Nejhorší jídla na světě? Turisté rozhodli, v žebříčku se objevily i tři české pokrmy

Muž se cítí znechuceně při ochutnávce pokrmu Ivan Budka/ Shutterstock.com

Každá kuchyně má svá oblíbená i méně populární jídla, a ta česká není výjimkou. V novém žebříčku nejhorších jídel světa, sestaveném na základě tisíců recenzí, se objevila i tři česká jídla. I když naše národní pokrmy mohou být pro nás lahůdkou, pro turisty z jiných koutů světa mohou být překvapením. Od chlebové polévky po máslovou pomazánku a karlovarský suchar, česká kuchyně má své specifika, která ne každému sednou. Pojďme se podívat, jaké české pokrmy se dostaly do tohoto nelichotivého seznamu a co si o nich myslí sami Češi.

Přečtěte si také

Jednoduchá nákupní metoda 5-4-3-2-1, která vám ulehčí nakupování a zajistí vyvážený jídelníček

Lidé a světová gastronomie

Na světě existuje nepřeberné množství pokrmů různých chutí a s tím souvisí i fakt, že každému člověku chutná něco jiného. Chutě ovlivňuje doba i místo, kde člověk vyrůstá, kultura, ale samozřejmě i genetické vybavení, a dokonce i povaha, která může ovlivnit to, jestli je člověk svolný k novým chutím, nebo dává přednost konzervativnímu přístupu.

Každá světová kuchyně je jedinečná, individuální a má své zvláštnosti. Některé pokrmy jsou obecně oblíbenější, jiné méně populární, a tak vznikají nejrůznější žebříčky. Pokud se budeme bavit o jídlech, která lidé považují za nejméně chutná, možná vás překvapí, že v tomto seznamu mají své zastoupení i tři české pokrmy.

Nejhorší jídla na světě

Taste Atlas vytvořil seznam nejhůře hodnocených jídel na světě, a to na základě přibližně 600 000 recenzí. První místo obsadil pokrm z Islandu s názvem Svið, který v sobě ukrývá vařenou ovčí hlavu, která se po uvaření opéká na otevřeném ohni a tradičně se podává se šťouchaným tuřínem, bramborovu kaší nebo rebarborovým želé.

Druhé místo obsadil pokrm, který se označuje jako Blodpalt. Jedná se o „knedlíčky“, které jsou tradiční pro severní oblast Švédska a finského Laponska. Vyrábí se z žitné či ječné mouky a krve ze zvířat, dříve se jednalo o sobí krev, ale dnes se používá krev i z jiných zvířat.

Třetí místo získal islandský pokrm Thorramatur, což je výběr tradičních islandských jídel konzumovaných převážně během severského měsíce Þorri, který se každoročně koná od poloviny ledna do poloviny února. Naložené ryby a masné výrobky jsou nakrájeny na plátky nebo kousky velikosti sousta a podávány spolu s chlebem a máslem na četných bufetových stolech.

Žena se znechuceně dívá do talíře StoryTime Studio / Shutterstock.com

Chlebová polévka, máslová pomazánka i karlovarský suchar

I česká kuchyně má v tomto seznamu své místo. Na 32. místě se umístila tradiční staročeská chlebová polévka, která se vaří z chleba, sádla, vajíčka, česneku, majoránky a vývaru (dnes někteří přidávají masox). Jedná se o hustou polévku, která byla dříve považována za levný pokrm.

Dalším nepopulárním českým jídlem ve světě je máslová pomazánka, která získala 62. místo. Jedná se o nátěrku se specifickou chutí, která se vyrábí ze zakysané smetany, podmáslí a sušeného mléka. Maže se typicky na krajíc chleba a může být dochucena různým kořením či dalšími surovinami (např. česnekem, šunkou, pažitkou či cibulkou).

67. místo patří karlovarskému sucharu, což je zdravý chléb, do kterého se přidává vřídelní léčivá karlovarská voda. Zpracovává se ručně a bývá součástí dietních jídelníčků. Chuť je originální a ne každému sedne.

A které jídlo z české kuchyně máte nejméně rádi vy?

Zajímalo nás, co z českých jídel nechutná právě vám. Oslovili jsme proto čtenáře Kupi.cz, abychom zjistili, která jídla jsou nejméně oblíbená.

  • Jako nejméně oblíbená jídla v rámci našeho vzorku respondentů vyšla játra, dršťková polévka a mléková polévka.
  • České děti nejvíce odmítají houbovou omáčku a lečo.
  • Pět respondentů řeklo, že mají rádi chlebovou polévku, ale také přiznali, že to bude pravděpodobně tím, že na ní vyrůstali.

Zdroj: Kupi.cz, TasteAtlas