Vánoční přípravy jsou v plném proudu a nákupní horečka surovin pro slavnostní večeři vrcholí. Maso, které o Vánocích nechybí téměř v žádné rodině, patří k jedněm z nejčastěji vyhledávaných potravin. Proto datová analytička prozkoumala akční letáky řetězců za uplynulý rok, aby prozradila, jaký druh masa se letos vyskytuje ve slevách nejčastěji.
Suverénně nejčastěji se vyskytuje v akcích vepřové maso. Za uplynulý rok ho bylo možné vidět v akčních letácích řetězců více než 3 600krát. Konkrétně se jednalo o krkovici, pečeni a plec, tedy o takové části masa, které jsou základem pro přípravu množství klasických českých receptů.
Za vepřovým se drží drůbež, která jakožto druhý nejčastěji zlevňovaný druh masa zaznamenala od loňského do letošního podzimu 2 400 slev. Nejčastěji zahrnuly obchody do svých akčních letáků kuřecí prsa a celá kuřata. Speciální kategorii tvoří krůtí, husí a kachní maso, které se zlevňují většinou sezónně. „Husí maso se tradičně objevuje v akčních letácích pouze v listopadu k příležitosti Svatomartinských hodů,“ upřesňuje Monika Kopčilová, datová analytička Kupi.cz.
V závěsu za drůbežím se do počtu akcí dostává hovězí. To sice běžně patří k masům vyšší cenové kategorie, i přesto jste ho ale mohli v uplynulém roce ulovit ve slevových akcích 2 200krát. Nejčastěji šlo o kližku a zadní maso. V létě se pak v souvislosti s grilováním zlevňuje hovězí na burgery.
Nejméně narazíte v akcích na zvěřinu, která se podle Kopčilové vyskytuje v letácích pouze sporadicky, a to především v návaznosti s podzimními zvěřinovými hody. Naopak oblíbené je u zákazníků již předpřipravené uzené či marinované maso, kterému obchody věnovaly okolo 1 200 akcí.
Taktéž ryby a mořské plody se objevují v akčních letácích méně často než ostatní maso. Nejvíce slev na ně najdeme v průběhu listopadu a prosince, což odpovídá vánočním přípravám, během nichž tradičně dominuje kapr.
Po celý rok je u zákazníků oblíbenou rybou losos, jehož slevy vrcholí v červenci. Jeho uzená varianta se pak nejčastěji objevuje v letácích v listopadu a březnu, tedy v období před největšími svátky roku, kterými jsou Vánoce a Velikonoce.
Pokud se ptáte, kdy je nejvhodnější chvíle na nákup masa, odpověď zní teď. Nejvíce slev na maso se objevuje už od listopadu, kdy se lidé připravují na nadcházející svátky, nicméně na zlevněné maso narazíte i v průběhu adventu.
Po Vánocích počet slev na maso prudce klesne a na akce natrefíte v letácích až během ledna, kdy spotřebitelé začnou hledat cenově výhodné nabídky po výdajích spojených s vánočními přípravami. Další větší vlna akcí nastane až v létě. „Druhý největší vrchol dosahují slevy na maso v červenci, kdy se zlevňuje zejména hovězí v souvislosti s letními grilovačkami,“ dodává Kopčilová závěrem.
Zdroj: Kupi.cz