Ještě to stíháte! Recept na rychlé polomáčené banánky

Polomáčené banánky Kupi.cz

Máte chuť na něco sladkého a zároveň domácího? Polomáčené tyčinky jsou perfektní volbou! Tato křehká a lahodná pochoutka je ideální nejen na vánoční nebo sváteční stůl, ale potěší i při každodenním mlsání ke kávě. Tento recept vám ukáže, jak snadno připravit domácí tyčinky, které si můžete uzpůsobit podle svých chutí. Čeká vás jednoduchý postup, jenž snoubí křehké těsto s marmeládou a čokoládovou polevou.

Přečtěte si také

Máslo vs. Hera: Zatracované i milované rostlinné tuky mají u nás tradici a proti máslu i své výhody

Recept na polomáčené tyčinky

  • Počet porcí: 25 kusů tyčinek
  • Délka přípravy: 30 minut příprava + 15 minut pečení

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 250 g měkkého másla
  • 3 ks středních vajec
  • 70 g rybízové, jahodové nebo malinové marmelády
  • 0,5 balení prášku do pečiva
  • 1 balení čokoládové polevy
Polomáčené banánky Kupi.cz

Postup přípravy

  1. V míse smíchejte polohrubou mouku s moučkovým cukrem a práškem do pečiva.
  2. Přidejte na kostky nakrájené máslo, které by mělo být změklé, a vejce.
  3. Rukama nebo kuchyňským robotem vypracujte jemné a kypré těsto, které drží pohromadě.
  4. Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Těsto vložte do cukrářského strojku s nástavcem na tyčinky a opatrně vytlačujte tvary přímo na plech.
  5. Pokud strojek nemáte, můžete těsto vyválet a nakrájet na menší pruhy.
  6. Troubu předehřejte na 160 °C. Plech vložte do rozehřáté trouby a pečte tyčinky dozlatova, což trvá přibližně 10 až 15 minut. Po upečení nechte důkladně vychladnout.
  7. Vychladlé tyčinky potřete marmeládou dle vašeho výběru – rybízová nabízí tradiční kyselou chuť, malinová nebo jahodová sladší variantu. Slepené tyčinky poskládejte na tácek.
  8. Čokoládovou polevu připravte podle návodu na obalu – nejčastěji se rozpouští ve vodní lázni. Konce slepených tyčinek namáčejte do čokoládové hmoty.
  9. Nechte zatuhnout na mřížce nebo pečicím papíře.
Vanilkové rohlíčky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou klasikou mezi českým vánočním cukrovím, které by u štědrovečerního stolu určitě nemělo chybět. Na náš recept jsme použili vlašské ořechy, ale klidně je můžete mixovat i s lískovými oříšky či mandlemi pro jemnější chuť.

Vanilkové rohlíčky

Tipy cukrářky

  • Do těsta můžete přisypat trochu vanilkového cukru nebo citronové kůry.
  • Pro lepší manipulaci s polevou můžete marmeládou slepené tyčinky na chvíli vložit do mrazáku – čokoláda na nich pak rychleji ztuhne.
  • Chcete-li udělat tyčinky zdravější, použijte celozrnnou mouku nebo cukr nahraďte třtinovým. Výrazná chuť marmelády zakryje menší změnu v těstu.

Zdroj: Kupi.cz