Nepečený dort ze zbytků vánočního cukroví, který nezabere víc jak 20 minut

Klínek ořechového dortu na talíři Lal Nallath / Shutterstock.com

Sváteční atmosféra pomalu mizí, dárky jsme rozbalili a stromek začíná shazovat jehličí. Co ale dělat s napečeným vánočním cukrovím, které zbylo? Nevyhazujte ho! I po svátcích může posloužit a vykouzlit skvělou sladkou tečku k novoročnímu posezení s přáteli nebo rodinou. Připravili jsme pro vás originální recept, který zužitkuje vše, co zůstalo na talířích, a přetvoří v něco nového a lahodného.

Přečtěte si také

Trápí vás vysoký krevní tlak? Pomáhají ho snižovat potraviny bohaté na draslík a hořčík. Které to jsou?

Každý rok napečeme více cukroví, než opravdu sníme. Linecké, vosí hnízda, kokosky... Nabídka bývá pestrá, ale jakmile oslavy utichnou, najdeme krabici plnou drobků a sušenek, na které už nikdo nemá chuť. Místo toho, abychom je nechali ztvrdnout, nebo je snad dokonce vyhodili, můžeme je přetvořit v dezert. Ideální volbou je jednoduchý dortík bez pečení. Ten zužitkuje drobky z cukroví, zbytky ořechů i čokoládového zdobení. Navíc vám jeho příprava zabere jen pár minut, a tak nebudete trávit hodiny v kuchyni ani v období po Vánocích.

Nepečený dort ze zbytků vánočního cukroví

  • Počet porcí: 8
  • Doba přípravy: 20 minut (+ čas na ztuhnutí: min. 4 hodiny)

Ingredience

  • 400 g zbytků vánočního cukroví (různé druhy dle chuti)
  • 100 g jemně mletých ořechů (vlašské, lískové nebo mandle)
  • 200 g krémového sýru (např. mascarpone)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce moučkového cukru (dle sladkosti cukroví)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 50 g nasekané čokolády (na ozdobu)

Postup přípravy

  1. Zbylé vánoční cukroví rozdrobte najemno – použijte mixér nebo jej prostě rozdrťte v sáčku pomocí válečku.
  2. V samostatné misce vyšlehejte smetanu do polotuha a postupně ji zapracujte do krémového sýra. Přidejte moučkový cukr a vanilkový extrakt. Celou směs jemně promíchejte, aby byla nadýchaná.
  3. Připravte si formu na dort a na dno nasypte vrstvu rozdrceného cukroví. Pokračujte vrstvou krému, posypte ořechy, opět cukrovím a takto vrstvy opakujte, dokud nevyčerpáte všechny suroviny. Poslední vrstvou by měl být krém.
  4. Povrch dortu ozdobte nasekanými ořechy.
  5. Hotový dort dejte do ledničky ztuhnout na alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
  6. Poté můžete krájet a podávat.
Ořechový dort s mascarpone
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Ořechový dort s mascarpone

Ořechový dort s mascarpone a kávovou polevou má úžasně lahodnou chuť a bude se vám doslova rozplývat na jazyku. Příprava není nijak zvlášť náročná, zvládnou ji jistě i začínající kuchaři.

Ořechový dort s mascarpone

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud nemáte krémový sýr, můžete ho nahradit tvarohem smíchaným s trochou šlehačky.
  • Zůstal vám ze svátků alkohol? Přidejte do krému lžíci likéru (např. vaječného nebo mandlového).
  • Cukroví můžete vrstvit i podle druhu nebo barvy – linecké na jednu vrstvu, kokosky na druhou, čímž získáte zajímavou mozaiku chutí.
  • Dejte si pozor, aby cukroví nebylo příliš tvrdé. Pokud je, můžete ho předem navlhčit mlékem nebo kávou.
  • Dort je skvělý jako varianta dezertu pro hosty během Silvestra nebo novoročního oběda.

Zdroj: Kupi.cz