Vánoční pečení je v plném proudu, ale než se pustíte do dalších dávek cukroví, mrkněte na svoje formičky a vykrajovátka. Ty, co vytahujete jednou za rok, můžou být zašlé, ulepené od mastnoty nebo dokonce zrezivělé. Ať už používáte staré kovové formičky po babičce, silikonové formy na rohlíčky nebo nové vykrajovátka, zaslouží si pořádnou péči. Poradíme vám, jak je jednoduše vyčistit, aby cukroví nejen skvěle chutnalo, ale taky krásně vypadalo.
Omývání klasických vykrajovátek není příliš složité, někdy však mohou v záhybech zůstávat zbytky těsta. Na ty si vezměte tenké kartáčky (klidně ty, které se používají k čištění kovových či skleněných brček) nebo zmuchlaný kousek alobalu, který je účinný také pro odstranění případné koroze. Pro vyleštění použijte jedlou sodu (smíchanou s kapkou vody do jemné kašičky) nebo ocet.
Vykrajovátka se mimo jiné doporučuje důkladně omýt i v případě, kdy jste si pořídili zcela nová. Z výroby na jejich povrchu mohou přebývat nežádoucí látky a oleje, které v cukroví rozhodně nechceme. Úplně si v tomto případě vystačíte s trochou žáru.
Tradiční plechové formičky, které možná máme ještě po našich babičkách, jsou při pečení kvalitními a odolnými pomocníky, přesto si zaslouží řádnou údržbu. Po čase totiž mohou být zašlé nebo zrezivělé, zbylé drobky z loňské várky těsta zase mohou žluknout a zapáchat. Jak navrátit kovu lesk a čistotu?
A čeho se naopak vyvarovat? Formičky by neměly přijít do styku s odmašťujícími a silně chemickými přípravky. Z toho důvodu pro ně není vhodná ani myčka na nádobí. Vysušili byste jejich povrch a udělali je vůči korozi ještě náchylnější. Lehké plechové nebo kovové formičky by se navíc mohly v myčce rozletět na všechny strany a poškrábat ostatní nádobí, nebo dokonce poničit spotřebič samotný.
Před uskladněním je potom dejte důkladně proschnout. Rozhodně se nespoléhejte pouze na utření utěrkou, ale raději je nechte dostatečně dlouho na odkapávači nebo topení (pokud to materiál dovolí). Právě zbytková vlhkost je hlavním původcem koroze.
Jsou nepřilnavé, cukroví se z nich snadno vyklápí a v jedné formě naráz upečete nebo připravíte hned několik kousků vanilkových rohlíčků, vosích hnízd nebo drobných pralinek.
Na druhou stranu právě proto, že tento materiál neabsorbuje žádnou mastnotu, se také hůře čistí. Zvláště pokud tyto formy používáte jen jednou za rok, vás mohou po vytažení nemile překvapit lepkavou vrstvou na povrchu, která někdy zapáchá zatuchlinou nebo žluklým tukem. Její odstranění je poměrně obtížné (zvláště pokud jste ji důkladně neumyli po posledním použití), přesto se o to můžete před letošním pečením pokusit.
Ořechové pracny nebo také medvědí tlapky patří mezi tradiční české cukroví našich babiček. Jejich příprava je snadná, jen k pečení potřebujeme plechové nebo silikonové vyklápěcí formičky.
Pokud je i přesto povrch stále nepříjemně lepivý a zanesený, možná je načase poohlédnout se po formách nových. Bohatou vánoční nabídku pro pečení cukroví nyní najdete například v obchodech Kitos, Tescoma, Tchibo nebo Lidl.
Zdroj: Kupi.cz