Nekupujte zbytečně vanilkový cukr, když si ho můžete vyrobit sami! Navíc zužitkujete suroviny, co byste jinak vyhodili

Vanilkové lusky položené na bílém cukru Pixel-Shot / Shutterstock.com

Vanilkový cukr je nepostradatelnou součástí nejen vánočního pečení, ale i každodenní přípravy sladkých dobrot. Proč však kupovat drahé pytlíčky plné náhražek, když si můžete snadno vyrobit domácí, voňavější a kvalitnější verzi? Navíc tím zužitkujete i surovinu, která by jinak skončila v koši. Připravte si svůj vlastní vanilkový cukr a poznejte rozdíl, který oceníte nejen ve vánočním cukroví!

Přečtěte si také

Večer už jen vodu? Experti upozorňují na pětici typických omylů, které děláme při snaze zhubnout

Vanilkový cukr vám doma nesmí chybět

Co si vybavíte, když se řekne vánoční koření? Určitě skořici, hřebíček, badyán, ale i vanilku. Protože vanilkové rohlíčky bez voňavé vanilky by nebyly to pravé, na tom se jistě shodneme. A kolikrát se vám stalo, že jste doma vanilkový cukr neměli, protože se prodává v malých pytlíčcích a vy jste všechen spotřebovali? Tak to už se vám nestane, pokud si ho uděláte doma. A můžete rovnou ve velkém množství, ať neriskujete, že vám zase dojde.

Kupovaný vs. domácí

Říká se, že vše, co uděláte doma, je lepší a platí to i pro vanilkový cukr. Budete ho mít čerstvý, a dokonce si můžete zvolit i množství vanilky, které do něj dáte, protože přiznejme si, v těch kupovaných vanilky mnoho není. A nenechte se napálit, někdy si totiž místo vanilkového cukru můžete koupit vanilinový a to je rozdíl. Vanilin je bílá krystalická látka se silnou květinovou vůní a sladkou chutí a do pravé vanilky má daleko.

Doporučujeme číst etikety, protože pokud chcete nefalšovaný vanilkový cukr, ve složení by měl být jen moučkový cukr a drcené vanilkové lusky. Výrobci je ale rádi vyměňují za zmíněný vanilin nebo vanilkové aroma, což je samozřejmě levnější.

Vanilkový cukr Dream79 / Shutterstock.com

Domácí vanilkový cukr

Při spotřebovávání vanilkových lusků myslete na vanilkový cukr, a to tak, že si prázdné lusky schováte třeba to plastového pytlíku. Až jich budete mít dost, hoďte je do mixéru a rozmixujte na prach. Poté stačí smíchat s moučkovým cukrem a je hotovo. Zavřete směs do vzduchotěsné nádoby, kterou zavřete opravdu důkladně, a můžete rovnou použít.

Alternativa, pokud máte více času

Pokud budete s výrobou počítat dopředu a vyhradíte si na ni dostatek času, dejte do sklenice výše zmíněné lusky, zasypte je cukrem a pořádně uzavřete. Nechte 2–3 týdny pracovat a ovonět. Následně rozmixujte, a pokud chcete, můžete prosít přes síto. A je hotovo.

Jak vanilkový cukr využít

Vanilkový cukr dokáže perfektně ovonět jakýkoliv dezert. Můžete ho použít do těst, ale i jako posyp. Taková bábovka s vanilkovým cukrem bude úplně na jiné úrovni. Stejně tak můžete vanilkový cukr použít do pannacoty, buchtiček se šodó, zmrzliny, ovesné kaše nebo vánočního cukroví.

Schválně můžete udělat test a jeden rohlíček obalit v kupovaném vanilkovém cukru a jeden v domácím. Ucítíte značný rozdíl, protože ten domácí bude poctivý a neošizený. Můžete si do něj dát vanilky tolik, kolik budete chtít.

Tip: Smíchejte klasický cukr krystal s rozmixovanými lusky a máte neodolatelně voňavý peeling na celé tělo i obličej a můžete ho využít i jako dárek.

Zdroj: Kupi.cz