„Myšlením a emocemi si vytváříme vlastní realitu,“ míní Eva Hájková, specialistka na preventivní a funkční medicínu

Eva Hájková Archiv Evy Hájkové / se svolením

Specialistka na preventivní a funkční medicínu Eva Hájková přistupuje ke zdraví komplexně. Své zkušenosti ze studia a praxe u nás i v zahraničí zhmotnila v podobě několika projektů, prostřednictvím nichž se zaměřuje na prevenci nemocí a vzdělávání zdravotníků i široké veřejnosti. Proč se vydat takzvanou „čistou cestou“? Co zvážit při výběru doplňků stravy? A jak vnímá problematiku udržitelnosti v oblasti výroby doplňků stravy?

Přečtěte si také

Jak si rychle uvolnit ucpaný nos? Tisícům lidí pomohla metoda známého lékaře

Kdo je Eva Hájková?

Eva je absolventkou magisterského programu ochrany veřejného zdraví na lékařské fakultě Ostravské univerzity, po kterém se zaměřila na preventivní medicínu. Dále pak studovala MBA v Londýně a další postgraduální programy v oblasti zdravotní prevence, včetně funkční medicíny. Praxi zpočátku rozvíjela především v Londýně a v Austrálii.

Aktuálně žije v Čechách a kromě preventivní a funkční medicíny se věnuje také několika vzdělávacím projektům, k nimž patří například Institut funkční medicíny a výživy. Dále vede e-shop se zdravými potravinami a doplňky stravy Puravia. Eva je rovněž autorkou knihy Hravě o živé stravě, kde se zaměřuje na vhodnost vitariánství u dětí.

Co o sobě Eva prozradila?

Evo, co vás inspirovalo k tomu, abyste se začala věnovat preventivní a funkční medicíně?

Když jsem pracovala pro National Health Services v Londýně, uvědomila jsem si, že klasická medicína má své limity, a to hlavně v oblasti chronických onemocnění. Klasickým přístupem je potlačování symptomů medikací. Pacienti trpící chronickým onemocněním jsou pak odkázáni na celoživotní užívání léků. Vždy mě zajímalo, jakým jiným způsobem lze řešit příčiny daných onemocnění, a ne jen potlačovat symptomy. Právě personalizovaná funkční medicína a výživa mi daly mnoho odpovědí. Ve své klinické praxi vidíme s našimi klienty výsledky, a to je podstatné.

Jak byste definovala princip takzvané „čisté cesty“, který je stěžejní pro vaši práci?

Už tak žijeme ve světě plném toxicity. Tím nemyslím jen tu z našeho okolí, ale také mentální. To, co můžeme ovlivnit, je vše, co do svého těla vědomě přijímáme, ať už stravou, doplňky stravy, nápoji či kosmetikou. Jsou věci a životní situace, které se nám dějí a nemůžeme je tak lehce ovlivnit. Proč se ale nezaměřit na to, co ovlivnit můžeme, a vědomě si například vybírat takové produkty, které nezatěžují naše tělo.

Prozradila byste, jaké nejčastější mýty nebo omyly jste o přírodní medicíně a výživě slyšela?

Například že to, co jíme, neovlivňuje naše zdraví. To je velký mýtus, který bohužel stále koluje i v oblasti klasické medicíny. Dalším mýtem je to, že jak a s kým žijeme, na co myslíme a obecně náš emocionální stav má minimální vliv na naše zdraví.

Jaké nové poznatky nebo objevy v oblasti funkční medicíny vás v poslední době zaujaly?

Neustále mne fascinuje nutrigenomika, tedy studium interakce genů s výživou, která získává ve funkční medicíně stále většího významu. Analýzou vaší genetické výbavy můžeme určit konkrétní živiny, které vám mohou přinést prospěch, nebo naopak uškodit, což vede k účinnějším výživovým doporučením. Například zvýšení přísunu určitých vitamínů nebo vyhýbání se určitým potravinám.

Dále se čím dál tím více ve své praxi zaobírám hlubším propojením mysli, těla a duše. Fakt, že svým myšlením a emocemi si vytváříme vlastní realitu, je stále konceptem, který mnohými z nás nepochopený. Síla manifestace a nástroje, jak si správně přát, jsou mým velkým tématem, které jsem se nejprve učila sama na sobě a nyní předávám své poznatky svým klientům. Vše vychází z kvantové fyziky. Dalším z nejprůlomovějších trendů je také zkoumání psychedelické terapie ve funkční medicíně.

Eva Hájková Archiv Evy Hájkové / se svolením

Jaký je podle vás ideální balanc mezi získáváním vitamínů z potravy a doplňků stravy?

Je to velmi individuální. Každopádně co zjišťuji, je bohužel fakt, že i z kvalitní a pestré stravy je v dnešní době velmi obtížné získat veškeré potřebné mikronutrienty. Kvalita půdy a její výživa hraje podstatnou roli, plus také to, jak umíme nebo neumíme živiny vstřebávat. Jinak řečeno, to, v jakém stavu je náš gastrointestinální systém, hraje velmi důležitou roli. Takže ten ideální balanc bude pro každého jiný.

Jaké klíčové faktory by měl člověk zvážit při výběru doplňků stravy?

