Jak si udělat zásobu vajec na horší časy? Naložte je do vodního skla nebo soli

Žena v supermarketu vybírá vejce Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Vejce zdražují rychlostí blesku, a pokud je chcete mít čerstvá co nejdéle, záleží na tom, jak je skladujete. Ať už je dáte do mrazáku, naložíte do soli nebo zkusíte starý dobrý trik s vodním sklem, máme pro vás pár tipů, jak ušetřit a uchovat vejce tak, aby vydržela klidně celý rok.

Přečtěte si také

Zákazníkům čím dál víc vadí „smrskflace“, zmenšování zboží za stejnou cenu

Ceny vajec v Česku lámou rekordy

Česko čelí prudkému zdražování základních potravinvejce si v tomto nechtěném žebříčku drží přední příčky. Tento nárůst nutí domácnosti přemýšlet, jak na nákupu vajec ušetřit a skladovat je efektivně, aby nevyhazovaly peníze ani potraviny. Není proto divu, že vejce ve slevách mizí z regálů rychlostí blesku. Hlavně během svátků byla akční balení vyprodaná doslova během pár hodin.

Jak nakoupit vejce levněji?

V dnešní době se sledování akčních nabídek a využívání nákupních aplikací stalo nedílnou součástí každodenního života většiny domácností. A není se čemu divit – podle dat nákupního portálu Kupi.cz vzrostly ceny vajec v listopadu, kdy se mnozí připravují na vánoční sezónu pečení, meziročně o celých 50 %. Přesto se však dalo na vejcích výrazně ušetřit díky slevovým akcím. Stačilo jen počkat a pravidelně kontrolovat aktuální nabídky.

  • Jelikož stále více lidí dává přednost ekologickému přístupu a odmítá papírové letáky ve schránkách, většina Čechů dnes sází na digitální formu, která je rychlejší, praktičtější a šetrnější k přírodě.

Správné skladování je základ

Vajíčka špatně snáší změny teplot. Pokud je koupíte v obchodě, kde ležela v chladicím boxu, je vhodné uchovávat je doma v lednici. Dbejte také na to, aby se vejce při cestě domů z obchodu příliš nezahřála – mohla by se orosit a začít plesnivět.

Pokud si ale pořídíte vajíčka, která ještě nebyla chlazena (např. na farmářských trzích, případně domácí), do lednice je dávat nemusíte. Mnohem lépe jim bude v chladnější místnosti (sklep či spíž), ideální teplota pro jejich uchování je v rozmezí 5–15 °C.

Důležité je také nevystavovat je prudkým teplotním změnám a skladovat je špičkou dolů, což pomáhá zamezit přístupu vzduchu k žloutku.

Vejce ve skle Andrew Chisholm / Shutterstock.com

Jak konzervovat vejce?

Pokud chcete mít zásobu vajec na horší časy, můžete se spolehnout na několik osvědčených metod konzervace.

Zmrazení

Vejce lze snadno zamrazit, což prodlouží jejich trvanlivost až na 12 měsíců. Před zmrazením je však nutné oddělit žloutky od bílků. „Zmražená vejce jsou ideální pro pečení a vaření, ale nejsou vhodná pro pokrmy vyžadující čerstvá vejce, jako jsou míchaná vajíčka,“ říká pro Kupi.cz odborník na potraviny Petr Drobný z pražské pobočky nutričního stravování.

A dále upozorňuje, že je důležité použít uzavíratelné nádoby nebo sáčky určené pro mražení, které jsou vhodné pro styk s potravinami a hodí se do mrazáku.

Konzervace ve vodním skle

Tradiční metoda využívá směs vody a křemičitanu sodného, známou jako vodní sklo. Vejce ponořená v tomto roztoku vydrží až 12 měsíců. Důležité je použít čerstvá, neomytá vejce, protože omytím by se odstranila ochranná vrstva skořápky.

Jak na to?

  • Připravte si: křemičitan sodný, pitnou vodu, sklenici – ideálně větší zavařovací sklenici s dobře těsnícím víčkem.

Postup je jednoduchý:

  1. Smíchejte pitnou vodu s křemičitanem sodným v poměru 10 : 1.
  2. Do připravené sklenice začněte opatrně ukládat vejce.
  3. Jakmile je sklenice plná, zalijte vejce připraveným roztokem tak, aby byla zcela ponořená.
  4. Sklenici pevně uzavřete.
  5. Nyní stačí sklenici uložit na chladné a tmavé místo, například do sklepa nebo lednice.
Vařené vejce buydeephoto / Shutterstock.com

Nakládání do soli

Naše babičky si poradily i bez lednice díky jednoduchému a chytrému triku, který stojí za vyzkoušení – třeba na chalupě. Možná vás mile překvapí, jak snadné a účinné to je. Stačí vzít plastovou misku, na její dno nasypat vrstvu kuchyňské soli a na ni opatrně naskládat vejce. Ta poté kompletně zasypte další vrstvou soli.

Sůl nejenže působí jako přirozená dezinfekce proti bakteriím, ale také k vejcím nepropustí kyslík, který by je mohl znehodnotit. Díky tomuto jednoduchému postupu vám vejce vydrží čerstvá celé týdny – a to i bez lednice!

Sušení vajec

Sušená vejce jsou ideální pro dlouhodobé skladování, často až na několik let. Tato metoda vyžaduje speciální přístroje na sušení potravin, ale výsledkem je prášková směs, kterou lze použít při pečení a vaření. Sušená vejce jsou také běžně dostupná jako komerční produkt. A rozhodně nezkoušejte sušit vejce v troubě nebo sušičkách na ovoce!

Nakládání do tuku

Alternativním způsobem je potřít vejce tukem, například sádlem, což vytvoří ochrannou bariéru na skořápce. Ostatně tato metoda je léty prověřena našimi předky. Takto uchovaná vejce mohou vydržet několik měsíců v chladném prostředí.

Co na to Češi?

Redakce oslovila několik Čechů, aby zjistila jejich názor na rostoucí ceny vajec a jejich strategie pro úsporu:

  • Anna, 42 let: „Při pečení používám zmražená vejce. Přes rok si je takhle připravuji do zásoby, když jsou zrovna v Kauflandu v akci.“
  • Jaroslav, 58 let: „Nakládám vejce do vodního skla, jak to dělala moje babička. Vydrží opravdu dlouho. Ze začátku jsem byla k této metodě celkem skeptická, přiznávám, ale skutečně to funguje.“
  • Tomáš, 29 let: „Jako student, který na koleji nemá lednici, zkouším různé alternativy, včetně náhražek, ale i sušených vajec, která se snadno skladují. Ale v poslední době mě zaujal lifehack na TikToku, když zmrazíte vejce ve skořápce a pak jej oloupete a nakrájíte na kolečka, které pak smažíte na pánvičce. Je to naprostá pecka!“
Skotská vejce
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Skotská vejce

Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.

Skotská vejce

Alternativy ke klasickým vejcím

S rostoucími náklady na vejce se lidé začínají ohlížet po alternativách, jako jsou veganské náhražky nebo sušené vaječné směsi. Tyto produkty se často používají v pečení nebo vaření, ačkoli chuťové vlastnosti čerstvých vajec zcela nenahradí.

Zdroj: Kupi.cz