Dokonalá kapustová polévka s moravskou klobásou na zimní večery

Polévka s klobásou v talíři Alexander Prokopenko / Shutterstock.com

Hledáte jednoduchý, ale přitom chutný recept, který zahřeje a zasytí? Kapustová polévka s uzeninou je ideální volbou pro chladné dny. Tato polévka spojuje výživnou a jemně zemitou chuť kapusty s výraznou pikantností moravské klobásy. Navíc ji zvládnete připravit doslova za chvíli.

Přečtěte si také

Mobily v EU nově dostanou „energetické“ štítky, jejich oprava prý bude levnější a dostupnější

Kapusta jako všestranná surovina v kuchyni

Kapusta patří mezi košťálovou zeleninu, která je neprávem podceňovaná. Je bohatá na vitaminy C, K a také na vápník či vlákninu. V období zimy, kdy je naše imunita vystavena větším nárokům, se kapusta stává ideálním doplňkem jídelníčku. Vzhledem k její jedinečné chuti a strukturovanému listoví je možné ji použít do nejrůznějších pokrmů – od dušených směsí, přes přílohy až po polévky. A právě jedním ze způsobů, jak kapustu chutně a jednoduše zpracovat, je příprava této polévky.

S touto polévkou totiž dokážete z minima ingrediencí vykouzlit skutečně maximum chuti.

Kapustová polévka s klobásou – recept

  • Počet porcí: 4
  • Délka přípravy: 45 minut

Ingredience

  • 1 menší hlávka kapusty
  • 2 větší brambory
  • 80 g moravské klobásy
  • 1 litru hovězího vývaru
  • 150 g cibule
  • 90 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 3 stroužky česneku
  • špetka pepře
  • špetka soli
Polévka s klobásou v bílém talíři Alexander Prokopenko / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Kapustu rozčtvrtíme a odstraníme tvrdý košťál. Listy pokrájíme na proužky o šířce asi 2 cm, aby se pohodlně vešly na lžíci. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme, česnek zbavíme slupky a nakrájíme na tenké plátky.
  2. V širším hrnci si rozehřejeme polovinu másla (cca 50 g) na středním plamenu. Přisypeme cibuli a na kostičky nakrájené brambory a necháme ji pomalu zesklovatět, což trvá přibližně 2–3 minuty. Poté přidáme připravenou kapustu s česnekem a vše restujeme další půl minuty. Nakonec k základu přisypeme mouku a důkladně promícháme, aby se mouka rovnoměrně opekla.
  3. K směsi v hrnci přilijeme hovězí vývar, vše důkladně promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen na minimum a necháme polévku mírně probublávat přibližně 18 minut, během kterých kapusta změkne a propojí se chutě.
  4. Mezitím si moravskou klobásu nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi si rozpustíme zbytek másla na vyšším plamenu a klobásu na něm krátce opečeme, aby získala zlatavou kůrku a uvolnila svou vůni.
  5. Orestovanou klobásu vmícháme do polévky, polévku dochutíme solí a pepřem dle potřeby a ještě dvě minuty provaříme. Hned poté můžeme servírovat.
Zelňačka s klobásou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Zelňačka s klobásou

Poctivá hustá zelňačka s klobásou je velmi chutná a zdravá polévka. Stačí k ní přikousnout čerstvý chleba a zasytí vás na dlouhou dobu. Pravá zelňačka se dělá z kysaného zelí, je tedy nabitá mnoha vitamíny a minerály.

Zelňačka s klobásou
Krémová polévka s kapustou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Krémová polévka s kapustou

Krémová polévka s kapustou obsahuje hodně vitamínů a dokáže perfektně zahřát i zasytit. Skvěle se hodí jako ideální oběd nebo večeře do chladných dnů. Na přípravu je velmi jednoduchá, vhodná i pro začátečníky.

Krémová polévka s kapustou

Tipy pro vylepšení receptu

  • Vždy vybírejte pevnou hlávku kapusty s čerstvými a tmavě zelenými listy. Zvadlé nebo zažloutlé listy značí, že zelenina není už příliš čerstvá.
  • Pro lehčí variantu můžete místo klobásy přidat například šunku na kostky nebo uzené tofu. I míchané restované houby mohou být zajímavou alternativou.
  • Pokud máte čas, rozhodně zkuste hovězí vývar připravit čerstvý. Polévka získá výraznější chuť. V krajním případě můžete sáhnout i po kvalitním bio bujónu.
  • Polévku podávejte s křupavým pečivem nebo domácími krutony připravenými z rozpečeného chleba.

Zdroj: Kupi.cz