Kapr se salátem je klasika, ale někteří Češi na Štědrý večer volí i jiné menu

Lidé u Štědrovečerní večeře Gorodenkoff / Shutterstock.com

Obalovaný kapr či řízek s bramborovým salátem je tradice, bez které si mnozí nedokážou štědrovečerní menu představit, ale jsou i tací, kteří volí jiné pokrmy. Co netradičního Češi jedí na Štědrý večer?

Přečtěte si také

Obchodní řetězce si váží svých zaměstnanců: Kde si personál přijde na nejlákavější vánoční odměny?

Co Češi jedí na Štědrý večer?

Před pár lety byste z úst Čechů na otázku, co si dávají ke štědrovečerní večeři, neslyšeli jinou odpověď než kapra (eventuálně řízek) s bramborovým salátem. Jako předkrm i rybí polévku. I my se jako národ s dobou měníme, a tak mnozí dnes volí jiné pokrmy.

Udělali jsme si malý průzkum, abychom zjistili, co české domácnosti ke štědrovečerní večeři servírují. A mnohé odpovědi nás překvapily.

Klasika stále vede

Můžete si oddychnout, velké množství z vás se stále drží tradice a dává přednost masu v trojobalu a klasickému bramborovému salátu.

U nás se menu nikdy nemění a neumíme si představit, že bychom měli něco jiného než řízek či kapra se salátem. Máme pro každého na výběr buď kuřecí, či vepřový řízek a filety z kapra. Máme také dva druhy bramborového salátu – jeden klasický s majonézou a druhý odlehčený s jogurtem. Nedáme na tuto kombinaci dopustit a nikoho by ani nenapadlo, že by bylo něco jiného,“ komentuje čtenářka Iva.

Bez kapra, rybí polévky a salátu by to nebyl pravý Štědrý den. Už naše babička jako předkrm dělala sýrovou roládu, což nám zůstalo a nevnímáme to jako klasickou součást menu, ale jinak vše zůstává tak, jak to mají i ostatní, přidává se Daniela.

Jednou jsem byla na Štědrém dnu u rodiny mého partnera, kde se podává houbovo-bramborový salát a losos, a nikdy nezapomenu na ten stesk po klasickém meníčku,“ říká smutně Lucie.

Smažený kapr s bramborovým salátem Richard Semik / Shutterstock.com

Steaky, ale i karbanátky nebo houby

Ne každému chutná kapr, ať už smažený v trojobalu, nebo pečený. Někteří lidé si potrpí na dobrý steak, někteří dávají přednost třeba houbám.

Nejím na Vánoce klasické pokrmy, ale jsem naprostý milovník steaků. A protože kvalitní steak není levný, dopřáváme si ho jen na speciální příležitosti, což Vánoce jsou. Mám osvědčený postup, na který nedám dopustit, říká Helena.

Já žádnou slavnostní večeři neřeším a jíme s partnerem klasicky to, co přes rok. Klidně máme karbanátky, italské těstoviny nebo svíčkovou, prostě to, na co zrovna máme chuť,“ přiznává Ivana.

Jsme vegani, takže obalujeme houby místo kapra a bramborový salát máme též. Samozřejmostí je i houbový kuba, přidává se Mirek.

Tatarák z lososa
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Tatarák z lososa

Tatarák z lososa poslouží jako luxusní předkrm i super rychlá večeře. Syrový losos má totiž velmi jemnou chuť, která skvěle vynikne v kombinaci s koprem a citronem.

Tatarák z lososa

Hlavně ať každému chutná

Jsme u ostatních divní, ale my si děláme citrusový salát, pečeme housky a jíme tartaletky s lososem a k tomu dýňovou polévku. Dokonce jsem tím i inspirovala kamarády, ale ti to dělají jako doplněk ke klasickému menu,“ říká Monika.

Mám dva Štědré večery. Jeden s rodiči, kde máme klasiku, a pak druhý s partnerem, kde se vyblbnu a každý rok vymýšlím jiné propracované menu. Nikdy to ale není kapr ani řízek se salátem. Oba si to moc pochvalujeme a je to taková osvěžující změna a důležité je, že nám to vyhovuje,“ zakončuje Viktorie a dodává, že letos bude dělat domácí paštiku, batátové pyré a losos na asijský způsob, k tomu parmazánový chips a brusinkový koktejl.

Ať už si pečete celé kuře, sázíte na ústřice, nebo klasiku všech klasik, důležité je, že si pochutnáte a budete mít to, co vyhovuje vám. Co budete mít letos 24. prosince večer na talíři vy?

Zdroj: Kupi.cz