Dnes je na trhu velké množství výrobků bez cukru a jakmile lidé vidí na etiketě tento nápis nebo označení bez přidaného cukru, mají za to, že je to zdravé a nedostanou do sebe vůbec žádný cukr. Pozor, je třeba neplést si pojmy s dojmy.
Dnes je na trhu velké množství produktů a s tím i různé druhy etiket a názvů, které mohou být zavádějící. Navíc jsou sice názvy z části regulované předpisy, ale výrobci neustále hledají, jak nařízení obejít. Víte, že „bez cukru“ a „bez přidaného cukru“ znamená pokaždé něco jiného?
Tyto pojmy je dobré znát a rozlišovat jejich významy, ať už se snažíte zhubnout, zajímáte se o zdravou výživu, trpíte nějakým onemocněním nebo vás trápí zdravotní potíže, anebo chcete, aby se zdravě stravovaly vaše děti.
„Mezi pojmy bez přidaného cukru a bez cukru je zásadní rozdíl. Rozlišení je důležité, pokud se snažíte omezit cukry ve stravě, hlídáte si příjem sacharidů nebo se staráte o výživu dětí,“ začíná vysvětlovat pro Kupi.cz výživová specialistka Lenka Tarasidu.
Vidíte na etiketě označení bez přidaného cukru a jásáte, že po přijmutí tohoto výrobku do sebe žádný cukr nedostanete? Tak to se mýlíte, dostanete ho do sebe, jen máte jistotu, že jen ten přirozeně se vyskytující: „Pokud je na obalu označení bez přidaného cukru, znamená to, že do produktu nebyl přidán žádný cukr ani jeho alternativy navíc. Potravina může obsahovat přirozeně vyskytující se cukry, které jsou součástí potravin jako například fruktóza z ovoce nebo laktóza z mléka,“ uvádí pro Kupi.cz Tarasidu.
Vanilkové proteinové rohlíčky bez cukru zaujmou hlavně ty, kteří z jakéhokoli důvodu nemohou jíst cukr nebo mu neholdují, pochutnají si na nich ale i všichni ostatní. Příprava vanilkových rohlíčků s proteinem je rychlá a jednoduchá.
Recept na perníčky bez cukru a mouky jistě potěší všechny příznivce nízkosacharidového stravování a také celiaky. Jejich základem jsou mandle a připravíte je velmi snadno, vyzkoušejte tedy odlehčenou verzi tohoto oblíbeného vánočního cukroví a pochutnejte si zdravě.
Kokosky bez cukru potěší zajisté všechny, kteří nemohou nebo nechtějí do svého jídelníčku zařadit cukr. Jejich příprava je navíc velmi snadná, zkuste si je tedy na Vánoce připravit.
Označení bez cukru je přísnější a bude vás zajímat, pokud například trpíte diabetem nebo si striktně hlídáte hladinu cukru v krvi, ať už z jakéhokoli důvodu: „Potraviny označené bez cukru obsahují méně než 0,5 g cukru na 100 g výrobku. Cukr v těchto potravinách je buď zcela nepřítomný, nebo v minimálním množství. V těchto výrobcích bývají použita náhradní sladidla, jako je stévia, erythritol nebo aspartam. Kvůli jejich sladké chuti bez obsahu skutečného cukru,” dodává výživová specialistka.
U těchto potravin je třeba zvážit škodlivost cukru versus umělých sladidel, které mají na naše tělo ve zvýšeném množství vliv, který nemusí být pozitivní.
Překvapivé zjištění pro někoho může být fakt, že se cukr vyskytuje v různých potravinách, i když sladké nejsou. „Cukr se často skrývá i v potravinách, kde bychom ho nečekali. Některé potraviny obsahují přidaný cukr, aniž by to bylo na první pohled zřejmé. Skrytý cukr najdete například v šunce a uzeninách, omáčkách a dresincích, pečivu, jogurtech, polotovarech potravin,“ říká Lenka Tarasidu.
Aktuálně je cukr velký strašák, proto pro něj výrobci často používají různé názvy, aby cukr na první pohled nebyl ve složení vidět. Mezi názvy alternativ patří glukózovo-fruktózový sirup, glukózový sirup, maltodextrin, agávový sirup, kukuřičný sirup, melasa, dextróza, fruktóza, glukóza, invertní cukr či hroznový cukr.
„Pokud se chcete cukru vyhnout, preferujte čerstvé potraviny. Čtěte etikety na potravinách a sledujte obsah cukru a jeho náhrad. Vybírejte neochucené výrobky, například bílé jogurty místo slazených. Nepřehánějte to ani s náhradními sladidly. Cílem zdravého životního stylu je odvykat si od sladké chuti a sladidla mohou ovlivnit vaše chuťové preference a mikrobiom,“ zakončuje výživová poradkyně Lenka Tarasidu.
Na příjem cukru by si měly dávat pozor zejména osoby s diabetem nebo omezeným příjmem cukru obecně. Lehce zavádějící název může vytvářet riziko.
Příjem přidaných cukrů by měl být omezen, a to do 10 % z celkového příjmu celkové energie, to vychází přibližně na 50 gramů na člověka, pokud se bude jednat o zdravou osobu s dostatečným pohybem. Samozřejmě je třeba přihlížet k pohlaví, zdravotnímu stavu, celkovému životnímu stylu apod.
Zdroj: výživová specialistka Lenka Tarasidu, STOB klub, Fér potravina