Máslo nebo Hera? Věčné dilema, které rozděluje české domácnosti. Máslo je klasika, na kterou nedáme dopustit, ale rostlinné tuky jako Hera mají zase své výhody – jsou levnější, praktičtější a při pečení cukroví nebo dezertů často nenahraditelné. Který z nich je lepší? A kdy sáhnout po másle a kdy po rostlinném tuku? Pojďme si to rozebrat!
Ohledně průmyslově vyráběného rostlinného roztíratelného tuku se vedou dalekosáhlé diskuze. V podstatě existují jen dvě skupiny lidí, přičemž první na rostlinný tuk nedá dopustit a druhá by ho nikdy nekoupila. Pravdou je, že rostlinný tuk je cenově dostupnější než klasické přírodní máslo, ale popularita a prodeje másla „umělého“ dokazují, že si v českých domácnostech našlo své čestné místo.
Na trhu existuje hned několik značek, pod kterými je tuk prodáván, a mezi sebou se lehce liší. Nejtradičnější a nejznámější je Hera.
Kdo by neznal Heru? Asi každý, což je pravděpodobně proto, že už je tu s námi pěkně dlouhou dobu. Poprvé jsme o tradičním produktu mohli slyšet už v roce 1928, tedy v období předválečného Československa. Výrobní technologie povýšily kvalitu rostlinných tuků a zároveň snížily ceny, což umožnilo širší vrstvě obyvatel nákup.
Hera měla a stále má tolik věrných zákazníků, že nikdy nemuselo dojít k přerušení výroby, například vlivem války, vysokých nákladů či z jiných důvodů. Dodnes je Hera součástí domácích sladkých i slaných pokrmů, ale i pečení vánočního cukroví.
Zákazníci si v obchodech mohou vybrat mezi dvěma druhy. Prvním je Hera klasická, která obsahuje 70 % tuku a hodí se kromě pečení i do krémů a dortů, protože se jednoduše šlehá, nemá tendenci se srážet a má příjemnou máslovou chuť. Obsahuje 619 kalorií na 100 gramů výrobku a navíc v ní najdete i vitamín A a D.
Druhá je Hera máslová, která obsahuje 79 % tuku a její výhodou je to, že zaručí vláčné těsto a můžete s ní pracovat okamžitě po vytažení z lednice (narozdíl od klasického másla, které je třeba nechat povolit). Sto gramů máslové Hery je přibližně 620 kalorií.
Hera je sice tradiční, ale není jedinou značkou, která nabízí na trhu rostlinný tuk. Značka Stella nabízí rostlinný tuk ve třech verzích – cukrářskou (82 % tuku), máslovou (80 % tuku) a originální (80 % tuku). Zlatá Haná od Olmy má obsah tuku 74 % a stoprocentní rostlinná Rama má 79 % tuku.
Na toto téma se vedou neustálé diskuze. V minulosti jsme mohli být svědky, kdy se jednou jako zdravější doporučoval rostlinný tuk, podruhé zase máslo. Každý si proto musí udělat obrázek dle svého selského rozumu sám.
Máslo lidé vyrábí přes 2000 let, zatímco rostlinný tuk je spíše novinkou poslední doby. Jedná se o průmyslově zpracovaný tuk, kdežto máslo je stoprocentně přírodní produkt bez chemikálií. Klasické máslo také obsahuje vitamíny A, E, D a K a esenciální nenasycené mastné kyseliny.
Na druhou stranu rostlinný tuk obsahuje nižší množství nasycených mastných kyselin než máslo a důležité je sledovat také obsah transmastných kyselin, kterých by mělo být ideálně v kvalitním výrobku méně než 1 %. Oba výrobky tedy mají své výhody a nevýhody.
Pojďte si s námi upéct výbornou máslovou vánočku, se kterou jistě zazáříte u slavnostně prostřeného štědrovečerního stolu. Její příprava je sice hodně časově náročná, čeká vás přímo adrenalinové zaplétání pramenů těsta i rukou, ale ujišťujeme vás, že výsledek bude stát za to.
Veškeré tuky, margaríny, ale i máslo by mělo mít spíše nižší zastoupení v jídelníčku, jelikož je velmi kalorické. Také je třeba rozlišovat mezi zdravými (avokádo) a nezdravými (bůček) tuky. V potravinách najdeme i „skryté tuky“, a to tam, kde byste je nečekali – ve sladkostech, pečivu, sýrech apod.
Zdroje: Kupi.cz, Akademie kvality