Máte alergii na vejce nebo vám zkrátka jen vajíčka došla? Nezoufejte, máme pro vás tipy na oblíbené vánoční cukroví, které je bez vajec, a některé z nich mohou vyzkoušet i vegani. Stačí shromáždit ingredience, předehřát troubu a připravit se na sváteční sezónu pečení.
Vejce je nejčastější surovinou při pečení vánočního cukroví. Co dělat, když se vajíčkům chcete vyhnout, jste na ně alergičtí nebo je nechcete kupovat, protože jsou drahá? Vejce můžete nahradit směsí hrachu, bezlepkových obilovin a koření, která se dá běžně koupit v obchodech. Stačí smíchat 1 polévkovou lžíci této směsi a 40 ml vody, jako pojivo místo žloutku (například v sušenkách) potom vyzkoušejte smetanový sýr, banánové pyré nebo zkuste některý z našich vánočních receptů, které vejce neobsahují.
Suroviny:
Postup:
Máslo vymícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme uvařené protlačené kaštany, posekané mandle a v rumu namočenou pomerančovou kůru, kterou pokrájíme nadrobno. Směs dobře vypracujeme a necháme ztuhnout v lednici. Pak ze směsi formujeme oválky, které obalíme ve směsi kakaa s moučkovým cukrem. Vložíme do papírových košíčků a podáváme.
Veganské tiramisu je lahodný dezert vyrobený ze sójových produktů. Nejdříve je třeba upéct plát těsta a poté jej navrstvit na sebe spolu s krémem. Na tomhle výborném moučníku zaručeně pochutnáte.
Veganský vaječný likér klame tělem. Neobsahuje totiž ani jedno vajíčko, mohou si jej tedy s klidem dát i vegani nebo lidé s alergií na vejce. Jeho příprava je jednoduchá a navíc i o něco zdravější než klasická verze.
Suroviny:
Postup:
Měkké máslo vymícháme do pěny, přidáme moučkový a vanilkový cukr, rum, kakao a rozdrcené sušenky. Přidáme omyté rozinky, mleté mandle a kandovanou pomerančovou kůru. Všechno dobře smísíme a pak rukama tvarujeme oválky, které polijeme čokoládovou polevou. Okapeme a posypeme mandlovými lupínky. Po ztuhnutí vložíme do papírových košíků.
Čokoládová poleva: V kastrůlku necháme rozpustit polámanou čokoládu, přidáme vodu a přidáme máslo. Rozmícháme na jednolitou hmotu.
Suroviny:
Postup:
Banány nakrájíme na kolečka. Jedno kolečko vložíme mezi dva piškoty a připíchneme párátkem, aby držely při sobě. Vršek omáčíme v rozehřáté čokoládě. Hotové banánky dáme na 2 hodiny do ledničky.
Suroviny:
Postup:
Cukr s trochou vody rozpustíme na ohni na karamel tak, abychom ho nepřipálili. Mícháme i po přidání másla až do rozpouštění, potom vlijeme kondenzované mléko. Karamel se srazí, ale neustálým mícháním se spojí s mlékem. Vznikne kaše, do které vsypeme burisony. Pak vypneme plotnu a odstavíme. Chvíli necháme vychladnout a z hmoty děláme kuličky, které necháme zcela vychladnout. Nakonec je klademe do papírových košíčků.
Medovníkové kuličky si vychutnáte jako vánoční cukroví i kdykoli jindy během roku. Jsou tak dobré, že zmizí ze svátečního stolu jako první a jejich příprava je jednodušší, než byste čekali.
Rumové kuličky s kokosem patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Kuličky krásně voní rumem a budete je mít hotové během chvilky.
