Recept na bramborový salát má každá rodina trochu jiný. Někdo v něm nemusí cibuli, jiný do něj přidává šunkový salát. Aby nám tradiční bramborový salát vydržel a pochutnali jsme si na něm, je třeba vyvarovat se chyb již při jeho přípravě.
Čeho se vyvarovat při přípravě bramborového salátu?
- Důležitá je hygiena! Veškeré náčiní, jako je nůž, prkénko, miska a také ruce, musí být naprosto čisté.
- Pozor, jaký typ brambor dáváte do bramborového salátu. Vsaďte na brambory varného typu A.
- Cibuli je vhodné spařit a poté ihned přelít studenou vodou. Osobně mám s cibulí v bramborovém salátu také špatnou zkušenost, dala jsem ji do bramborového salátu čerstvou a salát začal kvasit a velmi brzy se zkazil. Cibuli dám do misky a přeliji vařící vodou z konvice a poté obsah misky vyliji přes cedník.
- Se solí opatrně. Bramborový salát by se správně měl připravovat den dopředu, aby se přes noc odležel. Poté můžete ochutnat a finálně dochutit.
- Pokud ochutnáváte bramborový salát, tak si berte pokaždé čistou lžíci.
- Aby vám bramborový salát neosychal, přikryjte ho poklicí.
- Hotový bramborový salát skladujte v lednici nebo venku. Nikdy ho nenechávejte ležet jen tak, na kuchyňské lince. V teple rychle zkvasí a na žaludeční problémy je zaděláno.
- I když by někdo mohl jíst bramborový salát 5 dní v kuse, odborníci se shodují, že konzumace je vhodná maximálně po dobu 3 dnů.
Drazen Zigic / Shutterstock.com
Recept: Tradiční bramborový salát (bez hrášku a šunkového salámu)
Počet porcí: 4 porce
Ingredience
- 1 kg brambor typu A
- sůl
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 80 g celeru
- 1 petržel
- 4 vejce
- 6 nakládaných okurek
- 2 lžíce láku z nakládaných okurek
- 3 lžíce majonézy
- 100 g bílého jogurtu
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- pepř
- 1 hrst čerstvé pažitky
Postup
- Omyjte 1 kg brambor. Vařte je ve slupce v osolené vodě 20 minut doměkka. Brambory sceďte a ještě vlažné je oloupejte. Nakrájejte je na kostičky 1 x 1 cm a dejte do velké mísy.
- Očistěte 2 mrkve, červenou cibuli, 80 g celeru a petržel. Mrkev, celer a petržel vařte v hrnci ponořené ve vodě 15 minut doměkka. Zeleninu sceďte, nakrájejte na kostky 1 x 1 cm a přidejte do mísy k bramborám.
- Do hrnce s vroucí vodou vložte 4 vejce a vařte 12 minut. Vejce vyjměte z vody a nechte vychladnout. Oloupejte je, nakrájejte na kostičky a vsypte ke zbytku salátu.
- Nakrájejte 6 nakládaných okurek a připravenou spařenou cibuli na 0,5 cm kostičky a vsypte je k ostatním ingrediencím do mísy.
- V misce smíchejte 2 lžíce láku z nakládaných okurek, 3 lžíce majonézy, 100 g bílého jogurtu a 2 lžičky hořčice. Dresinkem zalijte salát. Osolte a opepřete.
- Vše dohromady opatrně promíchejte, abyste neporušili tvar zeleniny. Nasekejte hrst pažitky nadrobno a ozdobte jí hotový bramborový salát.
- Přikryjte ho fólií a dejte chladit do lednice.
Zdroje: Kupi.cz