Určitě bychom se měli zaměřit na celkové složení daného doplňku stravy, na jeho čistotu, tedy aby byl ideálně bez nestravitelných balastních látek, dále na kvalitu daných ingrediencí, které se významně liší dle toho, jak byla daná ingredience vyrobena a za jakých podmínek či standardů. Také bychom se měli zaměřit na transparentnost informací v celém výrobním procesu, včetně nezávislého testování. To však už vyžaduje dosti času a komunikace. Ideální je si vybrat značku, firmu nebo osobu, kterou jsme si prověřili a které důvěřujeme.

Ryba s rýží po mexicku
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Ryba s rýží po mexicku

Ryba s rýží po mexicku je skvělým odlehčeným pokrmem, na kterém si zajisté pochutnají nejen příznivci zdravé stravy. Příprava je velmi snadná, mohou se do ní tedy bez obav pustit i kuchaři začátečníci.

Ryba s rýží po mexicku
Tortilla s uzeným lososem a avokádem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Tortilla s uzeným lososem a avokádem

Tyto vynikající tortilly jen z pár ingrediencí si zamilujete. Pokud zrovna nestíháte nebo máte chuť na lehký oběd, budou tou správnou volbou. Jejich příprava je velmi jednoduchá a výsledná chuť dokonalá.

Tortilla s uzeným lososem a avokádem

Existuje podle vás konkrétní doplněk stravy, který by měl být součástí každodenní rutiny nás všech?

V dnešní době je to především hořčík a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ke zvážení je také vitamín D3 s K2.

Jaké trendy v oblasti doplňků stravy považujete za nejvýznamnější?

Neustálé vylepšování výroby doplňků stravy, vycházení z nejnovějších studií a testování účinnosti. Sama usiluji o to, abych nejenže vyrobila doplněk stravy v té nejvyšší kvalitě, ale také dostatečně otestovala jeho funkčnost.

Jak vnímáte problematiku udržitelnosti v oblasti výroby doplňků stravy?

Tohle je velké téma. Každý výrobní proces určitým způsobem zasahuje do udržitelnosti. My se snažíme podporovat místní výrobce, včetně ingrediencí. Posouváme místní laboratoře na vyšší úroveň tím, že klademe velmi přísné a specifické požadavky na výrobní procesy. Přiznám se, že skutečně jen málo laboratoří je schopno našim požadavkům vyhovět. Tím pádem se ale společně učíme, zdokonalujeme a je to „win-win“ vztah.

Jaké drobné změny v každodenním životě mohou podle vás přinést velké benefity pro zdraví?

Drobnými změnami mohou být právě stravovací návyky. Když nic nezměníme, nemůžeme očekávat žádný pokrok. Všichni víme, jaké potraviny bychom konzumovat neměli. Například vysoký obsah cukru v nápojích, velké množství průmyslově zpracovaných potravin či pokrmy obsahující trans mastné kyseliny a jiné nevhodné tuky. Dále věnovat pozornost tomu, jak často se hýbeme a jak kvalitně spíme. K výraznějším změnám vedou také naše myšlenky a jejich přetváření. Tedy upravování zarytých vzorců chování. Jakmile se nám podaří změnit naše myšlení, začnou se dít neuvěřitelné věci. (úsměv)

Eva Hájková s kolegyněmi Archiv Evy Hájkové / se svolením

Jak vnímáte fenomén „superpotravin“? Řekla byste, že je jejich popularita vždy oprávněná?

Podle definice je superpotravina ta, která je výjimečně bohatá na živiny a obecně má pozitivní vliv na zdraví i celkovou pohodu. Osobně mám ráda brokolici, chia a lněná semínka, borůvky, spirulinu, žloutek, tresčí játra a mnoho dalších. Nemusí se jednat o drahé potraviny! Marketing však dokáže mnohé z nás oblbnout.

Co je pro vás při výběru potravin nejdůležitější a kam chodíte nejčastěji na nákupy?

Čistota, lokálnost, bio kvalita. Oblíbila jsem si Scuk, Boxxi, Rohlíklokální obchůdky s bio potravinami.

Kváskový chléb
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Náročný

Kváskový chléb

Vychutnejte si do křupava upečený kváskový chléb. Po kupovaném ze supermarketu už pak těžko sáhnete. Chce to trochu práce, ale stojí to za to! Výhodou doma pečeného chleba je fakt, že vydrží chutný výrazně déle. Budete-li jej správně skladovat, vydrží vám doma i týden. Pojďme si tedy upéct domácí kváskový chleba.

Kváskový chléb
Vajíčková pomazánka s cottage sýrem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Vajíčková pomazánka s cottage sýrem

Tato odlehčená verze vajíčkové pomazánky se sýrem cottage vás dostane svou chutí. Připravenou ji budete mít během chvilky a nejlépe si ji vychutnáte na křupavé bagetce nebo čerstvě upečeném chlebu společně s ředkvičkami a čerstvou pažitkou.

Vajíčková pomazánka s cottage sýrem

Podělila byste se s našimi čtenáři o rychlý a jednoduchý recept, který jste si v poslední době oblíbila?

Moc ráda! Miluji sardinky a sardinkovou pomazánku. Budete k tomu potřebovat celé avokádo, sardinky a trochu hořčice. K dochucení pak špetku soli a pepře. Vše smícháte dohromady a máte hotovo. Pro dodání prospěšných probiotik někdy přidávám i kvalitní plnotučný jogurt, a to buď kozí, nebo kravský.

Zdroj: Kupi.cz