Nejčastější chyby při přípravě bramborového salátu. Kolik z nich děláte vy?

Bramborový salát v misce artem evdokimov / Shutterstock.com

Recept na bramborový salát má každá rodina trochu jiný. Někdo v něm nemusí cibuli, jiný do něj přidává šunkový salát. Aby nám tradiční bramborový salát vydržel a pochutnali jsme si na něm, je třeba vyvarovat se chyb již při jeho přípravě.

Přečtěte si také

Nohy jako ze škatulky i v zimě? Speciální masky z drogérie vás zbaví tvrdé kůže bez námahy

Čeho se vyvarovat při přípravě bramborového salátu?

  1. Důležitá je hygiena! Veškeré náčiní, jako je nůž, prkénko, miska a také ruce, musí být naprosto čisté.
  2. Pozor, jaký typ brambor dáváte do bramborového salátu. Vsaďte na brambory varného typu A.
  3. Cibuli je vhodné spařit a poté ihned přelít studenou vodou. Osobně mám s cibulí v bramborovém salátu také špatnou zkušenost, dala jsem ji do bramborového salátu čerstvou a salát začal kvasit a velmi brzy se zkazil. Cibuli dám do misky a přeliji vařící vodou z konvice a poté obsah misky vyliji přes cedník.
  4. Se solí opatrně. Bramborový salát by se správně měl připravovat den dopředu, aby se přes noc odležel. Poté můžete ochutnat a finálně dochutit.
  5. Pokud ochutnáváte bramborový salát, tak si berte pokaždé čistou lžíci.
  6. Aby vám bramborový salát neosychal, přikryjte ho poklicí.
  7. Hotový bramborový salát skladujte v lednici nebo venku. Nikdy ho nenechávejte ležet jen tak, na kuchyňské lince. V teple rychle zkvasí a na žaludeční problémy je zaděláno.
  8. I když by někdo mohl jíst bramborový salát 5 dní v kuse, odborníci se shodují, že konzumace je vhodná maximálně po dobu 3 dnů.
Žena škrábe brambory v kuchyni Drazen Zigic / Shutterstock.com

Recept: Tradiční bramborový salát (bez hrášku a šunkového salámu)

Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 1 kg brambor typu A
  • sůl
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 80 g celeru
  • 1 petržel
  • 4 vejce
  • 6 nakládaných okurek
  • 2 lžíce láku z nakládaných okurek
  • 3 lžíce majonézy
  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • pepř
  • 1 hrst čerstvé pažitky

Postup

  1. Omyjte 1 kg brambor. Vařte je ve slupce v osolené vodě 20 minut doměkka. Brambory sceďte a ještě vlažné je oloupejte. Nakrájejte je na kostičky 1 x 1 cm a dejte do velké mísy.
  2. Očistěte 2 mrkve, červenou cibuli, 80 g celeru a petržel. Mrkev, celer a petržel vařte v hrnci ponořené ve vodě 15 minut doměkka. Zeleninu sceďte, nakrájejte na kostky 1 x 1 cm a přidejte do mísy k bramborám.
  3. Do hrnce s vroucí vodou vložte 4 vejce a vařte 12 minut. Vejce vyjměte z vody a nechte vychladnout. Oloupejte je, nakrájejte na kostičky a vsypte ke zbytku salátu.
  4. Nakrájejte 6 nakládaných okurek a připravenou spařenou cibuli na 0,5 cm kostičky a vsypte je k ostatním ingrediencím do mísy.
  5. V misce smíchejte 2 lžíce láku z nakládaných okurek, 3 lžíce majonézy, 100 g bílého jogurtu a 2 lžičky hořčice. Dresinkem zalijte salát. Osolte a opepřete.
  6. Vše dohromady opatrně promíchejte, abyste neporušili tvar zeleniny. Nasekejte hrst pažitky nadrobno a ozdobte jí hotový bramborový salát.
  7. Přikryjte ho fólií a dejte chladit do lednice.

Zdroje: Kupi.cz