Recept na sváteční hrachovou polévku s klobásou

Naservírovaná hrachová polévka s klobásou Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Pokud hledáte recept na tradiční hrachovou polévku, která skvěle zapadne do sváteční atmosféry, jste na správném místě. Naše hrachová polévka s klobásou vás nadchne jednoduchostí a dokonalou chutí. Je ideální volbou nejen na Vánoce, kdy hrachovka bývala stálicí na svátečním stole, ale i na chladné zimní večery. Pusťte se do přípravy této poctivé polévky, která zahřeje na těle i na duši.

Přečtěte si také

Vyrobte si domácí cottage. Chutná lépe jak z obchodu a má lepší složení

Hrachová polévka: Historie a tradice

Hrachová polévka patří mezi nejstarší pokrmy, které se na území střední Evropy vařily. Již ve středověku byl hrách považován za výživný základ stravy, který dokázal zasytit i v nejtěžších časech. Na Štědrý den byla hrachová polévka běžným pokrmem, především v domácnostech, kde se nekonzumovala rybí polévka. Podle tradice měl hrách přinášet hojnost a zdraví do nadcházejícího roku.

Dnes se hrachovka těší velké oblibě nejen díky své historii, ale i pro své zdravotní benefity. Hrách je bohatý na bílkoviny, vlákninu a vitamíny skupiny B, což z něj činí ideální potravinu pro regeneraci a posílení organismu. Přidání klobásy a voňavého koření pak dává polévce moderní nádech, který osloví i ty největší gurmány.

Recept na sváteční hrachovou polévku s klobásou

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience

  • 3 hrsti žlutého hrachu
  • 1 ks cibule
  • 2 nožky klobásy
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrst majoránky
  • 1 hrst čerstvých bylinek
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře

Postup přípravy

  1. Suchý hrách namočte na minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. Pokud používáte žlutý půlený hrách, není nutné ho namáčet, stačí ho přebrat a propláchnout pod tekoucí vodou.
  2. Namočený hrách dejte vařit do hovězího vývaru. Vařte na mírném plamenu přibližně 30 minut, dokud hrách nezměkne.
  3. Poté obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.
  4. V jiném hrnci rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Přidejte klobásu nakrájenou na kolečka a společně opékejte, dokud se klobása nerozvoní.
  5. Orestovanou směs zalijte rozmixovaným hrachovým krémem. Polévku promíchejte a nechte na mírném plamenu probublávat dalších 20–30 minut.
  6. Na závěr do polévky přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku, kterou předem rozmělněte v prstech, aby se lépe rozvoněla.
  7. Hotovou polévku odstavte a podle chuti dozdobte čerstvými bylinkami.
Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky je super tip na rychlé a výživné jídlo. Připravená z vývaru bude chutnat dětem i dospělým.

Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky

Tipy šéfkuchaře

  • Zrychlení přípravy: Použijte žlutý půlený hrách, který není nutné předem namáčet.
  • Vegetariánská varianta: Místo klobásy použijte uzené tofu a vývar nahraďte zeleninovým.
  • Pro výraznější chuť: Přidejte do základu špetku uzené papriky.
  • Servírování: Polévku podávejte s opečeným chlebem nebo krutony.

Zdroj: Kupi.cz