Pečená kachna na jablkách s medem a lokšemi: Jednoduše podzimní dokonalost

Kachna pečená v pekáči Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Hledáte inspiraci na sváteční oběd nebo večeři, která ohromí vaše hosty? Vyzkoušejte náš recept na pečenou kachnu na jablkách s medem a lokšemi. Šťavnaté maso kachny v kombinaci se sladkými jablky, voňavým medem a křupavými lokšemi vytvoří dokonalé souznění chutí. Tento tradiční pokrm české kuchyně si zamilujete pro jeho jedinečnou chuť a vůni.

Přečtěte si také

Češi objevili řešení na akné i padání vlasů. Získat lze na jediném místě na světě

Tradice s dlouhou historií

Kachna pečená na jablkách patří mezi tradiční recepty české kuchyně s dlouhou historií. Již v 18. století se na šlechtických hostinách podávala kachna s nádivkou z jablek, která byla považována za luxusní pokrm. Postupem času se recept rozšířil i mezi prostý lid a stal se oblíbeným svátečním jídlem. Kombinace kachny a jablek není náhodná. Jablka obsahují přirozeně se vyskytující kyselinu, která pomáhá změkčovat tuhé kachní maso a dodává mu šťavnatost. Med zase přispívá k vytvoření krásně zlatavé kůrčičky a příjemné sladké chuti.

Kachní roláda
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kachní roláda

Kachní roládu s kaštanovou nádivkou si vaše chuťové pohárky určitě zamilují. Tímto nevšedním pokrmem překvapíte jistě nejen všechny milovníky masových rolád. Na přípravu je sice trochu časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Kachní roláda
Kachní prsa s omáčkou z jablek
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Kachní prsa s omáčkou z jablek

Kachní prsa s jablkovou omáčkou jsou jako stvořené pro gastronomické nadšence, kteří hledají něco speciálního pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli. Tento recept vás provede přípravou chutného pokrmu, jenž je ideální pro podzimní dny, kdy jablka jsou na vrcholu své sezóny. Kachní maso v kombinaci se sladkokyselou omáčkou je naprosto dokonalá kombinace, kterou ocení každý gurmán.

Kachní prsa s omáčkou z jablek

Zajímavostí je, že v některých regionech se kachna plní i dalšími ingrediencemi, jako jsou sušené švestky, hrušky nebo ořechy. Lokše, nekynuté bramborové placky, jsou pak tradičně podávány jako příloha nejen ke kachně, ale i k jiným pečeným masům.

Kachní maso je bohaté na bílkoviny, železo, zinek a vitamíny skupiny B. Díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin může jeho konzumace v rozumné míře přispívat ke snížení hladiny „špatného“ LDL cholesterolu. Je však třeba myslet na to, že kachna je tučnější než jiné druhy drůbežího masa.

Pečená kachna na jablkách s medem a lokšemi – recept

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 3 hodiny

Ingredience

  • 1 ks kachna bez drobů
  • Sůl podle chuti
  • 5 lžic medu
  • 3 ks cibule
  • 3 ks jablek

Na lokše

  • Sůl podle chuti
  • 520 g brambor
  • 150 g hladké mouky (+ na pomoučení)

Na zelí

  • 600 g červeného hlávkového zelí
  • Sůl podle chuti
  • 200 ml červeného vína
  • 150 g višňového džemu
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce krupicového cukru
Krájení masa na plátky M-Production / Shutterstock.com

Postup přípravy

  1. Kachnu důkladně omyjeme, osušíme, osolíme ze všech stran a potřeme medem.
  2. Oloupeme cibuli a jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Polovinu dáme do dutiny kachny.
  3. Zbytek cibule a jablek vložíme do pekáčku, osolíme. Kachnu položíme do pekáčku prsy nahoru.
  4. Pekáček přikryjeme pokličkou nebo alobalem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 200°C asi 15 minut.
  5. Snížíme teplotu na 130°C a pečeme dalších 120 minut. Občas podlijeme trochou vody.
  6. Nakonec pekáček odkryjeme, zvýšíme teplotu na 180°C a dopékáme 15 minut do zlatova.
  7. Mezitím oloupeme brambory, uvaříme je v osolené vodě a nastrouháme najemno.
  8. Brambory smícháme s moukou, osolíme a vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme ho na menší kousky.
  9. Každý kousek těsta vyválíme na pomoučeném vále na tenkou placku a opečeme nasucho na pánvi z obou stran.
  10. Zelí zbavíme košťálu a nastrouháme na nudličky. V hrnci ho osolíme a vaříme s vínem a džemem asi 20 minut.
  11. Hotové zelí dochutíme octem, solí a případně cukrem podle chuti.
  12. Upečenou kachnu servírujeme s lokšemi a dušeným červeným zelím. Můžeme ozdobit čerstvými bylinkami.
Pečená kachna
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Pečená kachna

Pečená kachna není vůbec náročná na přípravu, potřebujete jen dostatek času na pečení. Čím více času kachna v troubě stráví, tím bude lahodnější a křehčí. Pak už stačí jen přidat červené zelí s knedlíkem a sváteční oběd je na stole. Zkuste si připravit pečenou kachnu podle našeho receptu.

Pečená kachna
Kachní roláda plněná nádivkou
Čas přípravy: 2 hod 40 min Obtížnost: Střední

Kachní roláda plněná nádivkou

Pečená kachní roláda plněná masovou nádivkou a jablky je na přípravu sice časově náročnější, výsledek však rozhodně stojí za to. Podávejte ideálně s bramborovou kaší, roláda však chutná skvěle také po studenu.

Kachní roláda plněná nádivkou
Kachní stehno na zázvoru s jablky
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Kachní stehno na zázvoru s jablky

Pečené kachní stehno na zázvoru s jablky se skvěle hodí na sváteční menu. Ideální přílohou ke kachně jsou pak bramborové šišky, obalené ve strouhance.

Kachní stehno na zázvoru s jablky

Tipy pro dokonalou přípravu

  • Kachnu před pečením nechte alespoň hodinu odpočinout při pokojové teplotě, maso bude křehčí.
  • Pro ještě intenzivnější chuť můžete kachnu přes noc naložit do marinády z oleje, soli, pepře a bylinek.
  • Pokud chcete mít kůrčičku extra křupavou, ke konci pečení kachnu potřete výpekem a dejte na chvíli pod gril.
  • Místo jablek můžete použít i jiné ovoce jako hrušky nebo švestky. Skvěle se hodí i sušené ovoce.
  • Lokše chutnají nejlépe čerstvé, ale lze je připravit i dopředu a před podáváním jen krátce prohřát na pánvi.
  • Červené zelí bude ještě chutnější, když ho uvaříte den předem a necháte přes noc uležet v chladu.

Zdroj: Kupi, WebMD, Healthline