Od malička nám všichni říkají, že bychom měli všechny potraviny před jídlem pořádně umýt. U vajec to ale neplatí – ve skutečnosti je lepší je vůbec nemýt. Možná vás to překvapí, ale mytí vajec může být dokonce nebezpečné. Víte, proč tomu tak je a co vám může hrozit?
Vejce jsou považována za superpotravinu, která v sobě ukrývá cenné živiny, a jejich každodenní přísun se vřele doporučuje. Navíc jsou vejce nepostradatelnou součástí mnoha receptů, zejména sladkých a slaných těst.
Mnoho lidí má ze zjevných důvodů v souvislosti s vejci strach z alimentárního (otrava z potravin) onemocnění, které je označováno jako salmonelóza, kterou způsobují bakterie Salmonella. Toto onemocnění je sice nejznámější, hrozí ale i další a to můžete chytit právě ze špatně skladovaných či zpracovaných vajec. Navíc způsob skladování a zacházení ovlivňuje i trvanlivost.
Když si domů přinesete vejce, ať už z obchodu, trhu nebo farmy, můžou být špinavá – třeba od trusu nebo jiných nečistot. Možná si říkáte, proč je prodejci prostě neumyjí. Ve skutečnosti ale moc dobře vědí, proč to nedělají. Má to svůj důvod.
„Na povrchu vaječné skořápky je hlenovitý obal (kutikula), který svou kluzkostí usnadňuje snesení vejce. U čerstvě sneseného vejce je možné kutikulu setřít, jinak záhy zasychá a ucpává póry ve vaječné skořápce a zabraňuje vysychání vaječného obsahu a tím pomáhá udržet vejce čerstvé a zároveň zabraňuje mikrobiální kontaminaci vejce, zejména bakterií, jako je Salmonella, která může být přítomna na vnější straně skořápky. Pokud se bakterie dostanou dovnitř vejce, mohou způsobit zdravotní problémy, pokud vejce není důkladně tepelně ošetřeno,“ uvádí pro Kupi ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy JUDr. Mgr. Vladimír Možíšek, LL.M.
„Po omytí se kutikula odstraní nebo poškodí. Pokud se kutikula odstraní, vejce je více náchylné k bakteriálním kontaminacím, protože bakterie mohou snadněji proniknout skrz skořápku. Pokud vejce omyjeme ve vodě, může to způsobit teplotní šok. Skořápka vejce je porézní, což znamená, že v malých pórech je vzduch a voda může snadno proniknout do vnitřní části vejce. Pokud je voda teplá a vejce studené (například když je právě vybrané z chladničky), dochází k vytváření podtlaku, což může způsobit, že se bakterie snadněji dostanou dovnitř a vejce může zplesnivět nebo se zkazit dříve, než by se stalo bez omytí. Pokud je vejce opravdu znečištěné (např. po znečištění trusem nebo jinými nečistotami), je doporučeno jej omýt před použitím (ne před skladováním). Před použitím vejce opatrně umyjeme teplou vodou a jemně je osušíme, ale je důležité si uvědomit, že tím odstraníme i ochrannou vrstvu, takže vejce by mělo být co nejdříve použito,“ dodává Vladimír Možíšek.
V souhrnu je tedy nejlepším postupem vejce neomývat, pokud není nutné, protože tím zachováme jejich přirozenou ochranu a prodloužíme jejich trvanlivost.
Čočkový salát s vejci můžete připravit ze všech druhů čočky. Vyzkoušejte tento recept na lahodný, lehký oběd nebo rychlou večeři.
Podle legislativy pro EU a ČR je mytí vajec dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013 zakázáno. Některé členské státy mají mytí vajec nově povoleno (například Švédsko). Z článku číslo 4 vyplývá, že je nedovolené jakékoliv mytí a čištění vajec, zároveň nesmí být konzervována ani skladována v prostředí s teplotou pod 5 °C.
Předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie, z.s., Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., radí: „Vejce doporučuji čistit suchou cestou (houbičkou, drátěnkou atd.) a skladovat v nekolísavé teplotě v chladnější a temné místnosti nebo lednici špičkou dolů, kdy vydrží minimálně cca 1 měsíc od jejich snesení. Minimální trvanlivost zákazník nalezne u vajec z komerčního sektoru z registrovaných chovů přímo na obalu vajec. Na samotném vejci a obalu zákazník nalezne způsob chovu a v kódu přímo na vejci zemi původu. Na obalu je často uvedena pouze třídírna, proto doporučuji krabici otevřít. Tuzemská vejce mají zkratku CZ, lze snadno dohledat jejich původ a podléhají přísné kontrole dozorových orgánů a je kladen důraz na bezpečnost produkce a hygienu třídění, balení a skladování.“
„Přiznám se, že jsem vůbec neměla tušení o tom, že se vejce nemají mýt. Mám teda velké štěstí, protože vajíčka myji celý život a nikdy jsem žádný problém neměla, alespoň o tom nevím. Tato informace mě i trochu vyděsila a pokusím se je nechat ve svém přirozeném stavu. Musím se dodatečně omluvit všem prodejcům, na které jsem nadávala, že nemyjí vejce a já to musím dělat za ně. Teď už znám pravý důvod a dává mi to smysl,“ komentuje čtenářka Renáta.
Zdroje: Kupi.cz, Bezpečnost potravin, Hygienická stanice hlavního města Prahy, Českomoravská drůbežářská unie