Hledáte jednoduchý, ale přitom chutný recept, který zahřeje a zasytí? Kapustová polévka s uzeninou je ideální volbou pro chladné dny. Tato polévka spojuje výživnou a jemně zemitou chuť kapusty s výraznou pikantností moravské klobásy. Navíc ji zvládnete připravit doslova za chvíli.
Kapusta jako všestranná surovina v kuchyni
Kapusta patří mezi košťálovou zeleninu, která je neprávem podceňovaná. Je bohatá na vitaminy C, K a také na vápník či vlákninu. V období zimy, kdy je naše imunita vystavena větším nárokům, se kapusta stává ideálním doplňkem jídelníčku. Vzhledem k její jedinečné chuti a strukturovanému listoví je možné ji použít do nejrůznějších pokrmů – od dušených směsí, přes přílohy až po polévky. A právě jedním ze způsobů, jak kapustu chutně a jednoduše zpracovat, je příprava této polévky.
S touto polévkou totiž dokážete z minima ingrediencí vykouzlit skutečně maximum chuti.
Kapustová polévka s klobásou – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 45 minut
Ingredience
- 1 menší hlávka kapusty
- 2 větší brambory
- 80 g moravské klobásy
- 1 litru hovězího vývaru
- 150 g cibule
- 90 g másla
- 30 g hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- špetka pepře
- špetka soli
Alexander Prokopenko / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Kapustu rozčtvrtíme a odstraníme tvrdý košťál. Listy pokrájíme na proužky o šířce asi 2 cm, aby se pohodlně vešly na lžíci. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme, česnek zbavíme slupky a nakrájíme na tenké plátky.
- V širším hrnci si rozehřejeme polovinu másla (cca 50 g) na středním plamenu. Přisypeme cibuli a na kostičky nakrájené brambory a necháme ji pomalu zesklovatět, což trvá přibližně 2–3 minuty. Poté přidáme připravenou kapustu s česnekem a vše restujeme další půl minuty. Nakonec k základu přisypeme mouku a důkladně promícháme, aby se mouka rovnoměrně opekla.
- K směsi v hrnci přilijeme hovězí vývar, vše důkladně promícháme a přivedeme k varu. Stáhneme plamen na minimum a necháme polévku mírně probublávat přibližně 18 minut, během kterých kapusta změkne a propojí se chutě.
- Mezitím si moravskou klobásu nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi si rozpustíme zbytek másla na vyšším plamenu a klobásu na něm krátce opečeme, aby získala zlatavou kůrku a uvolnila svou vůni.
- Orestovanou klobásu vmícháme do polévky, polévku dochutíme solí a pepřem dle potřeby a ještě dvě minuty provaříme. Hned poté můžeme servírovat.
Zelňačka s klobásou
Poctivá hustá zelňačka s klobásou je velmi chutná a zdravá polévka. Stačí k ní přikousnout čerstvý chleba a zasytí vás na dlouhou dobu. Pravá zelňačka se dělá z kysaného zelí, je tedy nabitá mnoha vitamíny a minerály.
Zelňačka s klobásou
Krémová polévka s kapustou
Krémová polévka s kapustou obsahuje hodně vitamínů a dokáže perfektně zahřát i zasytit. Skvěle se hodí jako ideální oběd nebo večeře do chladných dnů. Na přípravu je velmi jednoduchá, vhodná i pro začátečníky.
Krémová polévka s kapustou
Tipy pro vylepšení receptu
- Vždy vybírejte pevnou hlávku kapusty s čerstvými a tmavě zelenými listy. Zvadlé nebo zažloutlé listy značí, že zelenina není už příliš čerstvá.
- Pro lehčí variantu můžete místo klobásy přidat například šunku na kostky nebo uzené tofu. I míchané restované houby mohou být zajímavou alternativou.
- Pokud máte čas, rozhodně zkuste hovězí vývar připravit čerstvý. Polévka získá výraznější chuť. V krajním případě můžete sáhnout i po kvalitním bio bujónu.
- Polévku podávejte s křupavým pečivem nebo domácími krutony připravenými z rozpečeného chleba.
Zdroj: Kupi.cz