Bublifuk koupíte svým dětem v každém hračkářství, ale jestli bude dělat velké a pevné bubliny, je vždycky trošku loterie. A taky kolikrát nechává fleky na oblečení nebo nábytku, což nikdo nechce. Vyrobte si domácí bublifuk podle profesionálního bublináře, stačí vám tyto běžné suroviny a vědět, jak na to.
„Vyrobit domácí bublifuk je samozřejmě možné. Minimálně ten klasický na malé bubliny hravě zvládnete. Při správném poměru bude dokonce fungovat i koncept jarové vody,“ říká pro Kupi bublinář Daniel Kunášek ze Zabublej.cz, který na svých show dělá jak malé, tak obří bubliny s průměrem přes jeden metr.
Ovšem jak vyplývá z řady receptů a návodů na internetu, obyčejná mýdlová nebo saponátová voda pro krásné bubliny nestačí, chce to znát několik klíčových ingrediencí a správný postup smíchání, což potvrzuje i Kunášek. Všechny tajné složky své vlastní směsi Zabublej, kterou rovněž prodává, neprozradil, ale o to zásadní se podělil. A přidal i tipy, jak vytvořit nejlepší domácí „očko“.
„Pro bublifuk jsou důležité zejména tři prvky – destilovaná nebo převařená voda, správný detergent (mycí prostředek, pozn. red.) a kypřicí prášek,“ říká Kunášek. Jeho směs na rozdíl od některých jiných nedělá fleky na oblečení, nábytku nebo podlaze, protože neobsahuje sladkou, viskózní složku (více níže).
Většina komerčně dostupných bublifuků nebo i populárních receptů obsahuje glycerin, což je bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, která bublinám sice dodává pevnost, ale může zanechávat fleky. Je totiž sladká a jak všichni víme, fleky na textilu nebo dřevěném nábytku nechávají i sladké nápoje.
„On funguje sice dobře, dělá hezké bubliny, ale může zapříčinit mastné fleky. Osobně bych se glycerinu, oleji a podobným látkám vyhnul. Jsou sice levné, lehce dostupné, ale pro domácí použití ne úplně vhodné,“ říká bublinář Kunášek. Když už by chtěl někdo dělat venku velké bubliny, doporučuje přidat do směsi s kypřícím práškem a jarem ještě trochu guarové gumy, jež je k sehnání v potravinách nebo drogerii.
Stejně tak řada receptů na domácí bublifuky obsahuje cukr, kukuřičný škrob, nebo dokonce i med. Přidáním těchto surovin opravdu docílíte pevnějších bublin, ale takový bublifuk je vhodný na používání spíše venku, nežli v interiéru.
Pokud máte očko z kupovaného bublifuku, můžete ho použít i pro bubliny z vlastnoručně namíchané směsi. Ale pokud byste si chtěli vyrobit i vlastní bublinářský nástroj, tak můžete.
„Očko je potřeba takové, aby dobře drželo kapalinu – aby z něj kapalina rychle nestékala. Může se použít bavlněná tkanička nebo chlupaté vyráběcí drátky. Na obří bubliny je pak nejlepší tkanička na tyčkách,“ vysvětluje Kunášek. Řadu nástrojů vymyslel a vyrobil, vystupuje s nimi při svých zábavných show a také je prodává, stejně jako profesionální směsi.
Na internetu a především na sociálních sítích můžeme najít i další způsoby, jak doma dělat bubliny. Ponořit do vyrobené směsi a vyfoukat přes ně bubliny jde i s trychtýřem, ustřiženou PET lahví, brčkem nebo síťkou od citrusů.
Dělání bublin bublifukem je zábava, která přináší radost dětem i dospělým už po dlouhé generace. Vyfukování bublin rozvíjí u dětí jemnou motoriku, protože správné uchopení a manipulace s bublifukem vyžadují přesnost a kontrolu. Navíc foukáním trénují dech a tak trochu objevují zákonitosti chemie a fyziky.
Bubliny vznikají díky tenké vrstvě kapaliny, která obklopuje vzduch uvnitř bubliny. Kulatý tvar zaujímají, proto že kapalina má tendenci se stáhnout do co nejmenšího povrchu, což je právě koule – tak se povrchové napětí snaží udržet kapalinu v jednotném tvaru. Průhlednost a mírná „duhovost“ bublin je dána tenkou vrstvou mýdlové vody, skrze kterou prochází světlo.
A jaké je ideální prostředí pro dělání bublin? Bubliny praskají hlavně tehdy, když tenká vrstva kapaliny ztratí vlhkost – proto se jim lépe daří ve vlhkém prostředí, třeba po dešti. V suchém a horkém létě, kdy je ve vzduchu málo vlhkosti, bubliny rychleji vysychají a praskají. Ale to je normální a dětem dělá největší radost právě praskání.
„Říkám to svým bublinářům pořád. Hlavní je mít z bublin radost, užít si je. Sami, s kamarády, s rodinou… Jsou tu totiž jenom chvíli. Tak se vykašlete na upejpání a nechte prostor upřímné radosti,“ uzavírá pro Kupi profesionální bublinář Kunášek.
Zdroje: Kupi, Ontario science center, Zabublej