Vejce zdražují rychlostí blesku, a pokud je chcete mít čerstvá co nejdéle, záleží na tom, jak je skladujete. Ať už je dáte do mrazáku, naložíte do soli nebo zkusíte starý dobrý trik s vodním sklem, máme pro vás pár tipů, jak ušetřit a uchovat vejce tak, aby vydržela klidně celý rok.
Česko čelí prudkému zdražování základních potravin a vejce si v tomto nechtěném žebříčku drží přední příčky. Tento nárůst nutí domácnosti přemýšlet, jak na nákupu vajec ušetřit a skladovat je efektivně, aby nevyhazovaly peníze ani potraviny. Není proto divu, že vejce ve slevách mizí z regálů rychlostí blesku. Hlavně během svátků byla akční balení vyprodaná doslova během pár hodin.
V dnešní době se sledování akčních nabídek a využívání nákupních aplikací stalo nedílnou součástí každodenního života většiny domácností. A není se čemu divit – podle dat nákupního portálu Kupi.cz vzrostly ceny vajec v listopadu, kdy se mnozí připravují na vánoční sezónu pečení, meziročně o celých 50 %. Přesto se však dalo na vejcích výrazně ušetřit díky slevovým akcím. Stačilo jen počkat a pravidelně kontrolovat aktuální nabídky.
Vajíčka špatně snáší změny teplot. Pokud je koupíte v obchodě, kde ležela v chladicím boxu, je vhodné uchovávat je doma v lednici. Dbejte také na to, aby se vejce při cestě domů z obchodu příliš nezahřála – mohla by se orosit a začít plesnivět.
Pokud si ale pořídíte vajíčka, která ještě nebyla chlazena (např. na farmářských trzích, případně domácí), do lednice je dávat nemusíte. Mnohem lépe jim bude v chladnější místnosti (sklep či spíž), ideální teplota pro jejich uchování je v rozmezí 5–15 °C.
Důležité je také nevystavovat je prudkým teplotním změnám a skladovat je špičkou dolů, což pomáhá zamezit přístupu vzduchu k žloutku.
Pokud chcete mít zásobu vajec na horší časy, můžete se spolehnout na několik osvědčených metod konzervace.
Vejce lze snadno zamrazit, což prodlouží jejich trvanlivost až na 12 měsíců. Před zmrazením je však nutné oddělit žloutky od bílků. „Zmražená vejce jsou ideální pro pečení a vaření, ale nejsou vhodná pro pokrmy vyžadující čerstvá vejce, jako jsou míchaná vajíčka,“ říká pro Kupi.cz odborník na potraviny Petr Drobný z pražské pobočky nutričního stravování.
A dále upozorňuje, že je důležité použít uzavíratelné nádoby nebo sáčky určené pro mražení, které jsou vhodné pro styk s potravinami a hodí se do mrazáku.
Tradiční metoda využívá směs vody a křemičitanu sodného, známou jako vodní sklo. Vejce ponořená v tomto roztoku vydrží až 12 měsíců. Důležité je použít čerstvá, neomytá vejce, protože omytím by se odstranila ochranná vrstva skořápky.
Jak na to?
Postup je jednoduchý:
Naše babičky si poradily i bez lednice díky jednoduchému a chytrému triku, který stojí za vyzkoušení – třeba na chalupě. Možná vás mile překvapí, jak snadné a účinné to je. Stačí vzít plastovou misku, na její dno nasypat vrstvu kuchyňské soli a na ni opatrně naskládat vejce. Ta poté kompletně zasypte další vrstvou soli.
Sůl nejenže působí jako přirozená dezinfekce proti bakteriím, ale také k vejcím nepropustí kyslík, který by je mohl znehodnotit. Díky tomuto jednoduchému postupu vám vejce vydrží čerstvá celé týdny – a to i bez lednice!
Sušená vejce jsou ideální pro dlouhodobé skladování, často až na několik let. Tato metoda vyžaduje speciální přístroje na sušení potravin, ale výsledkem je prášková směs, kterou lze použít při pečení a vaření. Sušená vejce jsou také běžně dostupná jako komerční produkt. A rozhodně nezkoušejte sušit vejce v troubě nebo sušičkách na ovoce!
Alternativním způsobem je potřít vejce tukem, například sádlem, což vytvoří ochrannou bariéru na skořápce. Ostatně tato metoda je léty prověřena našimi předky. Takto uchovaná vejce mohou vydržet několik měsíců v chladném prostředí.
Redakce oslovila několik Čechů, aby zjistila jejich názor na rostoucí ceny vajec a jejich strategie pro úsporu:
Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.
S rostoucími náklady na vejce se lidé začínají ohlížet po alternativách, jako jsou veganské náhražky nebo sušené vaječné směsi. Tyto produkty se často používají v pečení nebo vaření, ačkoli chuťové vlastnosti čerstvých vajec zcela nenahradí.
Zdroj: Kupi.cz