Co Čechům nejvíc vadí na jídlech v restauracích? Nejen malé porce za velké peníze

Žena si stěžuje na jídlo v restrauraci wavebreakmedia / Shutterstock.com

Na co si lidé nejčastěji stěžují při návštěvě restaurací? Podrobili jsme toto téma důkladnému průzkumu mezi 1 200 respondenty. Připravili jsme přehled nejčastějších problémů, které lidem kazí zážitek z jídla – od vysokých cen po přesolené pokrmy.

Přečtěte si také

Kaufland spojuje své síly se zpěvákem Benem Cristovaem a zařazuje do svého sortimentu houbové jerky

Malé porce za velké peníze

Jedním z nejčastěji zmiňovaných problémů byly malé porce. „Zaplatíte za hlavní chod dvě stovky a odcházíte hladoví,“ stěžuje si paní Jana z Plzně. Češi mají pocit, že množství jídla často neodpovídá cenám. Mnozí připouštějí, že si raději zajdou na meníčko do menší vývařovny, kde dostanou víc jídla za zlomek ceny.

Na druhou stranu, menší porce mohou být odrazem trendu fine dining restaurací, které se snaží prezentovat kvalitu nad kvantitou. „Problém je, že Češi ještě nejsou zvyklí na koncept malých, ale promyšlených porcí. Stále máme raději plný talíř,“ vysvětluje foodblogerka Michaela K., která se gastronomii věnuje přes deset let.

Nízká kvalita a nečerstvé potraviny

„Když už si za oběd připlatím, očekávám čerstvé a kvalitní suroviny. Bohužel to tak často není,“ říká pan Martin z Brna. A není jediný. Češi jsou stále náročnější a dokážou rozeznat čerstvé potraviny od těch, které už mají své nejlepší dny za sebou. Záznamy České obchodní inspekce navíc ukazují, že kvalita surovin v některých podnicích opravdu není optimální.

V restauracích se občas objeví i potraviny, které by měly skončit spíše na kompostu. „Dostala jsem salát, kde byla polovyschlá zelenina. Za 180 korun bych čekala něco úplně jiného,“ popisuje svůj zážitek slečna Lucie.

Žena si stěžuje na kvalitu jídla v restauraci Branislav Nenin / Shutterstock.com

Přesolené nebo nedochucené pokrmy

Na jedné straně stojí pokrmy, kde sůl hraje hlavní roli, na druhé straně jídla mdlá a bez chutě. „Objednala jsem si polévku, která chutnala jako voda. Ani sůl, pepř, prostě nic,“ vzpomíná paní Hana na svůj zážitek z dovolené na jižní Moravě.

Stačí se podívat na recenze na internetu. Kritika se často týká právě dochucení. Češi už mají poměrně vytříbený jazýček a špatně připravené jídlo je jednoduše zklamáním. „Když kuchař neumí používat koření, je to vidět hned,“ dodává jeden z respondentů ankety.

Co na to respondenti?

Během ankety, kterou jsme provedli na sociálních sítích, jsme získali několik zajímavých odpovědí. Zde jsou některé z nich:

  • „Ceny jsou rok od roku vyšší, ale porce menší. To mi opravdu vadí.“ (Petr, 35 let)
  • „Nejhorší je, když vám přinesou jídlo, které je úplně studené! To se mi stalo už několikrát.“ (Alena, 29 let)
  • „Pokud si objednám steak za 500 korun, čekám profesionální úroveň. Ne gumové maso.“ (Michal, 42 let)
  • „Salát s dvěma rajčaty a třemi listy zeleniny za 200 korun? To je spíš vtip.“ (Karolína, 30 let)

Vysoké ceny a inflace

Zdražování se nevyhnulo ani gastronomii. Ceny potravin i energií rostou, což se odráží na jídelních lístcích. Mnozí restauratéři argumentují, že musí ceny zvyšovat, jinak by byli ve ztrátě. Na druhou stranu, zákazníci si chtějí za své peníze užít odpovídající kvalitu. Podle výzkumu společnosti NielsenIQ se Češi v roce 2024 stále více obraceli k domácímu stravování. Restaurace si ponechávají spíše jako výjimečné zážitky. „Jednou za čas si ráda dopřeju něco lepšího, ale s dnešními cenami už to není pravidlo,“ shrnuje svůj postoj paní Jitka z Olomouce.

Pikantní asijské rýžové nudle s kuřecím masem, zeleninou a koriandrem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Pikantní asijské rýžové nudle s kuřecím masem, zeleninou a koriandrem

Připravte si s námi pikantní asijské rýžové nudle s kuřecím masem, zeleninou a koriandrem, které vás dostanou svou perfektně vyladěnou chutí. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zdatné kuchaře.

Pikantní asijské rýžové nudle s kuřecím masem, zeleninou a koriandrem

Zákazníci si už vybírají

Přestože na restaurace padá kritika, je dobré zmínit, že si Češi čím dál více vybírají, kam zamíří. Hodnocení na sociálních sítích a internetových platformách hraje zásadní roli. Restaurace, které si udržují vysoký standard, se nemusí bát o zákazníky. Ty ostatní však čekají těžké časy. Budoucnost gastronomie v Česku tedy možná spočívá v důrazu na kvalitu, čerstvost a férové ceny. Co na to říkáte vy? Máte také zkušenosti, které vám dokázaly zkazit chuť? Podělte se s námi v diskuzi pod tímto článkem.

Zdroj: Kupi.cz