Na trhu aktuálně není tak žádaných (a obtížně dostupných) nudlí, jako jsou tenké kataifi, které se proslavily díky virální dubajské čokoládě. Co jsou ale tyto nudle zač? Pokud je sháníte i vy, poradíme navíc, jak s nimi v kuchyni pracovat, kde je koupit nebo jak si je snadno vyrobit doma podle receptu, který zvládne každý. Všechny suroviny máte pravděpodobně už doma.
Co jsou kataify nudle?
Většina z nás se s nimi setkala ještě mnohem dříve, než se na scéně objevila slavná dubajská čokoláda. Jsou totiž základem oblíbeného dezertu baklava nebo sladkých hnízd, která známe z dovolených v Řecku jako typický zákusek místních restaurací.
Kataifi (nebo též kadaifi, kadayif) je vlastně filo těsto v podobě tenkých a křehkých nudliček. Jsou obvyklou surovinou arabské, řecké, turecké i rumunské kuchyně. Nejčastěji se využívají jako základ pro mnoho tradičních balkánských a blízkovýchodních sladkých dezertů, ve kterých se obvykle doplňují ořechy, sladkými sirupy, máslem, tvarohem nebo sladkým krémem. Výborné jsou ale i ve slaných kombinacích, používají se například jako křupavý obal pro jednohubky ze sýrů, oliv, masa nebo mořských plodů.
isa yurtsever / Shutterstock.com
Jak v kuchyni pracovat s kataifi?
K dostání jsou nudle obvykle ve dvou možných formách:
- Mražené: Po rozmrazení se s nimi dá ihned pracovat – například je tvarovat do typických hnízd nebo rolek, v případě domácí přípravy dubajské čokolády je opékat dokřupava na másle a poté míchat s pistáciovým krémem.
- Sušené: Jejich výhodou je větší trvanlivost a snadnější skladování, před přípravou je ale nutné je nechat trochu změknout, například krátkým podušením na rozpuštěném másle. Poté se s nimi pracuje stejně jako v případě výše.
Vzhledem ke struktuře vyžaduje práce s kataifi nudlemi všeobecně trochu více jemnosti a opatrnosti. Před použitím je obvykle nutné je nechat lehce nasáknout rozpuštěným máslem nebo olejem, aby získaly pružnost a snadněji se s nimi manipulovalo.
Kde v Česku koupit kataifi těsto?
U nás se nejedná o zcela běžnou surovinu, aktuálně navíc může být vzhledem k obrovské poptávce o něco obtížnější ji sehnat. My jsme na kataifi narazili ve specializovaných kamenných obchodech a e-shopech s řeckými, arabskými nebo orientálními (asijskými) specialitami, případně s dovozovými a zahraničními potravinami.
Pokud se vám kataifi pořídit nepoštěstí, můžete případně zkusit koupit filo těsto, které prodávají i některé velkoobchody či online supermarkety. A plátky si na tenké nudličky vlastnoručně pokrájet nebo nařezat.
Axel Mel / Shutterstock.com
Domácí nudle kataifi – recept
Velmi snadno si ale nudličky připravíte i doma z tekutého těsta, na které budete potřebovat jen pár základních surovin:
- 110 g hladké mouky
- 80 g kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíci (15 ml) řepkového či olivového oleje
- 220 ml vody pokojové teploty
Postup:
- Nejprve prosejte a smíchejte sypké ingredience (mouku, škrob a sůl) a důkladně promíchejte.
- Přilijte olej s vodou a metličkou vymíchejte do hladkého těsta bez hrudek.
- Hotové těsto nalijte do zdobicího sáčku a na konci udělejte opravdu malou dírku, případně použijte tu nejtenčí zdobičku.
- Nahřejte pánev (ideálně takovou, jakou byste použili na přípravu palačinek) a v tenké vrstvě ji potřete máslem nebo olejem.
- Následně těsto „cik cak“ vytlačujte napříč celou plochou pánve.
- Během chvilky nudle samy odskočí a snadno se odlepí. Pomocí gumové stěrky je shrňte a dejte stranou. A opakujte dále se zbytkem těsta.
Naše tipy: Co se nám při práci s kataifi nudličkami osvědčilo?
- Pokud se vám podaří sehnat mražené kataifi, pak je nechte rozmrazovat přes noc v lednici. Při pokojové teplotě by mohly nasáknout přebytečnou vodu a hůře by se s nimi pracovalo (např. při opékání dokřupava). Rozhodně proces rozmrazování neurychlujte v troubě, na topení nebo u jiných zdrojů tepla.
- Na druhou stranu tenké proužky těsta poměrně rychle vysychají. Pokud je plánujete použít pro přípravu hnízd nebo rolek, pak mějte po ruce trochu povoleného másla nebo oleje (ideálně například ve spreji), s pomocí kterého jim můžete průběžně navracet pružnost. A přebytečné těsto, se kterým zrovna nepracujete, skladujte zakryté potravinovou folií nebo utěrkou.
- Hotové nudle, které si připravíte z těsta podle receptu výše, lze uložit v zipovém sáčku do mrazáku. Pokud vás dubajská čokoláda nebo jiné speciality z této suroviny nadchnou, klidně si vyrobte pořádnou zásobu.
Zdroje: My Greek Dish, Much Butter, autorský text