Jarní cibulku klidně nechte v záhoně přes zimu. Je odolná a sklízí se po celý rok, s pažitkou je to složitější

Žena v kostkované košili dává do bedýnky cibuli BearFotos / Shutterstock.com

Zasadili jste jarní cibulku a nevíte, co s ní přes zimu? Zmrzne, nebo nezmrzne? Máme pro vás dobrou zprávu, můžete ji totiž nechat v záhonu a příští rok se těšit na čerstvé kousky. Ale jak je to s pórkem a co pažitka? Poradíme vám v článku.

Přečtěte si také

Česká pošta a DPD spojují síly: Balík z DPDčka vyzvednete nově i na poště

Pokud jste ostřílený zahrádkář, tak víte, že zahradu je třeba na zimu připravit. Některé rostliny vyndat ze záhonu, protože by nepřežily zimu, jiné tam zase můžete nechat. Ale pokud začínáte nebo v zahrádkaření nejste zběhlí, možná můžete být zmatení v tom, jak postupovat, abyste se příští rok zase mohli těšit z krásných rostlin a mohli jste sklízet vlastnoručně vypěstovanou zeleninu, ovoce nebo bylinky.

Jarní cibulka je velmi odolná

Jarní cibulka neboli cibule sečka je vytrvalá odrůda, která je bohatá na vitamíny (pro zajímavost má dvojnásobek vitamínu C než běžná cibule). Pro svou jemně pikantní chuť se hodí do pomazánek, do salátů, polévek, ale i jen tak na chléb s máslem. Rozhodně se ji vyplatí mít v záhonu, protože je nejen pěkně barevná, ale dokáže i skvěle ozvláštnit každý pokrm.

Je důležité podotknout, že někteří odborníci říkají, že cibule sečka a jarní cibule jsou to stejné, jiní zase vidí jisté odlišení. Je to tedy lehce sporné. Cibule sečka má být na rozdíl od té kuchyňské tenoučká a růst ve svazcích.

Tento vytrvalý druh cibulky umí perfektně přezimovat, protože uvnitř vytváří rosolovitou slizovitou hmotu, díky které je schopna vydržet i mrazy a můžeme ji sklízet po celou zimu.

Porék v záhonu Jamil Yasin / Shutterstock.com

Co když chci cibuli zasadit?

Pokud cibulku sečku v záhoně ještě nemáte a chtěli byste si obohatit záhon i pokrmy, budete si muset počkat do dubna. Ale pokud plánujete sadbu do skleníku, můžete už nyní. Vysadit by se měla do hloubky asi 0,5 až 1 cm a klíčení trvá okolo 2–4 týdnů. Samozřejmostí je dostatečná závlaha a na co si dejte pozor, je kyselá a těžká půda, ve které snadno dochází ke vzniku a šíření chorob. V případě potřeby pH půdy zvýšíte pomocí vápence či dřevěného popela.

Jak si poradit s pórkem

U nás se pěstují dva druhy pórku – letní, odrůda Golem, a zimní, odrůda Titus. Letní tvoří dlouhý stvol a dá se pěstovat na husto, kdežto zimní typ je typický pro svoji krátkost. Pórek můžeme také nechat v záhonu, nebo ho sklidit, záleží na vás. Stačí ho očistit, odstranit kořeny i poškozené a suché listy a zkrátit vrchy (typická je pro ně tmavě zelená barva). V takovém stavu je možné pórek okamžitě zkonzumovat nebo 1–2 měsíce skladovat, ideálně ve sklepě.

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem

Těstoviny s kuřecím masem a pórkem, zapečené v křupavé sýrové krustičce, skvěle poslouží jako rychlý oběd nebo večeře ve dnech, kdy není času nazbyt. Stačí jen orestovat kuřecí maso s pórkem, uvařit těstoviny a pak vše společně zapéct v troubě.

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem
Česnekovo-pažitková pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Česnekovo-pažitková pomazánka

Tento jednoduchý, a přesto neuvěřitelně chutný recept v sobě skrývá dokonalou souhru ingrediencí. Jemný cottage sýr s krémovým bílým jogurtem a majonézou doplňují pikantní tóny česneku a svěží nádech pažitky. Ať už pomazánku nanesete na křupavý toast, čerstvou bagetu či použijete jako dip, vždy si získá srdce vašich blízkých.

Česnekovo-pažitková pomazánka

Pažitka je problémová

Pažitku mnozí zbožňují a neumí si bez ní představit míchaná vajíčka nebo třeba pomazánku. Častou chybou je ale výsev semínek do květináčku, což nezaručí pevnou, hustou a dlouhou pažitku. Místo toho se mnozí potýkají s tenkou pažitkou, která vůbec nemá výraznou chuť. Pro žádoucí výsledky je třeba pažitku pěstovat z trsu.

Ideální je ji nyní vyrýt ze záhonu a uchovat do sklepa. Až přijde námi zvolený čas, dáme celý trs nebo jeho část do květináče s čerstvou půdou a postavíme na světlé místo, kde je cca 15–18 stupňů. Takto se můžeme těšit na pevný trs pažitky, které nechybí chuť. Takto vydrží na okně i celou zimu, rašit a zelenat ale začne zase až s příchodem jara a tepla.

Zdroj: Kupi