsta.

Naše tipy: Co se nám při práci s kataifi nudličkami osvědčilo?

  • Pokud se vám podaří sehnat mražené kataifi, pak je nechte rozmrazovat přes noc v lednici. Při pokojové teplotě by mohly nasáknout přebytečnou vodu a hůře by se s nimi pracovalo (např. při opékání dokřupava). Rozhodně proces rozmrazování neurychlujte v troubě, na topení nebo u jiných zdrojů tepla.
  • Na druhou stranu tenké proužky těsta poměrně rychle vysychají. Pokud je plánujete použít pro přípravu hnízd nebo rolek, pak mějte po ruce trochu povoleného másla nebo oleje (ideálně například ve spreji), s pomocí kterého jim můžete průběžně navracet pružnost. A přebytečné těsto, se kterým zrovna nepracujete, skladujte zakryté potravinovou folií nebo utěrkou.
  • Hotové nudle, které si připravíte z těsta podle receptu výše, lze uložit v zipovém sáčku do mrazáku. Pokud vás dubajská čokoláda nebo jiné speciality z této suroviny nadchnou, klidně si vyrobte pořádnou zásobu.

Zdroje: My Greek Dish, Much Butter, autorský text