Druhá půlka loňského roku byla zahalena do trendu dubajské čokolády. Byly jí plné sociální sítě a lidé byli ochotni si pro ni zajet až do Dubaje. Gastro segment pohltila pistáciová příchuť a my ji aktuálně můžeme vidět na téměř každém rohu. Také jste si ji oblíbili?
Každému roku, respektive části roku patří jiná příchuť. Někdy se opakují, jindy je zpopularizovaná jiná. Pro podzim jsou typické produkty s příchutí pumpkin spice, vánoční sezóně vládne perník a v létě jsou to jahody nebo meloun.
Nyní se ale na vrcholu žebříčku oblíbenosti drží už nějakou dobu pistáciová příchuť. Rozjel ji trend dubajské čokolády, o kterém jsme psali již v mnoha článcích. Lidé za čokoládu byli ochotni zaplatit nemalé částky a létat přes půlku světa jen proto, aby si mohli vychutnat lahodnou kombinaci kvalitní čokolády a pistáciové náplně.
Firmy si pistáciového pobláznění všimly, v rámci správného marketingu se chytly a začaly vymýšlet a vyrábět své vlastní výrobky. Výrobci čokolády zařadili ve výrobě hojně pistácie, pekárny si začaly vyrábět vlastní pistáciové krémy a plnit jimi croissanty, šneky, ale i další pečivo a pozadu nezůstaly ani kavárny, přičemž některé si zvolily pistácie jako součást hlavní nabídky. Nyní si proto můžete v některých provozovnách vychutnat například pistáciové latte, pistáciovou pěnu nebo třeba pistáciovou horkou čokoládu. Na menu se začaly objevovat také lívance s pistáciovým přelivem.
Není tajemstvím, že pistácie patří k dražším ořechům, proto i produkty s pistáciemi vyjdou poměrně draho. Mnoho lidí je ale ochotných si za dobroty připlatit a vychutnat si silnou a pořádnou chuť. Jiní si onu příchuť chtějí také dopřát, ale zároveň nechtějí platit vyšší částky, proto si pistáciové dobroty vyrábí doma.
Málokterá cukrárna dnes nenabízí pistáciové dortíky, celé dorty nebo kombinaci právě s pistáciovými ořechy. Firmy nabízející zdravou a fitness výživu zase prodávají pistáciové krémy s příměsí proteinu i bez, pistáciové nápoje, tyčinky i pasty.
Pistácie jsou oříšky, které se hodí k jakémukoliv ročnímu období, proto je dost možné, že se nás tento trend bude držet a bude s námi ještě dlouhou dobu. Navíc po snězení pistácií či pistáciových výrobků nemusíte mít tak velké výčitky. Jejich synonymem je zelené zlato, protože se jedná o potravinu s bohatými nutričními vlastnostmi. Pistácie jsou totiž známé pro slušný obsah bílkovin, vlákniny i antioxidantů a také skrývají zdravé tuky.
Pistácie jsou vhodné i do redukční diety, protože mají sice vyšší obsah tuků, ale rovněž poměrně nízký glykemický index. Nemůžeme opomenout ani cenné vitamíny, jako je B6, E, K, thiamin nebo riboflavin a minerály jako hořčík, draslík, železo nebo zinek.
Monika (27 let): „Pistácie miluji celý život, takže mám radost, že se nabídka rozrostla, a pokaždé, když jdu do pekárny nebo cukrárny, neodpustím si nějaký pistáciový kousek a jsem ochotna za něj dát i dost peněz. Protože ta chuť je nepopsatelná, a kdyby to nebylo tak tučné a nelezlo to do peněz, jím to klidně každý den!“
Barbora (38 let): „Pistáciové dobroty jsou jediné, které si dopřávám, i když jsem v dietě. Nedám na ně dopustit, miluji cokoliv s pistáciovou náplní a ujíždím i na obyčejném krému, který si dělám doma. Jím ho jen tak na lžičku. Hlídám si jen množství.“
Kristýna (49 let): „Milujeme to celá rodina, včetně dětí, což mě extrémně překvapilo. Od té doby, co ho ochutnali, se musím o pistáciový croissant dělit, ale o svou část se připravit nenechám.“
Zdroj: Kupi.cz