Trávicí enzymy mohou být užitečným pomocníkem při trávení, zejména pokud si dopřejete těžší jídlo nebo se přejíte. Jak ale skutečně fungují a kdo by je měl užívat? Jsou tyto přípravky nezbytné, nebo jde jen o marketingový tah? Odbornice na výživu vysvětluje, kdy má smysl po trávicích enzymech sáhnout, jak je správně užívat a na co si dát při jejich výběru pozor.
Trávicí enzymy jsou proteiny, které pomáhají rozložit některé živiny na menší molekuly, podporují tedy samotné trávení a pomáhají posunu a zpracování jídla, jinak řečeno urychlují látkovou přeměnu. Není to ale jejich jediná funkce, také ničí toxiny a podílí se na budování svalů.
Existují tři typy – amyláza (štěpí škroby a sacharidy na cukry), proetáza (štěpí bílkoviny na aminokyseliny) a lipáza (štěpí lipidy, tedy tuky a oleje, na glycerol a mastné kyseliny).
Zdravý člověk má dostatek trávicích enzymů a nepotřebuje je doplňovat, ale jsou tací, kteří trpí jejich nedostatkem. V takovém případě je vhodné zařadit potraviny, jež jsou bohaté na enzymy, nebo je doplnit uměle, pomocí různým doplňků stravy.
„Trávicí enzymy jsou tělem produkované specifické bílkoviny, které se používají při rozkládání složek potravy na jednodušší molekuly, které tělo dokáže snadno vstřebat. Někteří lidé mohou mít problém s nedostatkem těchto enzymů, nebo je potřebují suplementovat. Nedostatek těchto enzymů může způsobit nepříjemné zažívací obtíže, například nadýmání, plynatost, pocit těžkosti po jídle nebo špatné trávení,“ uvádí pro Kupi.cz nutriční specialistka Lenka Tarasidu.
Zdravý člověk nepotřebuje enzymy uměle doplňovat, jelikož si jich jeho tělo vyrábí dostatek. Kdo by po nich tedy měl sáhnout? „Trávicí enzymy jsou vhodné pro osoby s trávicími problémy, pro lidi s poruchou tvorby enzymů, starší lidi, sportovce nebo osoby na specifických dietách,“ říká Tarasidu.
Pokud chcete doplnit enzymy přirozeně, zaměřte se na vyšší příjem ananasu, papáji, avokáda, kimchi, kefíru, kiwi, manga, banánu, medu nebo zázvoru.
Trávicí enzymy mohou být nápomocné v případě, kdy se přejíte nebo sníte nějaký těžce stravitelný pokrm. Může se pak cítit nafouklí nebo vás může bolet břicho právě vlivem toho, že tělo jídlo nemůže strávit. Trávicí enzymy tak trávení mohou podpořit.
„Trávicí enzymy se prodávají ve formě kapslí, tablet nebo prášku. Nejlepší účinek mají, když se užívají na začátku jídla. Tento postup umožňuje enzymům, aby byly přítomny zároveň s potravou,“ radí Lenka Tarasidu.
Jako u všech produktů, jsou na trhu enzymy v různých cenových kategoriích. Zeptali jsme se, zda stačí investovat do levnějších, nebo jsou automaticky neúčinné.
„Cena se odvíjí od kvality a složení konkrétního produktu – obecně platí, že přípravky s širším spektrem enzymů, nebo ty s přidanými složkami například probiotik, bývají dražší. Ceny se pohybují od 100 Kč až do několika set korun za měsíční dávku. Dražší varianty však nemusí nutně znamenat lepší účinnost – pro mnohé je přínosné zaměřit se spíše na složení a dávkování,“ dává cennou radu nutriční specialistka.
Pokud vás trápí zažívací potíže, poraďte se nejprve se svým lékařem či nutričním specialistou. Mnohem účinnější než umělé doplňování enzymů totiž může být jednoduchá změna jídelníčku.
„Dle mého názoru trávicí enzymy mohou být užitečné pro lidi s určitými zažívacími problémy nebo specifickými potřebami, ale pro běžnou populaci nejsou nutné. Pokud někdo zažívá pravidelné potíže s trávením, je lepší nejprve konzultovat situaci s lékařem a zaměřit se na úpravu stravy, což může být efektivnější i levnější než dlouhodobé užívání doplňků,“ zakončuje nutriční specialistka Lenka Tarasidu.
Zdroj: Kupi.cz, NZIP