Kynuté těsto lepší než kdy předtím? Přidejte jen část vajíčka a obyčejnou surovinu, kterou má každý doma

Ženské ruce válí kynuté těsto Daniel Jedzura / Shutterstock.com

Chcete těsto, které bude dokonale nakynuté, jemné a chuťově neodolatelné? Tajemství úspěchu spočívá v přidání jediné nenápadné ingredience, kterou máte možná už teď doma. Pojďme se podívat, co to je a jak ji správně použít.

Přečtěte si také

Milovaná i nenáviděná česká kuchyně: Tři naše pokrmy se umístily mezi nejhoršími jídly světa

Proč je těsto někdy tužší a bez chuti?

U kynutého těsta se často stává, že nedosáhne očekávané jemnosti. Chyba může spočívat v nedostatečné hydrataci, příliš malém množství kvasnic nebo nedostatečné době kynutí. Ale co kdybychom mohli dosáhnout perfektní struktury jednoduše? Jednou ingrediencí navíc?

Tajemství jemnosti

Ano, klíčem jsou žloutky a hustý bílý jogurt! Žloutky dodají těstu bohatost a sametovou konzistenci, zatímco jogurt přispěje k hydrataci a jemně nakyslé chuti. Společně vytváří dokonalou kombinaci, která podpoří kynutí a zajistí vláčné těsto.

Kynuté těsto na dřevěné desce glebchik / Shutterstock.com

Jak žloutky a jogurt použít?

Žloutky

Stačí přidat dva žloutky na každých 500 g mouky. Oproti celým vejcím dodají těstu větší jemnost, takže si dejte záležet, abyste co nejlépe oddělili bílky od žloutků.

Jogurt

Nahraďte část tekutin v receptu hustým bílým jogurtem. Ideální je začít se 100 g jogurtu na 500 g mouky. Smíchejte žloutky i jogurt přímo s ostatními tekutými ingrediencemi, aby se dobře zapracovaly do těsta.

Další ingredience, které stojí za zvážení

Pokud chcete experimentovat, zde je několik dalších surovin, které doporučují lidé pod recepty na Kupi.cz a které mohou kynuté těsto vylepšit:

  • Zakysaná smetana: Přidá vláčnost a jemnou kyselost.
  • Bramborová kaše: Přirozeně zlepšuje strukturu těsta.
  • Med nebo javorový sirup: Podporují kynutí a dodávají jemně sladkou chuť.
Ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka

Určitě se shodneme na tom, že Česko je zemí knedlíků. Ať už mluvíme o těch houskových, bramborových, chlupatých nebo karlovarských. Mezi naprostou klasiku patří i kynuté ovocné knedlíky. Ty nikde jinde ve světě nenajdete. Dokonce byly svého času považované i za naše národní jídlo! Tak si je pojďte s námi udělat podle receptu Josefa Maršálka!

Ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka

Vyzkoušené tipy pro dokonale vykynuté těsto

  • Používejte teplé tekutiny: Kvasnice nejlépe pracují při teplotě kolem 30 °C.
  • Nešetřete časem: Dopřejte těstu dostatek času na kynutí, ideálně 1–2 hodiny.
  • Těsto nechte odpočívat: Po vykynutí je dobré těsto ještě jednou propracovat a nechat chvíli odpočívat.

Zdroj: Kupi.cz