Co je syndrom čínské restaurace, Coca-Cola syndrom nebo steak house syndrom? Možná už jste je zažili

Žena sedí u stolu s jídlem a Coca-Colou Dulin / Shutterstock.com

Někdy naše tělo reaguje na určité jídlo nebo pití tak zvláštně, že pro to existují speciální názvy. Slyšeli jste třeba o syndromu čínské restaurace, Coca-Cola syndromu nebo steak house syndromu? Možná jste něco takového sami zažili, aniž byste vůbec věděli, že něco takového existuje.

Přečtěte si také

Cestování nemusí stát majlant: Levné letenky seženete i na poslední chvíli, když víte, jak na to

Reakce organismu na různé potraviny, jejich skupiny nebo specifické látky mohou být běžné i vzácnější. O intoleranci na lepek, problémech s histaminem, laktózou nebo třeba alergii na ořechy už jste pravděpodobně slyšeli. Tyto potíže jsou dnes bohužel čím dál častější. Ale co ty méně známé, které se sice neobjevují tak často, ale přesto mají své unikátní názvy? Právě těm se budeme věnovat.

Na rozdíl od dlouhodobých intolerancí nebo alergií jsou tyto reakce krátkodobější. Projevují se například po snězení konkrétního jídla nebo většího množství určité látky. Neměli byste je brát na lehkou váhu – mírně řečeno vám můžou totiž pěkně znepříjemnit den.

Coca-Cola syndrom

Coca-Cola syndrom je označení pro specifickou reakci na kofein, respektive na příjem velkého množství kofeinu. Coca-Cola syndrom může být vyvolán při požití už 200 mg kofeinu. Záleží na věku, fyzické kondici, váze, zdravotním stavu, zvyklosti na kofein apod. Název je odvozen od ikonické sladké limonády tmavé barvy, která v sobě určité množství kofeinu obsahuje. Ale najdeme ho například v čaji, kakaových bobech, kávě nebo bobulích guarany. Kofein se zároveň i uměle přidává do některých potravin, jako jsou například energetické nápoje či tyčinky.

Kofein je známý pro svou schopnost zvyšovat bdělovat a snižovat ospalost, mělo by být ale dodrženo doporučené dávkování. Celkové množství kofeinu za den by nemělo být více než 5,7 mg na kilogram hmotnosti. Kofein nemusí mít na lidský organismus pouze pozitivní dopad, ale i negativní (zejména u dětí a těhotných nebo kojících žen) – může způsobovat nespavost, vyvolávat úzkosti a kardiovaskulární potíže.

Mezi příznaky Coca-Cola syndromu patří bušení srdce, třes těla, zvýšené pocení a nepříjemné psychické stavy (úzkost, pocit stresu, nervozita, nepohodlí či strach).

„Coca-Cola syndrom jsem zažila na vlastní kůži a rozhodně to není nic příjemného. Vždy jsem přijímala velké množství kofeinu, vzhledem k náročné práci, protože potřebuji být soustředěná a plná energie. To, že není dobrý nápad pít několik silných káv denně v kombinaci s energetickými nápoji, mi došlo až ve chvíli, kdy jsem zažila snad ten nejhorší stav. Celá jsem se klepala a vypadalo to skoro, jako bych měla dostat epileptický záchvat. Přísahám, že už to nikdy nechci zažít, a proto jsem i přehodnotila svůj životní styl a kávu sice stále piju a kofein přijímám, ale v rozumné míře a dávám si opravdu velký pozor. A to doporučuji všem,“ uvedla pro Kupi pacientka pražské nemocnice Jana, která Coca-Cola syndrom zažila.

Syndrom čínské restaurace

Syndrom čínské restaurace se nazývají skupina nežádoucích příznaků, které vznikají v reakci na velké množství glutamátu sodného. Glutamát sodný je krystalický prášek bílé barvy a neutrální vůně. Má jemně masovou chuť a používá se v potravinářském průmyslu. Ve větším množství se nachází například v sójové omáčce.

Typickým příznakem syndromu čínské restaurace bývá zčervenání doprovázené bolestmi břicha a hlavy, zvracením a závratěmi. Dá se splést s infarktem myokardu, protože postižený může cítit dokonce i tlak na hrudi. Glutamát může v organismu vyvolat i podráždění střeva, respektive jeho sliznice, stejně jako běžně používané koření chilli nebo kajenský pepř.

Někteří jedinci příznaky pocítili po konzumaci jídel z čínské restaurace, a proto si vysloužil tento název.

Žena se prsty dotýká svého krku GBALLGIGGSPHOTO / Shutterstock.com

Steak house syndrom

Na rozdíl od dvou výše zmíněných syndromů, které vznikají jako reakce těla na konkrétní látku, tento stav je zaviněn spíše stylem jezení.

O steak house syndromu mluvíme v případě, kdy dojde k zaseknutí sousta v jícnu v důsledku nedostatečného rozkousání pokrmu. Tuhé a velké sousto, typicky maso (odtud název steak house syndrom), zablokuje jícen a zabrání polykání. Vzniká silný tlak v hrdle, bolestivá křeč na hrudi a pocit na zvracení. V mnoha případech je nutné endoskopické vyjmutí sousta.

Abyste se vzniku tohoto syndromu vyhnuli, zaměřte se na důkladné kousání potravy a jezte pomalu, bez hltání.

Zdroje: Kupi.cz, NZIP, Příznaky – projevy, Akutní medicína