Za vánoční tradice si připlatíte. Kolik stojí vlašáky na lodičky, olovo na lití, voňavá purpura nebo prskavky?

Osoba nahřívá olovo nad svíčkou před vánočním stromečkem yul38885 / Shutterstock.com

Jestli patříte k těm, kteří každý rok 24. prosince dodržují české vánoční tradice, tak jistě víte, že to není zadarmo. Dobře, krájení jablíček nic nestojí a stejně byste je snědli, ale ostatní tradice vaši peněženku zatíží víc. Který štědrovečerní zvyk je jenom pro bohaté?

Přečtěte si také

Peníze či poukázka k Vánocům: Jak je zabalit hezky a originálně, abyste nedávali jen obyčejnou obálku

1. Pálení purpury

Tento vánoční zvyk z českých domácností pomalu mizí a je to škoda. Purpura je směs dřevěných třísek, koření a bylinek, jejímž cílem je provonět celou místnost.

Jak vznikl název „purpura“ je trochu nejasné – část etymologů tvrdí, že slovo pochází z francouzského „pot pourri“, což znamená něco jako „shnilý hrnec“, jiní vidí původ v řeckém „porphyrá“, což je název odstínu fialové barvy – purpurové. Ale to není podstatné. V purpuře, kterou koupíte v obchodě s dekoracemi a potřebami pro domácnost nebo na e-shopu, najdete například jehličí a dřevo z jehličnanů, levanduli, skořici, hřebíček, tymián, rozmarýn a další bylinky.

Použití je snadné. K rozvonění purpury je potřeba teplo, takže ji můžete umístit například na topení, ale pro intenzivnější vůni můžete zapnout na nízký výkon sporák a nasypat ji na pánev nebo do hrnce. Někdo také radí udělat misku z alobalu.

Za 100 gramů purpury dáte asi 100 Kč. Směsi mají pokaždé trochu jiné složení.

2. Pouštění lodiček

Komu odpluje lodička daleko, toho v následujícím roce čeká cestování, komu se bude držet při kraji, ten zůstane v teple domova. A komu zhasne svíčka nebo se mu lodička převrhne, ten může čekat různé životní patálie.

K pouštění lodiček jsou potřeba skořápky od vlašských ořechů, malé dortové svíčky, dostatečně velká mísa, trochu vody a zapalovač. Celé vlašské ořechy včetně skořápek se v obchodě shánějí těžko, takže je nejlepší sehnat si je na podzim někde po rodině.

Nicméně na internetu se dají vlašáky najít asi za 150 Kč za kilogrambalení 20 ks malých dortových svíček stojí asi 50 Kč. Vodu a další pomůcky nepočítáme, protože to jistě máte doma.

Lodičky z ořechů se zapálenými svíčkami na vodě stoupa / Shutterstock.com

3. Lití olova

Máte chuť zavěštit si z olova? Tato tradice už vyžaduje trochu zručnosti, protože hrozí popálení horkým kovem. Pro svou měkkost se používá právě olovo, ale lze využít rovněž cín.

Celý proces spočívá v roztavení olova ve starém kastrůlku nebo na speciální lžíci nad svíčkou a jeho následném nalití do hrnce nebo mísy se studenou vodou. Jakmile se olovo dostane do kontaktu s vodou, rychle se ochladí a zpátky ztvrdne. Ve vzniklých ornamentech pak můžete hledat různé symboly a vykládat si podle nich svou budoucnost.

Například za vánoční sadu na lití olova, která obsahuje šest tavících mincí a tavící naběračku, zaplatíte od 200 do 300 Kč. Pokud jste 2 dospělí, máte například 3 děti a všichni chcete lít olovo aspoň dvakrát, budete potřebovat dvě sady. Takže tato poměrně drahá tradice vás vyjde na něco okolo 500 až 600 Kč.

4. Zapalování prskavek

Co by to bylo za Vánoce bez prskavek! Rozzáří každý vánoční stromeček, ale můžete je zakomponovat i do vánočních věnců, svícnů nebo ozdob na stůl.

Prskavky zavěšené na vánočním stromečku obvykle zapálí Ježíšek, když přinese dárky, nicméně trochu toho „prskání“ si můžete dopřát průběžně po celou dobu adventu. Hlavně děti to ocení. Jen dávejte pozor, aby se nikdo z rodiny nespálil, drátěné prskavky jsou sice krásné, ale při hoření žhavé.

Balení 10 ks prskavek o délce 16 cm stojí asi 20 Kč, velké balení 10 ks delších 28cm prskavek stojí 40 Kč.

Prskavky v rukou Rawpixel.com / Shutterstock.com

5. Krájení jablek kvůli hvězdičkám

Pětici nejznámějších štědrovečerních, potažmo celovánočních tradic uzavírá krájení jablek. Komu se objeví krásná velká hvězdička, tomu se bude po celý následující rok dařit.

Je dobré koupit pěkná velká jablka, aby výsledek stál za to. Jak docílit po rozkrojení krásné velké hvězdičky? Nezapomeňte, že jablko musíte překrojit přesně uprostřed a napříč – ne tak, abyste překrojili stopku a bubáka, ale když jablko stojí na stole, tak vodorovně. Připravte si více jablíček, protože ne každé má „jádřinec“ přesně uprostřed, tak ať nejste z výsledku zklamaní. A z použitých jablek pak můžete udělat třeba kompot.

Pytlík o hmotnosti 1 kg jablka Golden stojí do 50 Kč, nejlevnější odrůdy okolo 30 Kč a nejdražší BIO jablka 100 Kč.

Napište nám do diskuze, jestli se letos chystáte na některé z výše uvedených vánočních tradic. Nebo každoročně děláte jiné?

Zdroje: Kupi.cz