Milovníků kávy je po celém světě obrovské množství a na každém kontinentu existují jiné zvyklosti ohledně přípravy, obsahu i způsobu jejího pití. Pokud vám dělá dobře sladká a silná chuť, mohli byste si oblíbit takzvanou vietnamskou kávu.
Na začátek si povíme pár zajímavých statistik, které vás možná ohledně kávy dost překvapí. Káva je jedno z nejprodávanějších zboží na celém světě, ročně se prodá až 9 milionů tun, což je v porovnání s čajem přibližně dvojnásobek. Co se týká Čechů, ročně na člověka připadá něco málo přes tři kilogramy kávy a podle CG FOODS vypijeme v Česku ročně přes 5,8 miliardy šálků kávy a utratíme za ni okolo 6,5 miliard korun.
Druhů kávy a kávových nápojů existuje opravdu velké množství a liší se použitými ingrediencemi, různým obsahem kofeinu, množstvím a druhem mléka, velikostmi i chutí.
Pokud víte něco o Asii, nebo jste tam dokonce byli, tak vás nepřekvapí, že Asiaté jsou známí spíše pitím čaje a káva je až na dalším místě. Pití kávy se ale i zde stalo velmi populárním. Káva se tam začala pěstovat až o tři století později než v Evropě (Evropané ji znají od přelomu 16. a 17. století). Asiaté představili svoji kávu až ve 20. století, když mrazy zničily úrodu v Brazílii. To byla konečně příležitost pro asijské obyvatele ukázat světu svoji kávu.
Kávě se ve Vietnamu velmi daří, protože se nachází v tzv. kávovém pásmu, jsou zde tedy ideální podmínky pro její pěstování. Pěstuje se nejčastěji druh kávy robusta, která je jednak nenáročná na pěstování, ale také asi 3× silnější, než je arabica.
Potřebujete speciálně namletou vietnamskou kávu, dále phin filtr, sladké kondenzované mléko a samozřejmě vodu. Phin filtr je speciální plechový cedník s pokličkou, přes nějž se káva nechá překapat. Je to vlastně podobné jako příprava kávy v překapávači, akorát bez papírového filtru, phin filtr se dá používat stále dokola, což z něj tvoří skvělého pomocníka, kterého si můžete vzít všude sebou.
Vietnamská káva se tradičně připravuje do skleněné sklenice, přes kterou můžete vidět jednotlivé vrstvy.
Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.
Někteří ingredience míchají dohromady, jiní pijí bez míchání a mléko na dně si nechávají jako sladkou tečku.
U nás se pravá vietnamská káva prodává, ale není ještě tak rozšířená. Pokud byste ji chtěli ochutnat, můžete si ji dát ve vietnamské Sapě nebo například v kavárně Cafe Fin.
Zdroj: Kupi