Geniální trik, jak oloupat pomelo, zn. snadno a rychle

Rozkrojené pomelo na dřeveném talíři a dřevěném stole Pixel-Shot / Shutterstock.com

Pomelo je velmi zdravý citrusový plod, který je k dostání zejména během zimního období. Nekupujete si ho proto, že se vám nechce nebo nejde loupat? Tomu je konec, poradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Plíseň na zdi? Přestaňte bojovat a konečně se jí zbavte! Řešení nemusí být drahé

Během chladného období jsou citrusy dostupné ve větším množství. Je po nich i větší poptávka, jelikož obsahují prospěšné látky a vitamín C, jehož příjem potřebujeme, abychom posílili imunitu a vyhnuli se nemocem. Nejprodávanější jsou obvykle citrony, mandarinky a pomeranče. Pomelo mírně zaostává, a to ne kvůli chuti, ale hlavně kvůli obtížnosti loupání.

Proč jíst pomelo?

Pomelo je jakožto největší citrusový plod velmi zdravé. Má vysoký obsah vitamínu C, dále v něm najdeme hořčík, vápník, draslík, měď a další stopové prvky. Plod obsahuje i velké množství vody a málo kalorií, takže se ho nemusí bát ani ti, kteří si drží linii. A pokud potřebujete podpořit trávení, také ho doporučujeme zařadit do jídelníčku, je totiž bohaté na vlákninu. Díky tomu je vhodné i pro ty, které trápí průjmy nebo zácpa.

Jak efektivně oloupat pomelo

Vypadá sice nedobytně, ale pokud víte, jak na to, dostanete se do něj snadno. Připravte si nůž, prkénko a trochu času.

  1. Pomelo položte na prkénko a nožem odřízněte vrchní i spodní část tak, jak vidíte na videu.
  2. Následně nařízněte kůru po stranách, což vám ji usnadní oloupat. Nyní se povedlo odstranit tvrdou hutnou kůru a pomelo se nám zmenšilo tak o třetinu.
  3. Dužinu pomela nařezejte na širší plátky a postupně vyloupávejte malé kousky, pro které je typická porézní a lesklá struktura.
  4. Tyto kousky můžete okamžitě konzumovat nebo je dejte do uzavíratelné nádoby a uschovejte si je v lednici na později.

Jak využít pomelo

Pomelo se dá jíst samozřejmě jen tak jako zdravá svačinka, ale můžete jej zakomponovat i do přípravy pokrmů a nápojů. Výborný je salát s pomelem v kombinaci se sušenou šunkou, dá se z něj ale i vymačkat šťáva, kterou můžete použít do drinků, ať už alkoholických, nebo nealkoholických. Skvěle chutná pomelo namáčené v čokoládě a může být zajímavou a netradiční součástí dezertů. Ze šťávy si můžete vytvořit omáčku nebo dresing k masu či zelenině.

Využít se dá i kůra, která dle studie může obsahovat dokonce více antioxidantů než samotná dužina. Nakrájenou kůru můžete například usušit a rozemlít na prášek. Pokud však budete kůru zpracovávat, nezapomeňte, že může být chemicky ošetřená, takže si dejte záležet na opravdu důkladném omytí.

Kdy pomelo raději vynechat

Možná se k vám dostala informace, že grep a grepová šťáva může ovlivňovat účinky některých léků, potvrdila to i magistra Jana Martinásková pro lékárnu Modrá hvězda. A protože je pomelo grepu poměrně podobné, měli byste si dát pozor i na něj. Pokud berete léky nebo dostanete nové, vždy se poraďte s lékařem nebo lékárníkem a ujistěte se, že nebude pomelo žádnou obsaženou látku ovlivňovat.

Zdroj: Kupi.cz