Olej je základním produktem v kuchyni, bez něj si těžko dovedeme představit zejména smažení. Většina z nás se ho pravděpodobně zbavuje hned po prvním použití, ale to někdy není nutné. Ukazuje se totiž, že v mnoha případech může být použit opakovaně.
S olejem je potřeba zacházet opatrně. Dávejte pozor jak na teplotu, tak na to, co smažíte. Jídlo je vždy nejlepší smažit na čerstvém oleji, pokud je to možné, protože při vícenásobném použití ztrácí kvalitu a snižuje se množství živin.
Dle odborníka na výživu Abela Mariné z univerzity v Barceloně lze olej znovu použít osmkrát až desetkrát, uvedl web myHOMEBOOK. Někomu to možná může přijít jako velké číslo, proto se naše redakce zeptala i kuchaře Jana Čisteckého: „Záleží na tom, co na oleji smažíte. V případě obalovaných potravin lze ten samý olej použít asi třikrát nebo čtyřikrát. Je potřeba vždy zkontrolovat, zda je olej stále bezpečný, to poznáte podle vůně a barvy. Zkažený olej vám zežlukne, ztmavne a změní se i jeho hustota.“
TIP redaktorky: Na YouTube kanálu America's Test Kitchen jsme objevili další metodu! Kukuřičný škrob nasypte do misky s vodou a promíchejte. Směs vlijte do použitého vychladlého oleje. Mírně zahřejte na plotně a začněte shromažďovat sraženinu. Poté olej slijte přes sítko.
Jedná se o teplotu, při které olej začne kouřit a dochází ke změně jeho chemické struktury. Nejodolnější jsou rafinované oleje, jež zvládají teploty až 240 °C. Naopak nerafinované oleje mají bod zakouření výrazně nižší, proto se hodí spíše do studené kuchyně.
Výjimkou je extra panenský olivový olej, který má bod zakouření 180–210 °C a můžete ho v kuchyni použít na vaření i smažení. „Olivový olej je bohatý na polyfenoly, a pokud se použije vícekrát na smažení, pak už tyto polyfenoly obsahovat nebude,“ vysvětluje pro Kupi.cz výživová poradkyně Magdalena Drbohlavová.
Použitý olej rozhodně nepatří do umyvadla ani toalety. Hrozí riziko ucpání odtoku, protože studený olej zhoustne, a tak zůstává v potrubí. Vychlazený tuk, který již není užitečný, lze nalít do plastové láhve, uzavřít a odnést do kontejneru na tuky. Pokud ho nemáte v blízkosti vašeho bydliště, využijte nádobu na směsný odpad nebo použitý olej odvezte do nejbližšího sběrného místa komunálního odpadu.
Opakované zahřívání stejného tuku není zdraví prospěšné. Přepálený olej může mít za následek zvýšené riziko rakoviny. „Obecně se nedoporučuje smažit na stejném tuku dvakrát. Při zahřívání tuku na vysokou teplot dochází k mnoha složitým reakcím, jako je hydrolýza a oxidace. To pak ztrácí na kvalitě jak tuk, tak jídlo, které na něm smažíme,“ dodává výživová poradkyně Magdalena Drbohlavová. Nejlepším řešením je omezení konzumace smažených jídel.
Zdroje: Kupi.cz