Počet prodejců vánočních kaprů v Česku klesl na 2 400, což je o 600 méně než loni. Nejvíce prodejních míst hlásí Jihomoravský kraj, na opačném konci stojí Karlovarský kraj. Veterináři se letos opět zaměří na kontroly hygieny i welfare ryb. Kolik zaplatíte za kapra letos? Ceny se drží na loňské úrovni.
Letos bylo k dnešnímu dni nahlášeno přibližně 2 400 prodejních míst vánočních kaprů, což představuje výrazný pokles oproti loňským 3 000. Nejvíce prodejců se registrovalo v Jihomoravském kraji, kde lidé najdou téměř 1 000 stánků. Naopak Karlovarský kraj má aktuálně nejmenší počet míst – zatím jen něco přes 30. V hlavním městě je hlášeno 180 prodejců, přičemž magistrát očekává celkem asi 200 míst.
Tento úbytek prodejců může být způsoben rostoucími náklady na provoz stánků, nižší poptávkou nebo změnou nákupního chování zákazníků, kteří preferují již porcované ryby. „Prodej vánočních kaprů na ulicích je u nás dlouholetou tradicí, ale měnící se podmínky mohou odrazovat některé drobné prodejce,“ uvedl pro Kupi.cz majitel rybí restaurace u brněnské přehrady.
Ten také poznamenal, že již před 3 lety ukončil tradiční prodej živých kaprů před svou restaurací v předvánočním období. Naopak uvedl, že loni byl zájem o kapří speciality zejména v prosinci, kdy firmy pořádají vánoční večírky a není výjimkou, že zaměstnavatelé darují poukázky na porcované kapry svým zaměstnancům.
Prodejci kaprů mají povinnost registrovat svá místa nejméně týden před zahájením prodeje. Na základě těchto hlášení plánují inspektoři Státní veterinární správy (SVS) každoroční kontroly. Letos by jich mělo být několik stovek.
V loňském roce inspekce zkontrolovala přes 670 prodejců. Závady pak našla u 1,6 procenta, což ukazuje na meziroční zlepšení. Nejčastějšími nedostatky byla porušení hygienických standardů, welfare zásad a chybějící registrace prodejního místa.
Podle legislativy mají prodejci povinnost nabídnout zákazníkům možnost usmrcení ryby na místě. Veterinární správa tuto praxi jednoznačně doporučuje, neboť usmrcení provede proškolený personál. Tato forma je lepší podle SVS z mnoha důvodů, ať už se jedná o případný stres či strádání ryb či o zdržení v domácnostech.
Přesto se někteří zákazníci stále rozhodují pro domácí usmrcení. Podle odborníků je však pro rybu humánnější a pro zákazníka hygieničtější nechat tento krok na profesionálech přímo u stánku.
Kapří vánoční polévka patří k tradičním českým vánočním pokrmům. Vývar z kapřích hlav doplňuje kořenová zelenina. A nesmí chybět ani jikry a mlíčí. Vyzkoušejte tento výborný recept.
Ceny vánočních kaprů se letos drží na úrovni loňského roku.
Velké řetězce jako Tesco, Billa a Lidl již dříve oznámily, že neumožní prodej živých kaprů před svými obchody. Místo toho nabídnou zpracované rybí maso, což reflektuje měnící se preference části spotřebitelů.
Zdroj: SVS, Kupi.cz