Změna životního stylu může být cestou k lepšímu zdraví, ale i k novým zážitkům a dobrodružstvím. Lenka Nývltová to ví z vlastní zkušenosti. Po testování různých diet objevila paleo a nízkosacharidové stravování, které jí pomohlo získat zpět energii a vitalitu. Dnes své zkušenosti sdílí na blogu LifeFoodTravel a inspiruje svými recepty. V rozhovoru prozradila, na jaké ingredience nedá dopustit, co je pro ni při vaření výzvou a podělila se o triky pro zachování čerstvosti potravin.
O zdravé stravování se začala Lenka Nývltová zajímat již v roce 2012. Po letech hledání a studií narazila na program Whole30, který naprosto změnil její přístup k jídlu. Své poznatky se proto rozhodla sdílet v rámci online low carb programu, který se stal prvním svého druhu v Česku. Nyní se věnuje osobním konzultacím, při kterých pomáhá svým klientům hledat balanc v životním stylu. Pravidelný přísun zdravých receptů najdete na jejích sociálních sítích, kde vystupuje pod názvem Life Food Travel.
Dříve, když jsme s manželem oba chodili do kanceláře, jsem opravdu vařila téměř každý den jídlo do krabiček. Teď většinou pracujeme z domova a dcera se stravuje ve školce, tak přes týden tolik nevařím. Snažím se však připravovat teplé večeře. Ty jsou většinou rychlé, jednoduché, ale přitom zdravé a připravené ze základních surovin. Za ty roky jsem se naučila, jak jídlo poskládat, aby bylo zdravé a vyvážené. V každém našem jídle najdete bílkoviny, zdravé tuky a spoustu zeleniny.
Když se nad tím teď zamýšlím, vařím vlastně pořád dokola to samé, jen přizpůsobuji recepty sezóně. V létě tak u nás převažují zeleninové saláty a studená jídla, zatímco v zimě dáváme přednost polévkám a tepelně upraveným pokrmům. O víkendu mám naopak chuť vařit a zkoušet nové recepty, protože na to mám víc času a pomáhá mi i dcera, takže si užijeme společný čas u vaření.
Největší výzvou pro mě bylo začlenit sezónnost do našeho jídelníčku. V dnešní době, kdy si můžete například rajčata nebo okurky koupit kdykoliv během roku, často zapomínáme, že v zimě pro naše tělo nejsou úplně přirozené, nehledě na to, jak chutnají nebo spíše nechutnají. Snažím se proto kopírovat přírodu a jíst to, co zrovna roste, na podzim uskladnit zeleninu, kterou vypěstujeme v létě, ve sklepě, přebytky zamrazit nebo zavařit a v zimě pak vařit ze zásob. V zimě také do jídelníčku zařazuji více kysané a fermentované zeleniny, jako je například zelí nebo kimchi. Není to vždy stoprocentní, ale snažím se o to, co nejvíce to jde.
Inspiraci hledám hlavně v zahraničí. Sleduji různé blogy a instagramové účty nejen kuchařů, ale i odborníků na zdravou výživu a nutričních specialistů. Díky tomu mám neustále přísun nových nápadů a podnětů. A protože mám ráda klasickou českou kuchyni, ráda se inspiruji i v kuchyni našich babiček a tvořím zdravější varianty oblíbených českých jídel.
Každý z nás je jiný, a proto každému může sedět něco jiného. Základ by ale měl být pro všechny stejný, a to vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám a naopak preferovat základní potraviny v jejich přirozené podobě. Čím delší je složení výrobku, tím spíš bychom ho neměli konzumovat. Sportovci potřebují více bílkovin, lidé se sedavým zaměstnáním naopak méně sacharidů. Je to velmi individuální, a proto bychom měli naslouchat svému tělu. Kdo si neví rady, měl by se obrátit na odborníka. Velkou roli hraje i pravidelný půst. Dnes máme přístup k jídlu 24/7 a to z mého pohledu není dobře. Člověk by se měl umět postit. Půsty jsou pro tělo velice prospěšné, což dokazují i studie. Já půsty praktikuji dlouhodobě a doporučila bych to i ostatním. Minimálně 12 hodin bez jídla, jen o vodě, by měl být standard.
Rozhodně zdravé tuky, protože dodávají jídlu chuť i vůni. Nemám vyloženě jednu oblíbenou surovinu, ale lidé často zapomínají na vnitřnosti, které jsou plné živin. Také bychom měli jíst více ryb. U obojího zmíněného ale pozor na kvalitu.
Vepřová játra na cibulce patří mezi klasické recepty připravované z vnitřností. Nejlépe si je vychutnáte podávané s rýží, případně s bramborovou kaší.
Pstruh po mlynářsku je velmi jednoduchý a chutný způsob, jak si připravit tuto oblíbenou sladkovodní rybu. Pstruh patří mezi nejchutnější české ryby, běžně jej seženete v obchodě a jeho příprava vám nezabere moc času. Podávejte třeba s pečenými brambory nebo zeleninovým salátkem.
Větší nákupy dělám jednou týdně. Protože vaříme prakticky stále to samé, nákupní seznam se příliš nemění. Vždy se podívám do lednice, co chybí, a dokoupím to. Snažím se nakupovat maso, vejce, různé druhy zeleniny a mléčné výrobky, ideálně v BIO kvalitě. Maso bereme na farmě, ořechy a semínka objednávám online. Pečivo moc nejíme, ale občas upeču kváskový žitný chléb. Mám ale i zásobu trvanlivých potravin, jako jsou různé luštěniny, rýže, quinoa nebo třeba omáčky, ze kterých v případě potřeby vykouzlím rychlou večeři.
Čerstvost při nákupu je někdy oříšek. Zelenina může v obchodě vypadat krásně, ale druhý den je zvadlá. Nakupuji proto na místech, kde mám kvalitu za ty roky ověřenou v BIO a farmářské kvalitě. Snažím se, aby byly produkty českého původu. Skladování potravin doporučuji nastudovat, já jsem si koupila knihu, kde je vše uvedeno a jsou tam i recepty ze zbytků, například co se slupkami z jablek. Spousta lidí skladuje potraviny špatně a pak hodně vyhazuje. I umístění potravin v lednici má svůj důvod. Ořechy, semínka a suché potraviny, jako je třeba čočka, rýže, quiona, mám v uzavíratelných vzduchotěsných nádobách. Na skladování brambor používám speciální pytel, kde mi vydrží, protože je tam použita kmínová silice, která brání klíčení. Rajčata nepatří do lednice, tak je mám na lince. A tak dále. Už mám roky ověřený systém, který funguje.
Nejčastěji nakupuji na Rohlíku, kde jsem spokojená se službami, kvalitou i šíří sortimentu. Maso kupujeme na farmě, pro zeleninu chodím na trhy u nás ve městě a exotické ovoce objednávám přes aplikaci CrowdFarming. Vajíčka mám od kolegyně z práce, která chová slepice. Pokud zavítám do většího obchodu, je to většinou Lidl.
Vyhýbám se průmyslově zpracovaným potravinám plným aditiv, cukrů a ztužených tuků. Sladké si občas dopřejeme, ale tyto produkty u nás doma nenajdete.
Momentálně u nás frčí „dubajské datle“. Je to recept inspirovaný dubajskou čokoládou a musím říct, že je to lahoda! Jako milovník pistácií bych to mohla jíst každý den. Také pravidelně peču tvarohový chléb. Je to skvělá alternativa běžného pečiva a navíc je plný bílkovin.
Zdroje: Kupi.cz