Že vánoční polévka z kapra nemusí být jen tradiční kapří nuda, to vám ukážeme v našem dnešním receptu. Připravte si dokonalý vývar, který je symbolem Vánoc, a přidejte do něj ingredience, které polévku osvěží a povýší na novou úroveň. Mrkev, rýže a brambory vytvoří dokonalou souhru chutí a z polévky udělá hvězdu vašeho vánočního menu.
Vánoce jsou svátky klidu, rodinné pohody a dobrého jídla, k čemuž neodmyslitelně patří voňavá polévka z kapra. Tento chutný mezník mezi předkrmy a hlavním chodem může být sám o sobě hvězdou svátečního stolu – stačí se ho nebát trochu ozvláštnit. Dříve se rybí vývar připravoval především z částí kapra, které se nehodily ke smažení. Dnes je to spíš o požitku připravit si bohatý vývar, který potěší každého milovníka rybích specialit.
Vánoční polévka s kaprem, mrkví, rýží a bramborami – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 1 hodina
Ingredience
- 500 g kapřích kostí a odřezků
- 2 litry vody
- 2 ks větších mrkví, nakrájených na kolečka
- 2 střední brambory, na kostičky
- 100 g rýže
- 1 menší cibule, rozkrojená napůl
- 2 stroužky česneku
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- Špetka soli dle chuti
- Svazek čerstvé petrželky na ozdobení
MariaKovaleva / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Do velkého hrnce vložte kapří kosti a odřezky, zalijte je studenou vodou. Přiveďte k varu a pečlivě sbírejte vzniklou pěnu, aby vývar zůstal čirý.
- Přidejte rozpůlenou cibuli, česnek, nové koření, pepř a bobkové listy. Snižte teplotu a nechte vývar pomalu táhnout na mírném ohni alespoň 40 minut.
- Mezitím očistěte mrkev a brambory. Mrkev nakrájejte na kolečka, brambory na menší kostky.
- Vývar sceďte přes jemné sítko a vraťte jej zpět na plotnu. Vsypte do něj rýži a nechte vařit přibližně 10 minut. Poté přidejte mrkev s bramborami a vařte dalších 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Dochuťte solí podle potřeby a podávejte ozdobené nadrobno nakrájenou petrželkou.
Kapří vánoční polévka
Kapří vánoční polévka patří k tradičním českým vánočním pokrmům. Vývar z kapřích hlav doplňuje kořenová zelenina. A nesmí chybět ani jikry a mlíčí. Vyzkoušejte tento výborný recept.
Kapří vánoční polévka
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť, přidejte do vývaru kousek kapřího masa nebo hlavu. Výrazněji tak obohatíte vůni a chuť polévky.
- Do polévky můžete před podáváním přidat lžíci másla pro jemnější texturu.
- Svěží chuť dodá polévce kapka citronové šťávy, kterou můžete přidat těsně před servírováním.
- Pokud nechystáte velkou porci, rýži můžete nahradit kapáním nebo drobnými nudličkami.
Zdroj: Kupi.cz