Pečivo a pekařské výrobky jdou na odbyt. Lidé je milují a nedají dopustit na kvalitu a čerstvou chuť. Pekárny ale byly donuceny zdražit. Co nového si letos můžete dopřát třeba k snídani?
Samostatné pekárny, ale i ty, které jsou součástí obchodních řetězců, pečou jako o život. Málokdo si bez pečiva dokáže představit svůj den a dnes si vybere opravdu každý. Na výběr je od bezlepkového, celozrnného i bílého pečiva po sladké, slané, plněné či dietní. Pekárny před sebou mají vrcholnou sezónu konce roku, kdy do svého sortimentu zařazují vánoční pečivo.
Obliba vánočního pečiva navíc každý rok stoupá a pekárny musí navyšovat objem výroby. „Letos plánujeme v šestnácti pekárnách a cukrárnách Globus vyrobit vyšší množství vánočního pečiva než uplynulé roky a jsme také připraveni ihned reagovat na zvýšenou poptávku. Letos plánujeme zpracovat dokonce 14 tun ručně vyrobeného cukroví,“ říká pro Kupi Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje pekáren Globus.
Každý rok pekárny přicházejí s novými nápady, které dávají před Vánoci do prodeje, a zkoušejí, zda se uchytí. Sází i na klasiku.
„Z vánočního cukroví pečeme přímo v Globusech hned několik druhů a vždy se jedná o máslové cukroví, které lze koupit dle druhu zvlášť nebo mix cukroví v kazetách po 370 g a 600 g. Navíc v letošním roce plánujeme prodávat i naše ručně vyráběné cukroví také v Café Globus ‚vážené‘, možné bude si i konkrétní gramáž cukroví předem objednat. V sortimentu najdou naši zákazníci také sněhové pečivo, oblíbené kokosky, vánoční kuličky z másla a v neposlední řadě populární chlazená máslová vánoční těsta v osmi druzích,“ uvádí Meduna za Globus.
Někteří výrobci dokonce nic nevymýšlí a sázejí na to, co vždy fungovalo. „Vánoční novinky nemáme, držíme se vánočních klasik, jen v období kolem Mikuláše nabízíme linecké čerty. Český zákazník si drží vánoční tradice a k tomu patří již tradiční sortiment, proto v období Vánoc neexperimentujeme zatím s novinkami, ale držíme se osvědčené klasiky, která funguje,“ říká pro naši redakci Veronika Budínová za pekárnu Kabát.
Zákazníci pekařství PAUL ale rádi experimentují, a i přesto, že jde o francouzské pekařství, vsadili letos lehce na španělský styl. Lidé si mohou během podzimu pochutnat na slaném koláči s paprikou a chorizem, ze sladkého mohou vyzkoušet kaštanovou eclair a jako nápoj perfektně zahřeje horké yuzu s mangem a dotykem chilli. Vánoční období opět pohltí máslová vánočka, mandarinková voda a badyánem a vanilkou a Párty chléb s ementálem a lanýžovým olejem. Ze sladkého se k čaji či kávě perfektně hodí pečivo Palmier.
Každá pekárna sází na něco jiného, některé se pevně drží osvědčených receptů našich předků, jiné se zase poohlíží po zvyklostech a surovinách z celého světa, jak bylo zmíněno u pekárny PAUL.
„Inspirovali jsme se u našich babiček. Dodržujeme u cukroví receptury takové, jako byste si ho pekli doma s babičkami, ruční výroba, poctivé suroviny, nic dalšího v tom není potřeba hledat. Držet kvalitu a poctivost práce,“ dodává zástupkyně pekárny Kabát.
Nedávné zvyšování cen másla, čokolády, ale i dalších surovin vedlo ke zdražení pekárenských produktů. „Nepatrně jsme zdražili, ale žádné skokové zdražení to není,“ uvádí Budínová. Za Globus se přidává Meduna: „Vzhledem k vysokému nárůstu cen másla, kakaa a čokolády jsme nuceni oproti loňskému roku navýšit průměrně o cca 8 %.“
Kavárně PAUL se povedlo ceny pro tento rok ponechat: „Tento rok ceny držíme, ale příští rok už se nám zdražení bohužel nevyhne. Vzhledem k tomu, kolik másla dáváme například do Vánočky, to ani jinak nejde,“ říká Filip Kubernat, ředitel pekařství PAUL.
Vánočka s mandlovými plátky patří mezi tradiční vánoční recepty, připravit si ji však můžete i kdykoli jindy. Tajemství úspěšné vánočky je v kynutí – když ji necháte kvalitně vykynout, po upečení si můžete vychutnat lahodné sladké pečivo třeba k snídani.
Nejvíce lidé kupují vánočky, což pekárny potvrzují. Na odbyt jde ale také cukroví, a to jak jednotlivé druhy, tak mix.
„Před letošními svátky mají pekaři v Globusu v plánu také ručně uplést a upéct 270 tisíc vánoček. Celkem pečou čtyři druhy vánoček včetně máslové, kilové De Luxe nebo vánočky bez rozinek, aby si vybrat mohl každý. Zároveň pleteme dva druhy vánočních věnců, také s rozinkami a bez rozinek. Letos pekaři v Globusu spotřebují na 31 tun másla, 13 tun rozinek, 11 tun mandlových plátků,“ říká Pavel Meduna.
Zdroj: Kupi