Párky jsou oblíbené hlavně proto, že dobře chutnají, rychle zasytí a dají se snadno připravit. Prostě je dáte do hrnce s vodou, pár minut povaříte a je hotovo. I tak ale občas vyvstanou otázky: Co udělat s obalem? Jak dlouho je vařit, aby nebyly rozvařené a zůstaly šťavnaté?
K nejběžnějším obalům na uzeniny patří střívka. Ta mohou být přírodní (vepřová, skopová, hovězí) nebo umělá (kolagenní, celofánová, fázrová, plastová, textilní). K výrobě párků, například vídeňských nebo debrecínských, se používají především přírodní skopová střeva, která dávají výrobkům křehkost a typické křupnutí na skusu. Co se týká umělých střívek, jako obal na párky se používají kolagenní a celofánové obaly.
„Celofánové obaly na párky, takzvané ‚striptýzky‘, se loupají až po ohřátí. Párky se plní také do kolagenních střev. Hovězí kolagen – ten je jedlý, proto se konzumuje jako součást uzeniny. Při ohřívání se kolagen chová stejně jako skopové střevo, při vyšší teplotě praskne,“ vysvětluje pro Kupi.cz pan Čára z firmy Herold řeznické potřeby.
TIP! Podívejte se na obal produktu nebo se zeptejte ve vašem řeznictví, zda je nutné střívko oloupat. Například řeznictví Makovec na svém webu uvádí: „Jemný párek lahodné chuti nabízený v loupatelném nejedlém střívku. Před ohřátím párku doporučujeme toto střívko oloupat.“
Mezi nejrychlejší, zato nejhorší způsob ohřevu párků je v mikrovlnné troubě. Pokud spěcháte a jinou možnost nemáte, vložte párky do vhodné nádoby s vodou. Přikryjte poklopem, vložte do mikrovlnky a ohřejte. Nepřikryté párky mohou prasknout. My si však ukážeme lepší postupy, u nichž je zachována chuť masného produktu.
Pokud se chcete vyhnout převaření párků, pak je vložte do horké vody, nikoli studené.
Párky vyjmuté z lednice se nedoporučují ihned vkládat do vroucí vody, protože rozdíl teplot může způsobit prasknutí. Párky se vysuší, protože jim dojde tzv. „šťáva“.
„Nejlépe se párky ohřejí, když uvaříte vodu, kterou sundáte z kamen, následně vložíte do vody párky a hrnec přikryjete poklicí a necháte 10–15 minut prohřát podle síly párků,“ dodává pan Čára.
Nevýhodou může být pro někoho delší příprava, ale výsledná chuť párků vás mile překvapí. Párky stačí umístit na pařák, který se používá na knedlíky, a prohřívat společně s vodou zhruba 10 minut.
Možná patříte mezi ty, kteří si párky rádi osmahnou na pánvi. Proč ne? Stačí je ze všech stran potřít olejem a rozložit na rozpálenou pánev a pomalu otáčet. Při tomto postupu se párky nemusí nakrajovat a přibližně za 10 minut můžete párky servírovat na talíř. Jinak tomu je, pokud chcete párky ohřát v troubě, tam se naříznutí párků doporučuje, neboť by se jinak mohly nafouknut. Párky dáme na plech vyložený pečicím papírem a při 180 °C je pečeme cca 15 minut.
Nyní stačí párky servírovat na talíř, přidat hořčici, nakrájený chléb či jiné pečivo. Dobrou chuť!
Zdroj: Kupi.cz