Suroviny:
Postup:
Čokoládu nasekejte a vložte do vyšší nádoby. Do rendlíku dejte smetanu, máslo, cukr, rum a zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nebude horká. Hotovou ji pak vlijte do nádoby k čokoládě, přidejte špetku soli a pomocí tyčového mixéru mixujte dohladka. Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem, překryjte potravinovou fólií tak, aby se jí po celém povrchu dotýkala, a nechte do druhého dne zatuhnout v lednici. Ze ztuhlé čokoládové směsi vykrajujte pomocí lžíce středně velké kousky a v dlaních z nich tvarujte kuličky. Ty následně obalte v praženém kokosu.
Suroviny:
Postup:
Piškoty rozemelte na prach. Ve větší míse je smíchejte s mascarpone, kondenzovaným mlékem a mletým kokosem. Ze vzniklé směsi tvarujte kuličky, do kterých vložte praženou mandli. Lyofilizované maliny rozdrťte na prach a kuličky v něm ze všech stran obalte.
Suroviny:
Postup:
V míse smícháme vločky společně s mlékem a necháme nabobtnat. Přidáme kokos, mouku s práškem do pečiva, cukr a změklé máslo. Vše zpracujeme na pevnější hmotu, ze které odebíráme stejně velké kousky, které na plechu vyloženým pečicím papírem vytvarujeme na malé koláčky. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 35 – 40 minut. Hotové a vychladlé koláčky plníme rozpuštěnou čokoládou nebo karamelizovaným kondenzovaným mlékem.
Suroviny:
Postup:
Krupicový cukr dáme rozpustit ve vodě za stálého míchání na mírném ohni. Sušené mléko, postrouhaný kokos, vanilkový cukr a citronovou šťávu smícháme s pokrájeným máslem. Pak přidáme vychlazený cukrový sirup a vypracujeme těsto. Z těsta potom formujeme malé válečky, které pokrájíme na délku 30 mm. Každý váleček namáčíme do čokoládové polevy a do boku válečku vtlačíme poloviny ořechů. Dáme vychladnout a můžeme vložit do ozdobných košíčků.
Low carb linecké cukroví se hodí pro všechny, kteří mají raději zdravější alternativy klasického cukroví. Toto linecké je nejen zdravé a bezlepkové, ale také neobsahuje ani gram cukru a chutná naprosto skvěle.
Linecké nízkosacharidové cukroví je pro vás to pravé, pokud se vyhýbáte cukru nebo lepku. Prostě a jednoduše nahradíte bílou mouku mandlovou a cukr sladidlem dle vašeho výběru. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek vás jistě mile překvapí.
Suroviny:
Postup:
Datle, rozinky, fíky, ořechy a mandle nasekáme na drobné kousky. Sladěnku rozmícháme s horkou vodou a do této směsi postupně přidáváme nasekanou směs a špaldovou mouku. Aby se těsto nelepilo na prsty, je vhodné navlhčit si ruce, kterými důkladně zamícháme a vypracujeme válečky asi 5 cm v průměru a cca 15 cm dlouhé. Válečky dáme na pekáč vyložený pečicím papírem, potřeme vodou a pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut, až jsou válečky zespodu růžové. Po vychladnutí zabalíme a vložíme do skleněné dózy s víkem a ukládáme do chladu.
Suroviny:
Postup:
Do mísy dejte změklé vegan máslo, třtinový cukr a melasu. Vyšlehejte ručním mixérem a přidejte neslazené mandlové mléko. Opět promíchejte, dokud se vše nespojí. Poté přidejte hladkou mouku, kakao, perníkové koření, kypřicí prášek do pečiva a sůl. Pomocí vařečky nebo rukou vytvarujte tuhé těsto a zabalte ho do potravinářské fólie a dejte ztuhnout do lednice, nejlépe přes noc. Druhý den vytáhněte těsto z lednice a nechte změknout při pokojové teplotě.
Předehřejte troubu na 170°C a těsto položte na lehce pomoučený vál. Těsto rozválejte válečkem na tloušťku 0,5 cm a pomocí formiček vykrajujte tvary perníčků. Perníčky přeneste na plech a pečte v předehřáté troubě zhruba 6 minut. Před zdobením je nechte vychladnout.
Zdroje: Kupi.cz