Chcete potěšit své chuťové buňky něčím výjimečným, ale stále jednoduchým na přípravu? Ořechová žemlovka s vanilkovou omáčkou je ideální volbou. Tento recept spojuje lahodnou křupavost ořechů, jemnou vláčnost žemlovky a sladkou hřejivost vanilky. Pusťte se do přípravy dezertu, který skvěle doplní podzimní i zimní večery a vykouzlí úsměv na každé tváři.
Historie žemlovky a její variace
Žemlovka, kdysi považovaná za pokrm z nouze, se postupem času proměnila v lahodný dezert, který nachází své místo na stolech po generace. Tradiční verze se skládala z chleba, mléka, vajec a ovoce. Tento recept však přináší ořechový twist a krémovou vanilkovou omáčku, která povýší zážitek z každého sousta na vyšší úroveň.
Ořechy jako hlavní hvězda
Ořechy – ať už vlašské, lískové nebo mandle – nejenže obohacují texturu dezertu, ale přidávají i zdravé tuky, vitamíny a minerály. V kombinaci s jemnou vanilkovou omáčkou tvoří dokonalý soulad chutí.
Vanilková omáčka, sladká tečka
Krémová vanilková omáčka je zde nenápadnou hvězdou. Její hladká konzistence a jemné kořeněné tóny díky muškátovému oříšku a skořici dělají z obyčejné žemlovky skutečný gurmánský zážitek.
Kupi.cz
Ořechová žemlovka s vanilkovým přelivem – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 20 minut příprava, 50 minut pečení
Ingredience
Na žemlovku
- 10 malých žemlí nebo rohlíků
- 4 vejce
- 50 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 125 g másla, rozpuštěného
- špetka muškátového oříšku
- 500 ml plnotučného mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g směsi ořechů (mandle, lískové, vlašské)
Na vanilkovou omáčku
- 1 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
Žemlovka s tvarohem
Žemlovka s tvarohem nebo také lidově zemlbába je sladký nákyp z jablek a rohlíků nebo veky. Jedná se o tradiční pokrm české kuchyně, který nejen skvěle chutná, ale také v něm jednoduše využijete starší rohlíky.
Žemlovka s tvarohem
Žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka
Pokud máte doma přebytky staršího pečiva, je nejvyšší čas na žemlovku. Naše babičky ji často dělávaly a od nich nám zkrátka chutná nejvíc. Zkuste spolu s námi babičkám trochu konkurovat a udělejte si famózní žemlovku podle Josefa Maršálka. My už se nemůžeme dočkat, až ji ochutnáme. Tak pojďme na to!
Žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka
Postup přípravy
- V míse smíchejte vejce s krupicovým i vanilkovým cukrem. Přilijte rozpuštěné, ale ne horké máslo, přidejte špetku muškátového oříšku, mléko a smetanu.
- Vše důkladně promíchejte.
- Pečivo nakrájejte na malé kousky a přidejte je do směsi. Nechte pečivo nasáknout přibližně 15 minut.
- Ořechy nasekejte nahrubo a krátce opražte na suché pánvi, aby získaly intenzivnější chuť. Předehřejte troubu na 170 °C a vymažte zapékací mísu máslem.
- Do ní vložte polovinu nasáklého pečiva, posypte polovinou ořechů, poté přidejte druhou polovinu pečiva a zbytek ořechů. Žemlovku pečte zhruba 50 minut, dokud není na povrchu zlatavá.
- Po upečení nechte mírně vychladnout.
- V hrnci smíchejte vejce, smetanu, cukr a přidejte vanilkový extrakt, skořici a špetku muškátového oříšku.
- Zahřívejte na mírném plameni za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Nenechte dojít k varu.
- Hotovou omáčku přeceďte přes jemné sítko, aby byla dokonale hladká, a nechte ji zchladnout.
- Žemlovku podávejte přelitou jemnou vanilkovou omáčkou a případně ozdobte celými ořechy.
Tipy pro ještě lepší recept
- Ideální jsou starší žemle nebo rohlíky, které lépe nasáknou tekutinu.
- Experimentujte s různými druhy – například přidáním pekanových nebo kešu ořechů.
- Žemlovka chutná skvěle i studená. Uchovávejte ji v lednici a spotřebujte do dvou dnů.
- Připravte větší množství vanilkové omáčky, skvěle se hodí i k palačinkám nebo ovocným koláčům.
- Pečivo na tento recept můžete koupit ve výprodeji, ideálně den staré.
Zdroj: Kupi.cz