Bramborový salát je něco jako svíčková, Češi si na tato dvě jídla nenechají sáhnout. Variant bramborového salátu existuje nespočet, stejně jako jednotlivých přísad. Některé jsou velmi atypické, ty tradiční někteří naopak vynechávají.
Ačkoliv bychom původ bramborového salátu hledali v Rusku, kde ho ve své restauraci Hermitage podával úspěšný kuchař, Češi ho považují za své národní jídlo, bez kterého si mnozí nedokážou představit štědrovečerní či jinou sváteční večeři. Jíme ho s řízkem, kaprem, samotný nebo si ho s oblibou mažeme na chlebíčky.
Bramborový salát se jí po celém světě, vždy v trochu jiné úpravě. Ale nespočet variant bychom našli i v českých rodinách. Každá domácnost má totiž svůj vlastní recept, na který nedá dopustit. Rodiny, které se na svátky scházejí, dokonce mnohdy připravují několik druhů bramborového salátu, aby vyšly vstříc všem svým členům.
Základem tradičního bramborového salátu jsou uvařené brambory, kořenová zelenina, vejce, cibule, kyselé okurky a majonéza. Další přísady se liší.
Co se týká hrášku, existují dvě skupiny, přičemž první ho zařazuje, a druhá naopak vynechává. To údajně z toho důvodu, že má tendenci se rychle kazit, a pokud se salát nestihne sníst, je pak celý na vyhození.
„Jablko už podle mě není až tak netradiční surovina a bez toho by to nebyl pravý bramborový salát. Dokonce jsem to pár lidí naučila, jablko salát decentně osladí a dodá mu takovou svěžest a křupavý element. Nedám na něj v této podobě dopustit,” říká čtenářka Zuzana.
„Moje babička mě naučila do salátu přidávat křen. Je pak příjemně štiplavý, což vím, že není šálek kávy každého, ale naše rodina si na to zvykla a naopak nám už nechutná ten tradiční jen s majonézou. Můj vnuk si tam navíc dává ještě wasabi a to už vám pořádně hoří pusa,” směje se Milada.
Dále přidáváte papriku, česnek nebo klobásu. Tradiční to není, ale každý má jiné chutě a důležité je, aby salát chutnal.
Někteří přidávají do bramborového salátu ingredience, které nejsou ani trochu tradiční. Možná se vám při představě některé z kombinací zkřiví ústa.
„Na avokádo v salátu jsem přišel, když jsem byl na hubnoucí cestě a nemohl jsem si dovolit ten klasický plný majonézy. Avokádo je sice taky tučné, ale patří mezi zdravé tuky. Rozmačkané avokádo se solí a pepřem používám místo majolky a ani nevíte, jaká je to lahoda. Doporučuji všem zkusit, protože kdo ochutnal, ten uznal. Samozřejmě to trochu mění chuť, ale řekl bych, že k lepšímu a není vám po tom tak těžko, což je taky výhoda,” říká Vlastimil.
Vajíčková pomazánka s avokádem a cottage je lahodná záležitost, která jistě zachutná celé rodině. Ideálně podávejte na opečeném toustu jako snídani, svačinu nebo večeři, která zaručeně zasytí.
„Náš salát nemá běžnou barvu, nýbrž červenou. Je to od řepy, kterou dávám místo cibule. Jinak vše zůstává tradiční a máme to moc rádi, jen když to někdo vidí, tak se z té barvy zhrozí,” přiznává se smíchem Jolana.
„Je mi to skoro až trapné, ale mně klasický salát nikdy nechutnal a nikoho jiného teda neznám, ale já jsem si udělala vlastní – bez majonézy, jen brambory, vejce a brokolice. To míchám s jogurtem a je to lehký sváteční salát, který mohou ti, co hubnou, děti a i tací, kteří chtějí žít zdravě. Jím ho jen na Vánoce, ale na stole nám nechybí ani ten běžný tradiční salát kvůli některým členům naší rodiny,” svěřuje se Michaela.
Kapří vánoční polévka patří k tradičním českým vánočním pokrmům. Vývar z kapřích hlav doplňuje kořenová zelenina. A nesmí chybět ani jikry a mlíčí. Vyzkoušejte tento výborný recept.
Typickou surovinou, kterou lidi vyřazují a nahrazují jinou, je majonéza, ať už kvůli chuti, nebo vysokému obsahu kalorií. Vyměňují ji za jogurt, zakysanou smetanu, a někdo dokonce přidává smetanu ke šlehání, což ale kalorickou zátěž salátu určitě nesníží.
Řada lidí nemá ráda cibuli, nebo jsou na ni dokonce alergičtí. Tak ji nejedí ani v salátu, což prý zapříčiní absenci křupavosti. O tu se má postarat vyšší množství kyselých okurek.
Velmi zvláštní je vyřazování brambor, od kterých je odvozen samotný název. Brambory jsou totiž základem a bez nich to bramborový salát jaksi není. Stejně tak kořenová zelenina je klasickým základem, ale někteří záměrně vyřazují celer nebo petržel.
Jak to máte s bramborovým salátem vy, držíte se pevně klasického receptu, nebo přidáváte neobvyklou surovinu? Je něco, co vám v salátu vyloženě nechutná? Budeme rádi, když se s námi podělíte v komentářích.
Zdroj: Kupi.cz