Vietnamská káva: Vysoký obsah kofeinu a pořádně sladká chuť, která vás nakopne

Vietnamská káva v šálku Irina Burakova / Shutterstock.com

Milovníků kávy je po celém světě obrovské množství a na každém kontinentu existují jiné zvyklosti ohledně přípravy, obsahu i způsobu jejího pití. Pokud vám dělá dobře sladká a silná chuť, mohli byste si oblíbit takzvanou vietnamskou kávu.

Přečtěte si také

Češi objevili řešení na akné i padání vlasů. Získat lze na jediném místě na světě

Káva je jedna z nejprodávanějších komodit na světě

Na začátek si povíme pár zajímavých statistik, které vás možná ohledně kávy dost překvapí. Káva je jedno z nejprodávanějších zboží na celém světě, ročně se prodá až 9 milionů tun, což je v porovnání s čajem přibližně dvojnásobek. Co se týká Čechů, ročně na člověka připadá něco málo přes tři kilogramy kávy a podle CG FOODS vypijeme v Česku ročně přes 5,8 miliardy šálků kávy a utratíme za ni okolo 6,5 miliard korun.

Druhů kávy a kávových nápojů existuje opravdu velké množství a liší se použitými ingrediencemi, různým obsahem kofeinu, množstvím a druhem mléka, velikostmi i chutí.

Vietnamská káva plná síly a sladkosti

Pokud víte něco o Asii, nebo jste tam dokonce byli, tak vás nepřekvapí, že Asiaté jsou známí spíše pitím čaje a káva je až na dalším místě. Pití kávy se ale i zde stalo velmi populárním. Káva se tam začala pěstovat až o tři století později než v Evropě (Evropané ji znají od přelomu 16. a 17. století). Asiaté představili svoji kávu až ve 20. století, když mrazy zničily úrodu v Brazílii. To byla konečně příležitost pro asijské obyvatele ukázat světu svoji kávu.

Kávě se ve Vietnamu velmi daří, protože se nachází v tzv. kávovém pásmu, jsou zde tedy ideální podmínky pro její pěstování. Pěstuje se nejčastěji druh kávy robusta, která je jednak nenáročná na pěstování, ale také asi 3× silnější, než je arabica.

Potřeby na přípravu vietnamské kávy tinhkhuong / Shutterstock.com

Příprava vietnamské kávy

Potřebujete speciálně namletou vietnamskou kávu, dále phin filtr, sladké kondenzované mléko a samozřejmě vodu. Phin filtr je speciální plechový cedník s pokličkou, přes nějž se káva nechá překapat. Je to vlastně podobné jako příprava kávy v překapávači, akorát bez papírového filtru, phin filtr se dá používat stále dokola, což z něj tvoří skvělého pomocníka, kterého si můžete vzít všude sebou.

Vietnamská káva se tradičně připravuje do skleněné sklenice, přes kterou můžete vidět jednotlivé vrstvy.

Ledová káva Espresso tonic
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Ledová káva Espresso tonic

Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.

Ledová káva Espresso tonic

Postup

  1. Do sklenice nalijte pořádné množství kondenzovaného mléka, které zajistí solidně sladkou chuť (záleží na vaší chuti, ale dejte tam minimálně jednu velkou lžíci).
  2. Do filtru vsypte tři čajové lžičky kávy, kterou v něm rozprostřete a přikryjte sítkem.
  3. Postavte filtr na sklenici, šálek nebo jinou nádobu, kterou jste si zvolili, a zalijte 20 ml vařící vody, aby došlo ke zvlhčení kávy.
  4. Po asi 20–30 vteřinách dolijte vodu až po okraj filtru.
  5. Přiklopte a nechte 5 minut překapávat.
  6. Takto se dá připravit i ledová varianta, které docílíte vložením ledových kostek do sklenice s kondenzovaným mlékem.

Někteří ingredience míchají dohromady, jiní pijí bez míchání a mléko na dně si nechávají jako sladkou tečku.

U nás se pravá vietnamská káva prodává, ale není ještě tak rozšířená. Pokud byste ji chtěli ochutnat, můžete si ji dát ve vietnamské Sapě nebo například v kavárně Cafe Fin.

Zdroj: Kupi