Nekupujte zbytečně vanilkový cukr, když si ho můžete vyrobit sami! Navíc zužitkujete suroviny, co byste jinak vyhodili

Vanilkové lusky položené na bílém cukru Pixel-Shot / Shutterstock.com

Vanilkový cukr je nepostradatelnou součástí nejen vánočního pečení, ale i každodenní přípravy sladkých dobrot. Proč však kupovat drahé pytlíčky plné náhražek, když si můžete snadno vyrobit domácí, voňavější a kvalitnější verzi? Navíc tím zužitkujete i surovinu, která by jinak skončila v koši. Připravte si svůj vlastní vanilkový cukr a poznejte rozdíl, který oceníte nejen ve vánočním cukroví!

Přečtěte si také

Neudělejte si v restauraci trapas! Víte, co znamená sous-vide, filírování nebo demi-glace?

Vanilkový cukr vám doma nesmí chybět

Co si vybavíte, když se řekne vánoční koření? Určitě skořici, hřebíček, badyán, ale i vanilku. Protože vanilkové rohlíčky bez voňavé vanilky by nebyly to pravé, na tom se jistě shodneme. A kolikrát se vám stalo, že jste doma vanilkový cukr neměli, protože se prodává v malých pytlíčcích a vy jste všechen spotřebovali? Tak to už se vám nestane, pokud si ho uděláte doma. A můžete rovnou ve velkém množství, ať neriskujete, že vám zase dojde.

Kupovaný vs. domácí

Říká se, že vše, co uděláte doma, je lepší a platí to i pro vanilkový cukr. Budete ho mít čerstvý, a dokonce si můžete zvolit i množství vanilky, které do něj dáte, protože přiznejme si, v těch kupovaných vanilky mnoho není. A nenechte se napálit, někdy si totiž místo vanilkového cukru můžete koupit vanilinový a to je rozdíl. Vanilin je bílá krystalická látka se silnou květinovou vůní a sladkou chutí a do pravé vanilky má daleko.

Doporučujeme číst etikety, protože pokud chcete nefalšovaný vanilkový cukr, ve složení by měl být jen moučkový cukr a drcené vanilkové lusky. Výrobci je ale rádi vyměňují za zmíněný vanilin nebo vanilkové aroma, což je samozřejmě levnější.

Vanilkový cukr Dream79 / Shutterstock.com

Domácí vanilkový cukr

Při spotřebovávání vanilkových lusků myslete na vanilkový cukr, a to tak, že si prázdné lusky schováte třeba to plastového pytlíku. Až jich budete mít dost, hoďte je do mixéru a rozmixujte na prach. Poté stačí smíchat s moučkovým cukrem a je hotovo. Zavřete směs do vzduchotěsné nádoby, kterou zavřete opravdu důkladně, a můžete rovnou použít.

Alternativa, pokud máte více času

Pokud budete s výrobou počítat dopředu a vyhradíte si na ni dostatek času, dejte do sklenice výše zmíněné lusky, zasypte je cukrem a pořádně uzavřete. Nechte 2–3 týdny pracovat a ovonět. Následně rozmixujte, a pokud chcete, můžete prosít přes síto. A je hotovo.

Jak vanilkový cukr využít

Vanilkový cukr dokáže perfektně ovonět jakýkoliv dezert. Můžete ho použít do těst, ale i jako posyp. Taková bábovka s vanilkovým cukrem bude úplně na jiné úrovni. Stejně tak můžete vanilkový cukr použít do pannacoty, buchtiček se šodó, zmrzliny, ovesné kaše nebo vánočního cukroví.

Schválně můžete udělat test a jeden rohlíček obalit v kupovaném vanilkovém cukru a jeden v domácím. Ucítíte značný rozdíl, protože ten domácí bude poctivý a neošizený. Můžete si do něj dát vanilky tolik, kolik budete chtít.

Tip: Smíchejte klasický cukr krystal s rozmixovanými lusky a máte neodolatelně voňavý peeling na celé tělo i obličej a můžete ho využít i jako dárek.

Zdroj: Kupi.cz