Hledáte inspiraci na sváteční oběd nebo večeři, která ohromí vaše hosty? Vyzkoušejte náš recept na pečenou kachnu na jablkách s medem a lokšemi. Šťavnaté maso kachny v kombinaci se sladkými jablky, voňavým medem a křupavými lokšemi vytvoří dokonalé souznění chutí. Tento tradiční pokrm české kuchyně si zamilujete pro jeho jedinečnou chuť a vůni.
Kachna pečená na jablkách patří mezi tradiční recepty české kuchyně s dlouhou historií. Již v 18. století se na šlechtických hostinách podávala kachna s nádivkou z jablek, která byla považována za luxusní pokrm. Postupem času se recept rozšířil i mezi prostý lid a stal se oblíbeným svátečním jídlem. Kombinace kachny a jablek není náhodná. Jablka obsahují přirozeně se vyskytující kyselinu, která pomáhá změkčovat tuhé kachní maso a dodává mu šťavnatost. Med zase přispívá k vytvoření krásně zlatavé kůrčičky a příjemné sladké chuti.
Kachní roládu s kaštanovou nádivkou si vaše chuťové pohárky určitě zamilují. Tímto nevšedním pokrmem překvapíte jistě nejen všechny milovníky masových rolád. Na přípravu je sice trochu časově náročnější, ale výsledek stojí za to.
Kachní prsa s jablkovou omáčkou jsou jako stvořené pro gastronomické nadšence, kteří hledají něco speciálního pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli. Tento recept vás provede přípravou chutného pokrmu, jenž je ideální pro podzimní dny, kdy jablka jsou na vrcholu své sezóny. Kachní maso v kombinaci se sladkokyselou omáčkou je naprosto dokonalá kombinace, kterou ocení každý gurmán.
Zajímavostí je, že v některých regionech se kachna plní i dalšími ingrediencemi, jako jsou sušené švestky, hrušky nebo ořechy. Lokše, nekynuté bramborové placky, jsou pak tradičně podávány jako příloha nejen ke kachně, ale i k jiným pečeným masům.
Kachní maso je bohaté na bílkoviny, železo, zinek a vitamíny skupiny B. Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin může jeho konzumace v rozumné míře přispívat ke snížení hladiny „špatného“ LDL cholesterolu. Je však třeba myslet na to, že kachna je tučnější než jiné druhy drůbežího masa.
Na lokše
Na zelí
Pečená kachna není vůbec náročná na přípravu, potřebujete jen dostatek času na pečení. Čím více času kachna v troubě stráví, tím bude lahodnější a křehčí. Pak už stačí jen přidat červené zelí s knedlíkem a sváteční oběd je na stole. Zkuste si připravit pečenou kachnu podle našeho receptu.
Pečená kachní roláda plněná masovou nádivkou a jablky je na přípravu sice časově náročnější, výsledek však rozhodně stojí za to. Podávejte ideálně s bramborovou kaší, roláda však chutná skvěle také po studenu.
Pečené kachní stehno na zázvoru s jablky se skvěle hodí na sváteční menu. Ideální přílohou ke kachně jsou pak bramborové šišky, obalené ve strouhance.
Zdroj: Kupi, WebMD, Healthline