Láká svou úžasnou exotickou vůní, šťavnatou chutí a zářivě žlutou barvou. Než si ale stihneme kousek čerstvého ananasu vychutnat, zaútočí na náš jazyk a začne bolestivě pálit a štípat. S nepříjemnou reakcí se potýká spousta lidí, mnozí ji mylně považují za alergii. Vysvětlení je ovšem jinde. Proč nám čerstvý ananas dráždí ústa? A dá se s tím něco dělat? Naštěstí existuje hned celá řada způsobů, jak nechtěné reakci předejít.
Na vině je v tomto případě enzym bromelain, který má schopnost štěpit bílkoviny. Také proto se ananasová šťáva s oblibou používá do marinád, neboť dokáže narušovat strukturu masa i kolagenu a výsledné steaky jsou díky ní měkčí, křehčí a šťavnatější.
Bílkoviny se ovšem přirozeně nachází i v našich ústech. Na sliznicích a jazyku tvoří tenkou vrstvu, kterou bromelain začne ihned po konzumaci ananasu narušovat. „Obnažená“ dutina ústní je pak náchylnější k působení dráždivých kyselin, na které je toto ovoce bohaté. Následkem je nepříjemné štípání, u citlivějších jedinců se mohou objevovat i drobné puchýřky.
Dobrou zprávou je, že se narušené buňky (vrstva bílkovin) v ústech po chvíli zase obnoví. Většinu lidí ale nepříjemný zážitek odradí a čerstvému ananasu se vyhýbají. Což je škoda, neboť toto ovoce je bohaté také na antioxidanty, mangan a vitamín C a přisuzuje se mu pozitivní vliv na metabolismus, spalování tuků, imunitu i trávení. Prospěšný pro nás může být i samotný enzym bromelain, který má například výborné protizánětlivé účinky.
Jak si tedy vychutnat ananas bez bolestivé reakce? Zkuste následující 4 triky.
Někdo doporučuje předem plátky čerstvého ananasu namočit do mléka, jiní zase konzumovat spolu s tvarohem, jogurtem či jiným mléčným výrobkem. Důvod je prostý. Štěpící enzymy se „vypotřebují“ na mléčných bílkovinách a nenaruší tolik prostředí ústní dutiny.
Pro neutralizaci dráždivých kyselin je zase dobré vystavit žlutou dužinu soli. Buďto plátek posolte nebo naložte do osolené vody a nechte chvíli působit. Následně můžete opláchnout pod čistou vodou, aby nedošlo ke změně chuti.
Říká se, že čím je ananas zralejší, tím méně bromelainu obsahuje. V obchodě proto vybírejte zralé kousky. Jak je poznat? Po přivonění ucítíte charakteristickou nasládlou vůni (pozor, nakyslá znamená již kvašení), slupka je spíše do žluté až zlatavé barvy, na omak pevná, ale poddajná a listy jdou ze středu růžice snadno vytáhnout (nesmí ale odpadávat samy, to již značí nahnilost).
Bromelain se vyskytuje pouze u syrových plodů, teplem se zcela ničí. To vysvětluje, proč ten z plechovky nebo na pizze nikdy štípání nezpůsobuje. Ananas proto můžete zkusit grilovat, zapékat nebo kompotovat. Pokud si však chcete pochutnat na nepřislazovaném ovoci, zkuste plátky krátce nasucho opéct na pánvi.
Podobně působí také nízké teploty. Ani v mraženém nebo lyofilizovaném (mrazem sušeném) ananasu se štěpící enzymy nevyskytují.
Objevte dokonalou osvěžující kombinaci: Ledová matcha s ananasem! Spojení exotické chuti ananasu s jemnou hořkostí matcha čaje vytváří unikátní nápoj. Jednoduchý recept se 4 ingrediencemi vás okamžitě přenese do tropického ráje. Perfektní pro horké dny nebo jako zdravá alternativa ke sladkým nápojům.
S dráždivou reakcí v ústech se potýká velká spousta lidí, po chvíli ale většinou odezní a není nijak nebezpečná. Při alergické reakci se potom objevují i další příznaky spojené s otoky, dechovými obtížemi nebo kožními vyrážkami.
Národní zdravotnický informační portál rovněž upozorňuje, že ananas je jedním z tzv. křížových alergenů s latexem. Jev se označuje jako „syndrom latex-ovoce“ a jedincům alergickým na tuto látku může nepříjemné reakce spouštět mimo jiné právě konzumace ananasu.
Zdroje: Kupi.cz, WebMD, Národní zdravotnický informační portál, Bezpečnost potravin