Lékořice je od nepaměti považována za přírodní lék. Pomáhá při problémech se zažíváním, metabolismem, močovými cestami i psychickým zdravím. Ale co černé pendreky, často označované jako “zdravější” sladkost? S léčivými účinky pravé lékořice mají společného jen velmi málo. Jaký je rozdíl mezi sladkou lékořicí a pendreky? A jsou tyto cukrovinky opravdu lepší než běžné gumové bonbony?
Dříve se jim říkalo sladké dřevo, dnes je najdete pod názvem sekané pendreky nebo zkráceně jako lékořice. Černá hmota s charakteristickou nasládlou chutí se vaří z namletých kořenů rostliny lékořice lysé. Drť se zahřívá tak dlouho, až zhoustne do asfaltově černé hmoty, která se lije do speciálních forem, ve kterých po vystydnutí tuhne.
Nenechte se ovšem zmást. Měkké cukrovinky, které běžně kupujeme jako černé lékořicové pendreky (mnohdy i ve zdravých výživách), jsou tvořeny zahuštěnou a přislazenou hmotou, která obsahuje jen minimální podíl lékořicového extraktu. Zato ale pořádnou dávku cukru, aromat a barviv, někdy také s příměsí tuků včetně palmového oleje.
Konkrétně se pak na obale lékořicových pendreků setkáte se složením čítajícím například melasu, rýžovou nebo pšeničkou mouku (lepek), glukózo-fruktózový sirup či pšeničný škrob. A až mezi posledními ingrediencemi narazíte také na lékořicový extrakt, obvykle v množství 3 až 6 %. Podíváte-li se potom do tabulky výživových údajů, dozvíte se, že ve 100gramovém balení se ukrývá také na 50 gramů cukru, což je doporučovaná celodenní dávka pro jednoho člověka.
Lékořice přirozeně obsahuje látku glycyrrhizin, který je asi padesátkrát sladší než řepný cukr. Čistě lékořicové bonbony by proto byly až nepříjemně hořko-sladké. A proto se klasické pendrekové cukrovinky vyrábí z takto naředěné hmoty. I ta se ale následně uměle doslazuje sirupy a cukry.
Mezi milovníky pendreků jsou pak velmi populární i tzv. lékorky – kostky s ovocnými vrstvami, plněné válečky nebo dražé v barevné cukrové polevě, které si pamatují už naše babičky. Vznikly vlastně úplnou náhodou, v britské továrně na cukroviny Bassetts, kterou dnes vlastní společnost Cadbury. V roce 1899 představoval obchodník Charlie Thomson jednomu náročnému zákazníkovi nabídku bonbonů. Pro samou nervozitu ale tác se vzorky upustil a černé lékořice se pomíchaly s ovocnými bonbony. Klienta nicméně vzniklý barevný mix velmi zaujal a zanedlouho se pod názvem Liquorice Allsorts objevil na trhu jako unikátní novinka.
Populární lékorky se dají dodnes koupit, pokud ale u doslazovaných pendreků platí pravidlo „všeho s mírou“, zde to platí dvojnásob. Ve 100 g totiž mají tyto ovocno-lékořicové mixy i 70 nebo 80 gramů cukru. A to je už pořádná nálož.
Co z toho vyplývá? Pokud lékořice patří mezi vaše oblíbené pochoutky, pak se jí určitě nemusíte vzdávat. Rozhodně ale v tomto případě nejde o nějakou zdravější alternativu bonbonů. Současně od takových cukrovinek nelze očekávat zdraví prospěšné účinky.
Často se například hovoří o vlivu lékořice na hubnutí a podporu metabolismu, za tímto účelem je ovšem nutné konzumovat čistý lékořicový kořen v podobě léčivých sušených čajů, tinktur a extraktů, které koupíte v lékárnách a zdravých výživách. Nikoliv však ve formě přeslazených bonbonů, které svým obsahem cukru (případně mouky, škrobů a sirupů) překračují třeba i takové oblíbené gumové medvídky.
Pravidelné užívání lékořice se také doporučuje konzultovat s lékařem či lékárníkem, neboť má celou řadu vedlejších účinků a není vhodná pro každého.
Zdroje: Kupi.cz, Healthline, Heart, Cadbury World