Jednoduchá a osvěžující řecká citronová polévka Avgolemono s kuřecím masem

Citronová polévka v dřevěné misce s plátky citronu a bylinkami AS Foodstudio / Shutterstock.com

Hledáte polévku, která vám dodá energii, zahřeje a zároveň osvěží? Citronová polévka s kuřecím masem je přesně to, co potřebujete! Její jemná citrusová vůně a lahodná chuť vás nadchnou už po prvním soustu. Navíc je příprava opravdu snadná – během hodiny máte na stole pokrm, který potěší celou rodinu. Spojení šťavnatého kuřecího masa, zeleniny a rýže s lehkým nádechem citronu vytváří dokonalou harmonii chutí. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a objevte polévku, která se stane vaším novým favoritem!

Přečtěte si také

Vyrobte si domácí mascarpone! Nejjednodušší recepty z jedné nebo dvou surovin

Polévka, která zasytí i osvěží

Citronová polévka, známá pod názvem „Avgolemono“ v řecké kuchyni, má své kořeny hluboko v historii středomořské gastronomie. Citron, symbol hojnosti a zdraví, byl v těchto oblastech vždy ceněn nejen pro svou osvěžující chuť, ale i pro své blahodárné účinky. Díky vysokému obsahu vitamínu C a schopnosti podpořit trávení se stal nepostradatelnou součástí mnoha tradičních pokrmů, polévky nejsou výjimkou.

Naše verze této polévky s kuřecím masem je upravená tak, aby byla jednoduchá na přípravu a dostupná pro každého. Základem je poctivý kuřecí vývar, díky němuž má polévka bohatou chuť, zatímco citronová šťáva a kůra ji osvěží a dodají jí jedinečný šmrnc. Krémová konzistence je příjemně vyvážena jemnou kyselostí citronu. Díky přidané rýži jde navíc o jídlo, které vás spolehlivě zasytí.

Tento recept je ideální jak pro chladné zimní večery, kdy hledáte něco hřejivého, tak pro lehký oběd během teplejších dnů. Stačí pár základních surovin a hodinka času a na stole máte lahodný pokrm, který si zamiluje celá rodina.

Recept na citronovou polévku

  • Počet porcí: 4–6
  • Délka přípravy: 60 minut

Ingredience

  • 500 g kuřecí směsi na polévku
  • 3 střední mrkve
  • 2 větší kořeny petržele
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g rýže
  • 2 bio citrony
  • 8 lžic 18% smetany
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • špetka pepře
Citronová polévka s rýží Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Kuřecí maso opláchněte, zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Vložte je do hrnce, přidejte bobkové listy, sůl a zalijte 1,5 litrem vody.
  2. Přiveďte k varu, poté ztlumte plamen a vařte na mírném ohni přibližně 30 minut, dokud maso nezměkne.
  3. Uvařené maso vyjměte a nechte vychladnout. Poté ho nakrájejte na kostičky nebo natrhejte na vlákna.
  4. Zeleninu můžete vrátit do polévky pokrájenou na menší kousky, nebo ji využít jinak (například do salátů či pomazánek).
  5. Rýži důkladně propláchněte a přidejte ji do vývaru společně s nakrájeným masem. Na mírném ohni vařte dalších 15 minut, dokud rýže nezměkne.
  6. Z omytých citronů nastrouhejte kůru najemno (asi 2 lžičky) a vymačkejte šťávu.
  7. V misce smíchejte smetanu s hladkou moukou. Směs postupně za stálého míchání přidávejte do polévky.
  8. Vařte dalších 3–5 minut, dokud polévka nezhoustne a nezíská krémovou konzistenci.
  9. Vmíchejte citronovou šťávu a kůru, podle chuti dosolte a opepřete. Před podáváním posypte nasekanou čerstvou petrželkou.
Špenátová polévka
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Špenátová polévka

Pokud máte rádi špenát, zkuste si z něj připravit tuto krémovou polévku. Příprava nezabere moc času a také vám na ni stačí jen pár základních surovin. Polévku můžete uvařit jak z mraženého, tak i z čerstvého špenátu, záleží jen na tom, který máte zrovna po ruce. 

Špenátová polévka

Tipy z redakce

  • Sáhněte po bio citronech, jejichž kůra není chemicky ošetřená!
  • Nemáte po ruce rýži? Polévka skvěle chutná i s drobnými těstovinami, bulgurem nebo kuskusem.
  • Polévku uchovávejte v lednici až 3 dny. Při ohřívání ji zahřívejte pozvolna, aby se smetana nesrazila.
  • Pro pikantnější verzi přidejte špetku chilli nebo trochu čerstvého zázvoru.

Zdroj: Kupi.cz