Konec tupým nožům i struhadlu. S nabroušením si poradí potravinářský pomocník, který má každý doma

Žena strouhá mrkev na struhadle. Pixel-Shot / Shutterstock.com

Nože, nůžky, ale třeba i struhadlo má tendenci se tupit tím, jak ho používáme. To je běžné, ale nemusíte ihned nástroje vyhazovat nebo shánět drahé ostřiče, postačí vám alobal, který má každý doma. Podívejte se, jak na to.

Přečtěte si také

Češi objevili řešení na akné i padání vlasů. Získat lze na jediném místě na světě

Možná se to zdá být zvláštní, ale tupé kuchyňské nástroje mohou být mnohem více nebezpečné než ty ostré, zvlášť, pokud se to týká nožů. Pokud máte doma celou zásobu neostrých nožů a za nabroušení by stály i nůžky nebo struhadlo, dáme vám jednoduchý a levný tip, jak si veškeré nástroje snadno nabrousit. Nemusíte je tedy vyhazovat a kupovat nové nebo shánět někoho, kdo vám vše profesionálně nabrousí. Samozřejmě je to také možnost, ale doporučujeme nejprve vyzkoušet babskou radu, kde hlavní roli hraje alobal.

Alobal jako pomocník číslo jedna

Pravděpodobně si říkáte, že brousit nože je běžné, ale kovové struhadlo? O tom že jste nikdy neslyšeli? Jednoduše si poradíte doma a veškeré ostří bude jako nové a to díky stříbrnému šustícímu materiálu – alobalu!

Jednoduše si utrhněte kus alobalu, zmuchlejte ho do kuličky a samotnou kuličkou přejíždějte struhadlo po směru strouhání. Budete se divit, ale strouhat bude najednou o tolik lépe! Podobně se dá alobal použít i k broušení nožů nebo nůžek, jen buďte opatrní a nedělejte zbrklé pohyby, abyste si neublížili. U nůžek stačí přehnout několikrát alobal, aby vznikla tlustší vrstva. Následně stříhejte alobal, čímž nůžky zároveň i nabrousíte.

Užitečné tipy pro broušení

  • Pokud alobal nemáte nebo ho použít nechcete, můžete vsadit na větší kalibr a tím je smirkový papír, který najde snad každý kutil ve své dílně. Postupujte stejně jako s alobalem a buďte si jisti, že ostřejší struhadlo jste doma ještě neměli a stálo vás to jen pár minut času a trochu opatrnosti.
  • Pokud se chcete vyhnout otupení struhadla, nepoužívejte na něj zbytečně drátěnku a když už, myjte ho proti směru strouhání. Kovové struhadlo by nemělo přijít do styku s vodou na moc dlouho, takže se vyhněte tomu, aby leželo hodiny v dřezu plném vody.
Kovové nože na dřevěném prkénku Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock.com

Zajímavosti o alobalu

Hliníkovou folii má doma každý, ale ne každý ji umí používat. Má totiž své výhody, ale i nevýhody.

Je to výborný pomocník při skladování potravin, protože nepropustí žádnou mastnotu, můžete ho tvarovat dle libosti a dobře udrží teplo. Věděli jste ale, že byste do něj neměli balit příliš slané či kyselé potraviny? Tuto informaci často přidávají i výrobci na obal a vědí proč. U některých druhů pokrmů se totiž může uvolňovat hliník, který potraviny následně absorbují.

Alobal dokáže perfektně nahradit nejen brousič, jak jsme uvedli výše, ale i drátěnku. Stačí místo ní použít kuličku alobalu a budete koukat, jak jde připálené či připečené pěkně dolů.

Alobal má dvě strany, matnou a lesklou, a každá slouží k jinému účelu. Pokud chcete urychlit proces grilování či pečení, lesklá strana by měla být uvnitř a pokud je vaším cílem uchování teplého pokrmu, dovnitř by naopak měla směřovat matná strana.

Alobal může být dobrým pomocníkem nejen v kuchyni. O hliníkové fólii je známé, že dokáže udržet teplo. Zkuste proto polepit stěnu za radiátorem lesklou stranou ven a teplo z topení se bude odrážet směrem do místnosti.

Zdroje: Kupi, Healthline