Polévka à la lasagne: Všechny chutě oblíbeného jídla v jedné lžíci

Oranžová polévka v bílém talíři Sophia Michalčíková

Máte rádi lasagne, ale nemáte čas na jejich složitou přípravu? Pak je tu pro vás dokonalé řešení – polévka à la lasagne! Tento recept spojuje všechny oblíbené chutě klasických lasagní do jedné misky. Najdete v ní šťavnaté mleté maso, rajčata, těstoviny, voňavé bylinky a samozřejmě sýr. Ideální na rychlý oběd nebo večeři, protože zahřeje a zasytí celou rodinu.

Přečtěte si také

Vychytávka od TESCOMY za 59 Kč: Tahle pomůcka se vám hodí, pokud vozíte jídlo v autě!

Polévka à la lasagne je skvělou variantou pro všechny milovníky italské kuchyně, kteří si chtějí vychutnat lasagne, ale nemají čas na jejich složitou přípravu. Tento recept je inspirován klasickými ingrediencemi lasagní, jako je mleté maso, rajčata, těstoviny a sýr, ale podává se ve formě hřejivé a syté polévky.

Je to perfektní volba na chladné dny, kdy chcete rychle připravit něco chutného a vydatného. Navíc si ji můžete snadno přizpůsobit podle toho, co máte doma – třeba změnou těstovin nebo přidáním jiných bylinek.

Polévka à la lasagne – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 40 minut

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 středně velká cibule
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 1 litr hovězího vývaru (může být i z bujónu)
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 300 ml pasírovaných rajčat
  • parmazán
  • 120 g menších těstovin (například farfalle, fusilli nebo nalámané lasagne plátky)
  • 50 g baby špenátu
  • Strouhaný parmazán na podávání
  • Trocha nasekané petrželky na ozdobu
Oranžová polévka s těstovinami Brent Hofacker / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte mleté hovězí maso a nadrobno nasekanou cibuli. Restujte na středním ohni, dokud se maso nerozpadne na menší kousky a nezačne se zlehka opékat.
  2. Přidejte rajčatový protlak, prolisovaný česnek, oregano, tymián, sůl, mletý černý pepř a chilli vločky. Vše dobře promíchejte a krátce povařte, aby se spojily chutě.
  3. Do hrnce přilijte hovězí vývar, přidejte krájená rajčata, pasírovaná rajčata a kůrku z parmazánu. Promíchejte a přiveďte k varu.
  4. Do vroucí polévky přidejte těstoviny (pokud používáte plátky lasagní, nalámejte je na menší kousky) a vařte na mírném ohni pod pokličkou 10–15 minut, dokud nejsou těstoviny al dente. Občas polévku promíchejte, aby se těstoviny nepřichytily ke dnu.
  5. Jakmile jsou těstoviny uvařené, odstavte polévku z plotny a vmíchejte do ní listy čerstvého špenátu. Nechte je krátce spařit horkem z polévky.
  6. Podávejte polévku à la lasagne s nastrouhaným parmazánem, nasekanou petrželkou a křupavým bílým chlebem nebo bagetou.
Rajská polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Rajská polévka

Rajská polévka je skvělá klasika s jemnou chutí a vůní. Jde nízkokalorické a výživné jídlo, které jistě ocení nejen milovníci rajčat. Nejlépe si ji vychutnáte s křupavým chlebem nebo kouskem opečené bagety.

Rajská polévka
Lasagne Bolognese
Čas přípravy: 4 hod Obtížnost: Náročný

Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese s bešamelovou omáčkou je ohromující italské jídlo, které si zamilujete na první sousto. Jde o vrstvený pokrm kombinující chutě masového ragú, bešamelové omáčky a plátků širokých těstovin – lasagní. Připravte si doma tuto neodolatelnou klasiku a ochutnejte kousek Itálie.

Lasagne Bolognese

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud chcete polévku ještě sytější, přidejte do ní trochu ricotty nebo mozzarelly přímo při podávání.
  • Pro vegetariánskou verzi můžete místo hovězího masa použít mleté tofu nebo jemně nakrájené žampiony.
  • Pokud nemáte kůrku z parmazánu, můžete přidat rovnou nastrouhaný parmazán přímo do polévky pro zvýraznění chuti.
  • Těstoviny můžete nahradit i jinými druhy, například drobnými kolínky nebo mušličkami.
  • Chcete-li polévku více pikantní, přidejte více chilli vloček nebo špetku kajenského pepře.

Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková