Co dělat, když je vám po jídle těžko? Lehnout si je největší chyba, říká odbornice

Nemocná žena se drží za břicho voronaman / Shutterstock.com

Vánoce jsou obdobím hojnosti, a to se často odráží i na našem talíři. Kapr s bramborovým salátem, cukroví nebo různé sváteční pochoutky – to vše může vést k pocitu těžkosti a nepohodlí po jídle. Co dělat, když se přejíte nebo vám těžké jídlo nesedne? Odbornice radí, jak podpořit trávení, zmírnit nepříjemné pocity a čemu se raději vyhnout, abyste si sváteční dny užili bez trápení.

Přečtěte si také

Co se zbylými bílky po pečení? Tento poklad nevyhazujte! Ještě z nich vykouzlíte sladké i slané dobroty

Co způsobuje těžký žaludek?

Bramborový salát s kupou majonézy, velká porce cukroví nebo pořádná dávka smažených řízků – to je jen malý výčet jídel, po kterých můžete v břiše pociťovat nepříjemnou těžkost. Pěkně potrápit dokáže i větší množství syrové zeleniny navečer nebo konzumace zvýšeného množství jídla najednou, což označujeme jako typické přejedení. Máte pak pocit, že jediné, co zvládnete, je přesunout se od stolu do postele. Je to ale správné řešení?

„Pocit těžkosti v žaludku je způsobena zejména těžkými a tučnými jídly, které zatěžují trávicí systém. Nebo také přejedením, kdy sníme velkou porci jídla, zaplníme tím žaludek a cítíme se plní. Také nedostatkem pohybu, kdy po jídle zůstaneme sedět nebo ležet, což zpomaluje trávení. V neposlední řadě je to také způsobeno rychlým stravováním, kdy špatně žvýkáme a spolykáme vzduch, který způsobí nadýmání,“ uvádí pro Kupi nutriční specialistka Lenka Tarasidu.

Jak si pomoci od bolestí

I přesto, že víte, co vás čeká, chutě jsou tak obrovské, že neodoláte? Následně musíte čelit těžkostem v břiše, jež vám někdy doslova brání v běžném fungování. Naštěstí ale můžete zkusit některý z tipů, který podpoří trávení a pomůže vám zbavit se nepříjemností.

Lenka Tarasidu radí: „Když už nás žaludek bolí, je vhodná procházka. Lehký pohyb totiž může pomoci žaludek rozhýbat a zlepšit trávení. Můžeme vyzkoušet také dechová cvičení nebo tzv. ‚kočičí hřbet‘, což napomáhá přirozenému posunu potravy trávicím traktem.“

Velmi vhodné je si po jídle uvařit bylinkový čaj, ať už mátový, fenyklový, heřmánkový, anýzový nebo zázvorový. Popíjení teplého čaje bude jednak příjemné, jednak pomůže s uvolněním trávicího systému.

Žena drží v ruce kousek pizzy Prostock-studio / Shutterstock.com

Voda s citronem jako první záchrana

Možná se to zdá jako nesmysl, ale voda s citronem může pomoci jak na těžký žaludek, tak na ten překyselený. Kyselý citron působí zásaditě a odstraní případné překyselení. Jen to s ním nepřežeňte. Pokud hledáte alternativu, zkuste skořici, která zklidňuje, působí protizánětlivě i antibakteriálně.

Pokud nic nezabere, existují pomocníci, které koupíte v lékárně nebo drogerii. Vyzkoušejte Antimetil (36 tablet/185 Kč), Žaludeční pastilky (20 pastilek/219 Kč) nebo Vyprošťovák (20 tablet/49 Kč).

Lehnout si je největší chyba

Mnoho lidí má tendenci si po nedělním obědě, přejedení nebo těžkém jídle jít lehnout, protože mají pocit, že jim to pomůže. Nevědí, že si tím stav ještě zhorší. Nedoporučuje se zažité ulehnutí po jídle, kdy to může problém ještě zhoršit. Poloha vleže zpomaluje trávení a zvyšuje riziko pálení žáhy,“ říká Lenka Tarasidu.

Zkuste se přemoci a zajít na pomalou, klidně krátkou procházku nebo zvolte lehké cvičení, což pomůže i v případě, kdy jste se přejedli syrovou zeleninou nebo něčím, co vám zkrátka nesedlo.

Další chybou je zařazení nevhodných jídel poté, co vám slehne. Vyhněte se opět těžkým a kořeněným pokrmům, naopak zařaďte lehká a dobře stravitelná jídla (např. banán).

Jak těžkému žaludku předejít?

Někdy je těžké odolat, ale nejlepší je těžkému žaludku předcházet, než ho později řešit a trápit se bolestmi. Bude to sice chtít notnou dávku odříkání nebo omezení, ale později budete vděční za své rozhodnutí. Zatímco ostatní nezapnou kalhoty, vy se budete cítit skvěle.

„Vyvarovat se tomu můžeme, když budeme jíst pomalu a v menších dávkách, aby měl žaludek čas signál o sytosti vyslat do mozku. Pomalé jedení také podporuje správné rozžvýkání potravy, což je pro trávení důležité. Když víme, že nás čeká těžší jídlo, můžeme použít pár preventivních kroků. Například uzpůsobit jídelníček předem, zařadit bylinky (mátu nebo fenykl) a procházku,“ říká Tarasidu.

Je také vhodné zařadit trávicí enzymy nebo probiotika, což jsou látky, které pomáhají štěpit potravu a podporují zdravou střevní mikroflóru. I tak banální krok může předcházet pocitům těžkosti, což potvrzuje i nutriční specialistka Lenka Tarasidu.

Zdroj: Kupi.cz