Toužíte po rychlé a chutné sladké svačině? Připravte si nadýchané kefírové šišky, které jsou hotové během čtvrt hodiny. Tento recept kombinuje jednoduchost přípravy s vynikající chutí. Křupavé na povrchu, měkké uvnitř – přesně takové jsou tyto domácí smažené šišky. S posypkou z moučkového cukru a kvalitním džemem vytvoří dokonalou pochoutku pro celou rodinu.
Tradice českých smažených dobrot
Smažené sladké pečivo má v české kuchyni dlouhou tradici. Již naše prababičky připravovaly různé druhy smažených dobrot, od klasických koblih až po šišky. Dříve se tyto pochoutky připravovaly zejména v období masopustu, kdy hospodyně zpracovávaly zásoby mouky a vajec před nadcházejícím půstem. Kefír jako ingredience přinese do receptury nový rozměr – těsto je díky němu vláčnější a nadýchanější než při použití mléka.
Smažené kefírové šišky – recept
- Počet porcí: 10
- Doba přípravy: 15 minut
Ingredience
- 2 ks vajec
- 150 ml kefíru
- 200 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 špetka soli
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
- džem dle chuti na podávání
Chatham172 / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. V míse důkladně promíchejte vajíčka s kefírem.
- V jiné míse smíchejte všechny sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva, oba cukry, sůl a důkladně promíchejte.
- Spojte mokré a sypké ingredience do hladkého těsta. Těsto nechte 10 minut odstát před smažením.
- V hlubší pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Pro kontrolu teploty vhoďte malý kousek těsta – měl by vyplavat a začít se zbarvovat.
- Nesmažte příliš mnoho šišek najednou, aby se olej příliš neochladil.
- Pomocí dvou lžiček namáčených v oleji tvarujte šišky a vkládejte je do rozpáleného oleje.
- Smažte do zlatohnědé barvy z obou stran.
- Hotové šišky nechte okapat na papírových utěrkách a ještě horké obalte v moučkovém cukru a servírujte s oblíbeným džemem.
Bavorské vdolky
Bavorské vdolky jsou výtečný smažený dezert, podávaný s povidly a tvarohem. Jde vlastně o alternativu koblížků s velmi dobře vyladěnou chutí a doslova se rozpadají na jazyku. Jejich příprava je navíc velmi jednoduchá a zvládnou je i začátečníci.
Bavorské vdolky
Tipy z redakce
- Kvalitní kefír by měl být základem, v tomto případě se nevyplatí šetřit nebo kupovat light verzi.
- Pro jemnější chuť přidejte do těsta nastrouhanou citronovou kůru.
- Můžete obohatit těsto o 1 lžíci rumu, který dodá zajímavé aroma.
- Experimentujte s příchutěmi – vanilkový extrakt nebo skořice jsou skvělou volbou.
- Smažte na kokosovém oleji.
- Místo cukru použijte javorový sirup nebo med na namáčení.
Zdroj: Kupi