Rooibos jako alternativa kávy získává na popularitě. Připravit se dá jako espresso i cappuccino

Šálek espressa z rooibosu Ezequiel Izaguirre / Shutterstock.com

Nejrůznější bezkofeinové alternativy kávy dostupné na našem trhu jsou ideálním způsobem, jak povzbudit tělo a zároveň se vyvarovat kofeinu. Věděli jste ale, že mezi ně patří i rooibos, ze kterého lze udělat nejen výborný čaj, ale také nápoj ve stylu espressa z kávovaru nebo cappuccina? Proč se nápoj doporučuje jako skvělá náhrada kávy a jaké má benefity?

Přečtěte si také

Zapomeňte na svařák! Zahřejte se horkými drinky z čaje, čokolády i džusu

Ani čaj, ani káva

Rooibos se vyrábí z listů a stonků jihoafrického keře zvaného čajovec kapský. Mnozí odborníci jej nepovažují za čaj v pravém slova smyslu, ačkoliv se pije úplně stejně. Neobsahuje kofein, je doslova nabitý antioxidanty a díky oxidaci, kterou jeho drcené lístky prochází, získává svou charakteristickou červenou až hnědou barvu. Také proto se mu někdy přezdívá červený čaj.

Díky jeho struktuře a zajímavé chuti je ovšem možné z něj připravovat také nápoj podobný kávě. Můžete se proto setkat i s označením červené espresso neboli red espresso.

Rooibos tak technicky vzato není ani čajem, ani kávou, přesto ho lze pít na oba způsoby. A vychutnávat si u toho celou řadu výhod.

Detailní záběr na ruce baristy nalévajícího mléko do šálku červeného espressa acidguru / Shutterstock.com

Benefity pití rooibosu

Díky absenci kofeinu si ho v první řadě můžete oproti kávě nebo černému a zelenému čaji dopřávat v jakémkoliv množství, kdykoliv během dne. Je navíc vhodný také pro malé děti i těhotné a kojící ženy.

Říká se o něm, že má uklidňující i protistresové účinky a navečer přispěje ke klidnějšímu usínání. Rooibos navíc podporuje detoxikaci i metabolismus a snižuje hladinu cukru v krvi. A zatímco káva má pro naše tělo spíše dehydratační účinky, rooibos je výborným zdrojem tekutin obohacených o minerály a antioxidanty. Navíc nedráždí žaludek ani střeva, naopak trávení zlepšuje.

Rooibos můžete denně popíjet klasicky jako čajový nálev, případně si ho na různé způsoby připravovat také namísto kávy. Jak na to?

Jak se připravuje „červená káva“?

Na internetu nebo v obchodech se prodávají drtě „red espresso rooibos“, které jsou speciálně namleté a upravené tak, aby se v kavárnách, kancelářích nebo domácnostech daly připravit stejně jako zrnková káva v moka konvičce nebo pákovém kávovaru. Tím, že projdou extrakcí, překvapí ve výsledku nejen bohatou pěnou a intenzivní chutí, ale také mnohonásobně vyšším obsahem antioxidantů.

Připravovat se doma dají i ve frenchpressu nebo filtrací v dripperu, v takovém případě ale mají blíže spíše k čaji než espressu s krémovou pěnou. V každém případě je ale chuť rooibosu bohatší a plnější než při obyčejném louhování. A vzhledem k tomu, že se tento nápoj tradičně pije s mlékem nebo cukrem, je jako stvořený pro popíjení ve stylu cappuccina nebo latté. Dokonce můžete přímo narazit na pojmenování red cappuccinored latté.

Koupit se pak dokonce dají také rooibos kapsle (např. do systému Nespresso) nebo různé instantní směsi pro přípravu horkých i ledových rooibos nápojů.

Ruce držící dva sáčky produktu Rooibos Espresso Orient Coffee

Jak red espresso chutná?

Rozdíl oproti kávě je patrný hned na první pohled. Nápoj má načervenalou barvu a po ochutnání překvapí nasládlou (v závislosti na druhu a přípravě i lehce svíravou), medovou až oříškovou chutí a vůní. Je tak spíše opakem k hořkým a kyselým kávám, což může mnohým vyhovovat.

Díky svému chuťovému profilu je pak ideální nejen pro zjemňování mlékem nebo rostlinnými nápoji, ale také dochucování různými sirupy a kořením. Dobře se bude párovat například s karamelem a vanilkou, na podzim a v zimě zase určitě stojí za vyzkoušení spojení s perníkovou, pomerančovou nebo skořicovou příchutí.

Pečený zázvorový čaj
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Pečený zázvorový čaj

Pečený zázvorový čaj je ideální především do chladných dnů, kdy zahřeje, dodá potřebné vitamíny a podpoří obranyschopnost. Navíc chutná naprosto skvěle a připravený jej budete mít dřív, než byste mysleli.

Pečený zázvorový čaj

Další oblíbené alternativy kávy bez kofeinu

Pokud se z jakéhokoliv důvodu klasické kávě vyhýbáte, kromě rooibosu můžete vyzkoušet i celou řadu dalších dostupných náhražek. K nejběžnějším a nejoblíbenějším patří například tzv. cikorka neboli pražený kořen čekanky. Zajímavou praženou chuť má také lupinová káva, která se vyrábí ze semen bobovité rostliny s vysokými barevnými květenstvími. Někdo zase nedá dopustit na obilnou kávu ze směsi praženého ječmene, žita a pšenice. Případně se dá koupit (nebo dokonce doma vyrobit) bezkofeinová káva z kořenů pampelišek nebo ze žaludů.

Zdroje: Rooibos Company, iRozhlas, Medical News Today, Healthline